Lesk a bída expilotů Formule 1 v DTM

Pavel Stavebník, 1. listopadu 2006, 09:17 Google+

Jezdci Formule 1 jsou obecně považováni za nejlepší a nejrychlejší závodníky na světě, proč se však nemohou prosadit v německém šampionátu cestovních vozů?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Häkkinen, Mika

Häkkinen, Mika | foto: Marek FELT eWRC.CZ

Sdílejte článek

Vstup každého takového jezdce je vždy provázen velkým ohlasem fanoušků, DTM je šampionát se špičkovými vozy a těší se v Evropě velké popularitě a sledovanosti. Po marketingové stránce je o expiloty F1 perfektně postaráno a nechybí nikdy při představování nových vozů či důležitých promo akcí.

V DTM se v posledních letech sešla celá řada pilotů F1 počínaje Jeanem Alesim a konče dvojnásobným šampionem F1 Mikou Häkkinenem. Oba se mohou pochlubit vítězstvím, ale o titul nebojoval ani jeden. Ještě hůře se vedlo Allanu McNishovi a Heinzi Haraldu Frentzenovi. Naopak v F1 neúspěšný Bernd Schneider slaví letos v DTM svůj pátý titul šampiona.

Kde je tedy zakopán pomyslný pes? Něco naznačil už Allan McNish, ale jeho otevřenost nebyla nijak velká, neboť s Audi pokračuje v projektu sportovních prototypů a loajalita je základním předpokladem pro udržení závodní sedačky.

Až Francouz Jean Alesi vystoupil s kritikou bez obalu a skládanka by do sebe mohla začít pomalu zapadat. Alesi kritizoval Mercedes za možnosti, které mu poskytl nebo lépe řečeno neposkytl. Měl sice k dispozici v minulých sezonách aktuálně nejlepší vůz, ale proti F1 ho nemohl prakticky vůbec testovat a vývoj i celkové ladění měli na starosti jiní piloti. V letošní sezoně mu dal Mercedes k dispozici rok starý vůz a Alesi se rozhodl raději odejít.

Frentzen je dalším pilotem, který v DTM končí, jeho rozchod s Audi byl v každém případě hlasitý a následoval po kritických slovech na adresu čtyř kruhů. HHF si stěžoval podobně jako Alesi na malou podporu. Mika Häkkinen chtěl letos bojovat o titul, ale ani zdaleka se nepřiblížil svým loňským výkonům a vítězství ze Spa 2005 je tak jeho jediným. Fin se snaží, ale i on přiznal zklamání.

Jistě, věk a fyzická kondice musí hrát přirozeně v neprospěch Alesiho, Frentzena, Häkkinena či McNishe, ale že je poráží třeba německým autoklubem protěžovaný a pro velkou část fanoušků neznámý Tomczyk, jenž začal náhle v polovině sezony z druhé desítky vyhrávat? S obdivuhodnou pravidelností je však také deklasuje i Bernd Schneider, jehož datum narození ho už mezi mladíky neřadí. Ztratili snad svoje schopnosti nebo zápal, jsou závody vozů s blatníky natolik odlišné od těch formulových?

Otazníků je celá řada a jednoznačná odpověď být vynesena nemůže, přesto poslední vývoj událostí ukazuje DTM v poněkud horším světle, než se pořadatel šampionátu snaží. V DTM jde o obchod, výrobci to nezastírají a vše se dělá pro diváka. Mercedes a Audi hledají kompromis mezi špičkovými stroji a nízkými náklady. Na základě informací od bývalých jezdců F1 lze usuzovat, že i oni jsou součástí promyšleného obchodu. Oni dodávají lesk a jméno DTM, ale dostávají za to odpovídající odměnu?

Zdá se, že prioritu v žebříčku zájmu obou výrobců mají mladí jezdci s budoucností před sebou a ostřílení harcovníci, kteří pro značku bojovali celou řadu let v nižších sériích či přímo v DTM. Až na dalším místě pak pravděpodobně stojí potřeby a požadavky expilotů F1, jejichž jména a tváře však spojené kruhy či trojcípá hvězda neustále vystavují na odiv na svých propagačních materiálech...

Vytisknout

Diskuze: Lesk a bída expilotů Formule 1 v DTM

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Frentzen, Heinz Harald

Audi a Frentzen se po včerejšku rozcházejí

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud