Dixon dominoval, ale vítězství získal Wheldon

iM3, 28. dubna 2008, 01:34 Google+

KANSAS - ZÁVOD; Stáj Target Chip Ganassi Racing naprosto přesvědčivě vévodila celému víkendu a i závěr vyšel v její prospěch. Po celou dobu držel vedení Scott Dixon, ale nečekaná žlutá fáze ho odsunula do zadních pozic a příležitosti se chopil Dan Wheldon.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wheldon, Dan

Wheldon, Dan | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Pod zelenou vlajkou nejlépe vyrazil Thomas Scheckter, který útočil na druhé místo, ale postup vpřed mu zkazily žluté vlajky. Bruno Junqueira roztočil ve druhé zatáčce svůj vůz, naštěstí startoval mezi posledními a ke kolizi nedošlo. Brazilec si poškodil přední přítlačné křídlo, avšak zastávka v boxu problém vyřešila.

Scheckter neotálel a útočil na vedoucího Scotta Dixona, ale chyběla mu rychlost, kterou zanedlouho disponoval Dan Wheldon a získal své druhé místo nazpět.

Ve 24. kole absolvoval Will Power velmi tvrdý náraz do zdi. Power těsně sledoval Darrena Manninga, což se mu vymstilo a ztratil kontrolu nad vozem. Po otevření pitlane zamířilo k mechanikům celé startovní pole.

I v boxech se děly věci. Zatímco Thomas Scheckter byl obsluhován mechaniky, Marty Roth nezvládl cestu po pitlane a lehce, avšak bolestivě předním křídlem srazil klečícího Scheckterova mechanika. Jihoameričana stál incident několik vteřin, Rotha odstoupení a pohlavek od inkriminovaného mechanika, kterému na čas zůstane zcela určitě několik modřin.


Marty Roth inkasuje pohlavek od mechanika

Souboj na pitlane vyhrál Dixon, Carpenter získal tři pozice a dostal se na druhé místo. Justin Wilson byl jediným jezdem, který do boxu nezamířil, tudíž se ujal vedení. Ve skutečnosti mu moc dlouho nevydrželo a Dixon už ve druhé zatáčce vedl. Poté si druhé místo vybojoval Wheldon a dva vozy Chipa Ganassiho s přehledem kontrolovaly závod v Kansasu.

Na ovály se zatím nejlépe adaptoval E.J. Viso, který se během šedesáti kol propracoval až na osmé místo a pokračoval dál. Dokonce útočil i na oba monoposty stáje Penske Racing.

Druhou sérii zastávek v boxech (pod zelenými vlajkami) otevřel Viso, po něm následovali další. Do podobných problémů jako Marty Roth se dostala i Milka Duno. Venezuelská závodnice se roztočila na pitlane, tentokrát k žádnému kontaktu nedošlo.

Bezproblémové zastávky odvedly Ganassiho mechanici a Dixon s Wheldonem pohodlně udrželi vedení.


Scott Dixon hájí první místo před Thomasem Scheckterem

V polovině závodu se o skvěle rozjetý závod připravili Scheckter a Viso, oba po celou dobu svými výkony příjemně překvapovali. Scheckter s Visem bojovali bok po boku o pozice, ale nováček z Venezueli neudržel vnitřní stopu a vrazil do Schecktera. Monoposty se roztočily, ale jako zázrakem se oba vyhnuly tvrdé zdi. Scheckter se zlomeným závěsem odstoupil, Viso mohl pokračovat.

Logicky následovaly zastávky v boxech. Dixon s Wheldonem si udrželi vedení, za ně se zařadil Kanaan a vystřídal tak do té doby třetího Carpentera. Smůla opět provázela Vitora Meiru, který zasáhl nešikovně postavenou pneumatiku určenou pro Buddyho Rice. Ohnutý závěs kola mu dal stopku.

Další plánované zastávky nastaly padesát kol před cílem, k mechanikům stihl zajet pouze Dixon a Carpenter. Poté došlo k velmi tvrdému nárazu Rice. Američan v rychlosti přes 300 km/h narazil do zdi a zcela zdemoloval pravý bok monopostu.

Na dráhu vyjel pace car, ale většina pilotů už měla kritické množství paliva. Tuto situaci ošetřuje pravidlo, které pilotům umožňuje zajet i při zavřené pit lane k mechanikům a doplnit potřebné množství paliva, aby dojeli na regulérní zastávku v boxech. Výměna pneumatik a jakékoliv úpravy nejsou povoleny. Problémy s pravým zadním kolem ukončily snažení vítězky minulého závodu, Danici Patrick.

První místo převzal Wheldon před Kanaanem, Castronevesem, Briscoem, Mutohem, Andrettim a konečně Dixonem. Třicet kol před cílem byl závod restartován.

Dixon se okamžitě snažil propracovat vpřed, ale velký provoz mu to značně komplikoval. Novozélanďan měl zcela jistě nejrychlejší vůz, sedmnáct kol před cílem si konečně mohl odpočinout, ale na prvního Wheldona a Kanaana ztrácel čtyři a půl vteřiny.

Rozhodující souboj o vítězství se nakonec nekonal. Do hry se vložili opozdilci a Kanaan výrazně ztratil. Dixon si udržel třetí místo, naopak nádherně si to rozdávali Castroneves, Briscoe, Andretti a Mutoh.

Dan Wheldon se stal prvním pilotem, který dokázal na Kansas Speedway vyhrát dvakrát, doposud se to nikomu nepodařilo.
Vytisknout

Diskuze: Dixon dominoval, ale vítězství získal Wheldon

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Charouz/Mücke

Vůz LMP1 Aston Martin opět bodoval

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud