Toyota na domácí scéně

iM1, 10. října 2016, 19:30 Google+

Tuto neděli se v Japonsku na okruhu Fuji Speedway uskuteční v pořadí 7. závod letošního seriálu World Endurance Championship. Stáj Toyota Gazoo Racing se bude chtít před domácím publikem předvést v tom nejlepším světle.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prototypům Toyota TS050 Hybrid se na Fuji Speedway tradičně daří

Prototypům Toyota TS050 Hybrid se na Fuji Speedway tradičně daří | foto: Toyota Motorsport GmbH

Sdílejte článek

Závodní trať Fuji Speedway se na začátku šedesátých let začala stavět jako 2,5 míle dlouhý ovál se dvěma klopenými zatáčkami.  Původní projekt ale ztroskotal na nedostatku financí, přičemž v té chvíli byla stavebně dokončena zhruba polovina tratě včetně jedné klopené zatáčky. Tento úsek se stal základem později dobudované tratě, která byla otevřena v roce 1965. Za dobu své existence prošla dráha několika přestavbami, ale ani její současná podoba nepostrádá původní klopenou zatáčku a také 1475 m dlouhou rovinku, která je mimochodem po 5 km dlouhé rovince Mulsane Straight v Le Mans druhá nejdelší v kalendáři WEC. Již v roce 1967 se zde konal první vytrvalostní závod 1000 km Fuji, ve kterém zvítězili Shihomi Hosoya a Yoshio Ohtsubo s vozem Toyota 2000 GT.

Ve vzdálenosti několika málo kilometrů od závodní dráhy Fuji Speedway se nachází Higashi - Fuji Technical Centre, které stojí za vývojem a výrobou hybridního systému, který pohání závodní prototypy Toyota TS 050 Hybrid. Pro japonskou stáj se blíží velký okamžik, kdy budou moci před zraky zaměstnanců továrny, ale i ostatních japonských fanoušků předvést své závodní prototypy v ostrém tempu na závodní dráze. Toyotě se v posledním závodě v Austinu celkem dařilo, vůz #6 skončil na pódiu a posádka Stéphane Sarrazin, Mike Conway, Kamui Kobayashi bude chtít na okruhu pod posvátnou horou Fuji pojistit své průběžné druhé místo v Poháru jezdců. Posádka #5 ve složení Anthony Davidson, Kazuki Nakajima, Sebastien Buemi bude v Japonsku usilovat o protržení letošní smůly, když tato posádka v probíhající sezóně nedojela žádný závod na lepším než 5. místě.

Trať ve Fuji je pro Toyotu nejen tratí domácí, ale také zaslíbenou. Vždyť od roku 2012, kdy Toyota vstoupila do obnoveného vytrvalostního mistrovství, se na této trati 3x po sobě radovala z vítězství. V letech 2012  - 2014 prototypy Toyota pod horou Fuji nenašly přemožitele. Z tohoto pohledu se pro Toyotu jedná o jejich nejúspěšnější okruh v celém seriálu WEC. V letošním roce stála Toyota na stupních vítězů ve 4 z dosavadních 6 závodů a bude jistě chtít svou pódiovou sbírku rozšířit.

Toshio Sato, prezident týmu Toyota Gazoo Racing: „Je to náš domácí závod a zároveň jeden z vrcholů naší sezóny. Je úžasné vidět zdejší nadšené fanoušky a jsme velmi hrdí na to, že se nám podařilo pomocí aerodynamických úprav zvýšit konkurenceschopnost našich TS050 Hybrid v posledních dvou závodech a těšíme se na další těsné souboje zde na Fuji Speedway. Na dráze nás budou podporovat také naši kolegové z Higashi-Huji, kteří po celý rok tvrdě pracovali na vývoji naší účinné pohonné jednotky. Celý tým Toyota Gazoo Racing má o to větší motivaci, než kdy jindy, bojovat zde o nejcennější trofej.

Anthony Davidson (TS050 Hybrid #5): „Velmi se sem těším. Trať se mi moc líbí a bude to zvláštní závod, protože Toyota je zde doma. Jsem si jistý, že si mnoho japonských fanoušků nenechá tento závod ujít a že nás budou podporovat, ostatně jako obvykle tady. Cítíme se zde velmi dobře, vnímáme jejich přízeň a podporu a to nás motivuje, abychom zde předvedli co možná nejlepší výkon. Doufám, že budeme mít konečně i více štěstí s naším vozem #5. Opravdu bych si přál vrátit se konečně na pódium a to hlavně zde, ve Fuji, před naším domácím publikem.

Sébastien Buemi (TS050 Hybrid #5): „Je skvělé být zase ve Fuji. Je to náš domácí závod a je to trať, kde jsme 3x z posledních 4 závodů vyhráli. Doufám, že budeme mít znovu příležitost bojovat znovu o vítězství. Myslím si, že předvedeme dobrý výkon a doufám konečně i v trochu toho pomyslného štěstí. Těším se na zdejší skvělou atmosféru se všemi zaměstnanci a fanoušky značky Toyota.

Kazuki Nakajima (TS050 Hybrid #5): „Je vždy příjemné vrátit se na domácí okruh. Bude zde mnoho fanoušků a fantastická atmosféra, ostatně jako vždy. Pojedeme naplno, dáme do toho vše, čeho jsme schopní, s ohledem na vývoj letošního šampionátu nemáme co ztratit. Uděláme maximum pro to, abychom se zde na naší domácí trati konečně vrátili na stupně vítězů.

Stéphane Sarazin (TS050 Hybrid #6): „Naší posádce se povedly dva poslední závody, zejména v Austinu jsme měli vítězství na dosah. Takže cíl pro Fuji je jasný, chceme zde bojovat o vítězství. Vždy si sem do Fuji jedeme pro vítězství, protože to je náš domácí závod a máme zde velkou podporu fanoušků. Navíc zdejší trať by našemu autu měla vyhovovat více, než okruh v Austinu, takže jsem optimista.

Mike Conway (TS050 Hybrid #6): „Fuji patří k jedněm z mých nejoblíbenějších okruhů, protože fanoušci zde jsou velmi specifičtí. Závodit v Japonsku jako jezdec Toyoty je velký zážitek. Cítím se zde dobře, protože jsme od Nürburgringu dosáhli velkého pokroku a myslím, že Fuji by mohl být další milník. V posledních dvou závodech jsem byl na pódiu a mým cílem je  tam být i tuto neděli.

Kamui Kobayashi (TS050 Hybrid #6): „Bude to můj první závod v Japonsku za Toyotu, tak bych si to měl pořádně užít. Okruh znám ze svého dřívějšího působení v Super Formuli, takže to bude zajímavá změna vrátit se sem v LMP1. Jedeme sem s velkou motivací, protože jsme velmi blízko našich soupeřů. Samozřejmě v tomto našem domácím závodě chceme dosáhnout na nejlepší výsledek.

Vytisknout

Diskuze: Toyota na domácí scéně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Edoardo Mortara v rozhovoru s šéfem Audi pro motorsport, Dr. Wolfgangem Ullrichem

Mortara údajně opouští Audi, kam míří?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud