DTM slaví 30 let své historie

iM2, 25. března 2014, 14:05 Google+

11. března 1984 to vše začalo, dnes je to již více jak 30 let, co se v belgickém Zolderu odjel první závod DTM.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Bleekemolen, Jeroen

Bleekemolen, Jeroen | foto: dtm.de

Sdílejte článek

11. března 1984 v belgickém Zolderu, který leží asi 70 km severozápadně od Aachenu, začala nová éra motorsportu. Tehdy se na start postavilo 24 vozů rozdílných velikostí. Jednalo se o zcela první závod nově vytvořeného Deutsche Produktionswagen-Meisterschaftu, ze kterého o dva roky později vzešlo DTM.

"Tehdy jsme jeli do Zolderu všichni hodně rozrušení. Velké startovní pole se zvučnými jmény a já byl u toho," říká po letech Volker Strycek, který si v BMW 635 CSi tehdy vyjel třetí místo a položil tak základ hodně úspěšné sezoně. Na konci se díky svým konstantním výkonům stal i bez jediného vítězství prvním šampionem DTM v historii. Nová závodní série tehdy šla ve šlépějích renomovaného Deutsche Rennsport-Meisterschaftu, ve kterém se ještě jezdilo se sportovními vozy.

Později jsme v DTM vídávali přestavěné verze sériových aut skupiny A, navíc ještě v rozdílných výkonových skupinách. Promyšlená pravidla s udělováním váhových handicapů a restrikce na šířku gum se měla postarat o to, aby měla šanci se prosadit velká i malá auta.

"Všem zúčastněným bylo brzy jasné, že nápad beztřídní společnosti dobře funguje. Brzy to vykrystalizovalo v situaci jako v dnešním DTM: Vyrovnané pole, vysoké výkony a hodně aut. Nová série byla na první pokus fascinující a napínavá," pokračuje Volker Strycek.

Na prvním závodě v Zolderu bylo 24 aut, nicméně už během první sezony se pole rozrostlo na 40 aut 16 různých typů! Vítězství si tehdy připsalo sedm různých automobilů - Alfa Romeo GTV6, BMW modely 323i a 635 CSi, Chevrolet Camaro, Ford Mustang, Rover Vitesse a Volvo 240 Turbo. Úvodní závod opanovalo BMW 635 CSi, závod tehdy dlouho vedl bývalý pilot Formule 1, pozdější vítěz z Le-Mans a šampion DTM, Hans-Joachim Stuck, dvě kola před cílem ale přišel o kolo. Ze smůly dnešního prezidenta DMSB profitoval značkový kolega Harald Grohs a BMW získalo čtyřnásobné vítězství.

Strycek byl po velmi slušné jízdě třetí. "Přišel jsem z Poháru Renault 5 a pracovní nářadí a prostředí pro mne bylo zcela nové. Pak se to ještě otočilo a já byl ještě více pozadu. Dojet pak na podiu pro mě bylo opravdu velkou věcí a navíc ještě s tak velkými závodníky, na které jsem do té doby jen koukal z povzdálí."

Strycek byl od té doby nakažen "drogou závodního sportu" - a především DTM, ve kterém byl poté aktivní ať už v roli jezdce, projektového manažera nebo později sportovního šéfa Opelu dalších více jak 20 let. "Každá epocha v DTM, kterou jsem zažil, přinesla nové výzvy, nové napínavé roviny a technologické novinky. Stále jsem fandou DTM. Pro mě je Formulí 1 cestovních vozů, špičkovým sportem na té nejvyšší úrovni." Na počátky DTM stále vzpomíná: "Byly to skvělé časy. Ale i aktuální časy vnímám jako extrémně napínavé. Můžeme totiž vidět neuvěřitelně vyrovnané šance tří výrobců."

Od premiérového závodu DTM v Zolderu bylo už ale odjeto dalších 401 závodů, po Stryckovi přišlo dalších 18 šampionů, ze všech můžeme jmenovat rekordmana DTM, Bernda Schneidera, a jeho pět titulů. I v nadcházející sezoně DTM, která začíná 4. května 2014 na Hockenheimu, se můžeme těšit na několik novinek: Poprvé ve třicetileté historii bude třeba na startu 7 dřívějších šampionů. Kromě úřadujícího Mika Rockenfellera to budou jeho kolegové od Audi Mattias Ekström a Timo Scheider, Martin Tomczyk a Bruno Spengler (oba BMW) a Mercedes budou zastupovat Gary Paffett a Paul Di Resta.

Vytisknout

Diskuze: DTM slaví 30 let své historie

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Lauda, Mathias

DTM bude na Oschersleben až do roku 2016

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud