Nový Norton Commando 961

Barbora Pivná, 5. ledna 2010, 11:36 Google+

Není snadné uvést v dnešní době na trh motocykl nové značky nebo té se zašlou slávou. V tom druhém případě se ale občas dějí zázraky a tento je jistě jeden z nich.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: Archiv MOTO365.cz

Sdílejte článek

Dnes jen víceméně řečí čísel, na nějaké subjektivní dojmy tu není prostor- nikdo z nás na novém Nortonu nejel a odhadovat jízdní vlastnosti podle jeho technických parametrů není v případě takto specifického motocyklu na místě. Trochu osobních pocitů musím přesto na adresu zejména žlutého Commanda 961 Café Racer poslat- je vážně nádherné, něčím mi připomíná Voxany, ale hlavně původní Nortony a to je hlavní. Motor stojí za pozornost, je to čtyřdobý řadový dvouválec OHV se dvěma ventily v každé hlavě, vzduchem chlazený a přímo vychází ze svých předchůdců. Zdvihový objem 961cm3 dává maximální výkon osmdesát koní a největší točivý moment dosahuje devadesáti Newtonmetrů, při suché váze 188 kg se tedy rozhodně nebude jednat o žádného lenochoda. Převodová skříň v sobě nosí pět rychlostí, elektrický startér je samozřejmost. Splnit normu euro 3 se podařilo za pomoci elektronického vstřikování paliva a třícestného katalyzátoru ve výfukovém ústrojí. Tedy silně klasický motor plně v duchu nynější doby.

Paleta modelů čítá tři kousky- Commando 961SE, Commando 961 Sport a posledním je zde na fotografiích vyobrazené Commando 961 Café Racer, které lze považovat za nejsportovnější model z celé trojice. Model 961SE hned na první pohled odlišují loukoťová kola z karbonu, Café Racer se zase jako jediný chlubí radiálně uchycenými čtyřpístky od Bremba a vidlicí typu upside- down. U všech tří motorek se o kompletní pérování starají komponenty od firny Öhlins. Kotouče předních a zadní brzdy jsou u všech modelů rovněž identické. Kola jsou tu všude sedmnáctipalcová a pneumatiky patřičně široké a moderní- 120mm šířky vpředu a 180mm vzadu. Palivová nádrž má kapacitu 17 litrů. Jen pro představu: cena modelu Café Racer je v přepočtu kolem 400 000Kč.

Vytisknout

Diskuze: Nový Norton Commando 961

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Dakar: Češi na čtyřkolkách na Dakaru ztratili

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud