McNish: F3 je klíčem k úspěchu v DTM

iM2, 8. července 2013, 18:27 Google+

Po závodu na Lausitzringu a také legendární 24h v Le Mans promluvil server TouringCarTimes s bývalým jezdcem Audi v DTM a současným jezdcem této značky pro vytrvalostní závody, Allanem McNishem. Skot odhalil, co je důležité pro úspěch v DTM.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
McNish, Allan

McNish, Allan | foto: www.auto-news.cz

Sdílejte článek

Alan McNish je trojnásobným vítězem závodu v Le Mans a také bývalým pilotem F1. V DTM jsme ho mohli pozorovat v roce 2005, kdy jezdil s Audi A4 DTM týmu Abt Sportsline. I přes odchod z DTM zůstal Alan nedílnou součástí týmu Audi v jejich programu v motorsportu, v současnosti jezdí s Audi vytrvalostní závody.


V roce 2008, 10 let poté, co se v Le Mans radoval ze svého prvního vítězství s Porsche, přidal další triumf, tentokrát již v barvách Audi. Poslední triumf tohoto dravého jezdce je jen několik týdnů starý – letos při smůle ostatních vozů týmu vyhrál ten se startovním číslem 2, jeho posádku tvořil mimo jiné i McNish.


Takže, pomohou závody sportovních vozů v přípravě na DTM? „No, vlastně ani ne. Pokud se podíváte do historie DTM, tak vidíte, že je prošpikováno úspěšnými jezdci, kteří do DTM přišli z formulových sérií. Naopak jezdci z F1 nebo z Le Mans moc úspěchů neslavili.


Pokud se nad tím zamyslíme, tak vozy DTM mají velký přítlak a také hodně koní, což by se shodovalo s Formuli 1 nebo s LMP1, avšak většina v DTM úspěšných jezdců pochází z nižších formulí – zvláště z Formule 3.


Alaina jsme mohli vidět v Brně, v DTM jezdil v roce 2005


Je to proto, že poměr váhy a výkonu je v F3 podobný poměru, jaký je v DTM a také jezdecký styl je tomu z DTM hodně podobný. Jízda s vozem DTM se v porovnání s jízdou s F1 nebo LMP1 liší. Pokud se ptáte na důvod, tak si nejsem přesně jistý. Myslím si jen, že největší líheň talentů vhodných pro DTM představuje Formule 3.“


McNish se také domnívá, že specifický charakter některých okruhů v DTM může za to, že spousta jezdců má problém se v DTM prosadit. „Další věcí je, že okruhy v kalendáři DTM jsou poměrně unikátní. Pokud jste si prošli nižšími formulemi, tak jste pravděpodobně závodili na Norisringu, Lausitzringu nebo Oscherslebenu. To Vám při přesednutí do vozu DTM také pomůže.


Když jedete proti lidem jako Mike Rockenfeller, který se v DTM pohybuje bezmála 10 let, tak vidíte, proč maté problém se s místními okruhy vyrovnat.“  McNish vybral Rockenfellera jako příklad jezdce, který hladce přešel ze sportovních vozů do DTM.


Momentální lídr tabulky závodil v Le Mans v letech 2007 až 2012, v roce 2010 dokonce vytrvalostní závod vyhrál, nicméně podle McNishe 29letému značkovému kolegovi GT vozy při vstupu do DTM pomohly. „Myslím, že ‚Rocky‘ je specifický případ. V jeho případě mám za to, že mu závodění s GT vozy pomohlo. Dříve jezdil GT a také LMP, ale hlavně s GT vozy.


Ty jsou podle mě DTM více podobné než speciály LMP, které se spíše podobají F1. Ale tohle je pouze můj názor,“ zakončil zajímavou úvahu Alan.

Vytisknout

Diskuze: McNish: F3 je klíčem k úspěchu v DTM

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Tomczyk, Martin

Zoufalý Tomczyk: Už konečně musím bodovat

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud