1. Evropa: Kovalainen slavil díky strategii

Daniel Šupa, 28. května 2005, 22:31 Google+

Vedoucí muž průběžného pořadí zvítězil ze 17. místa na startu!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kovalainen, Heikki

Kovalainen, Heikki | foto: www.gp2series.com

Sdílejte článek

Vedení závodu potrestalo tři hříšníky za nerespektování žlutých vlajek ve včerejší kvalifikaci a jak Kovalainen, tak Rosberg a Premat startovali z výrazně horších startovních pozic, než které si původně svými nejlepšími časy vyjeli. Vysoké teploty sehrály klíčovou roli už v zahřívacím kole a na startu, když mechanici díky problémům se spojkou odtlačili do pitlane hned několik jezdců, mezi kterými byli Yoshimoto, Viso, Lapierre, Speed a Sharp. Většina z nich se však do závodu vrátila.

Další problémy přinesla první zatáčka po startu. Pantano, Bruni, Jani a Lopez pokračovali dále, ale Garcia neodhadl situaci, brzdil příliš pozdě a vlétl zezadu do Carrolla. Negrao byl dalším nešťastníkem a do kolize se zapletli ještě Pla a Monfardini. S pěti nepojízdnými vozy v první zatáčce byl povolán Safety car.

Situace využili Lauda, Speed a následně Kovalainen, kteří si zajeli velice rychle k povinné návštěvě boxů. Pantano udržel po restartu vedení před Brunim, Janim, Piccionem a Lopezem. Výrazně si polepšil ve zmatku v první zatáčce právě Piccione.

V osmém kole měnil všechny 4 pneumatiky Pantano a Bruni o pět kol později, ale po návratu z boxů se nedokázal vrátit do tempa a jeho časy i problémy se stabilitou ukazovaly, že s červeným vozem není něco v pořádku. Prázdné dráhy využíval rychlý Nico Rosberg.

V 17. kole za sebou měli všichni povinnou zastávku v boxech a na čele jezdil Kovalainen, jenž od startu zajížděl časy, jako by šlo o kvalifikaci. Následoval s menší ztrátou Pantano, dále Rosberg, Jani, Bruni, Lopez, Premat a Piquet.

Pantano sice snížil ztrátu na Fina na minimum, ale nedokázal najít místo k předjetí. Raději tedy volil jisté druhé místo a nezbývá mu než litovat, že díky chytřejší strategii soupeřů přišel o slibované dnešní vítězství, které měl doslova na dosah ruky.

Kovalainen vytěžil dnes velice cenné vítězství a na stupních vítězů ho doplnili Pantano a Rosberg.


Foto: www.gp2series.com

Vytisknout

Diskuze: 1. Evropa: Kovalainen slavil díky strategii

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Patrick, Danica

Danica najlepšia v tréningu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud