Indy 500: Pohádka o pěti stech mílích a jednom vítězi

iMotorSport.cz, 23. května 2017, 18:59 Google+

Americký motoristický podnik Indianapolis 500 formulové série IndyCar je na první pohled obyčejným závodem, na nějž zkrátka chodí víc lidí než obvykle, je o něj větší mediální zájem a startuje v něm daleko více monopostů. Jenže Indianapolis 500 je ledovcem, který svůj skutečný význam a historický odkaz skrývá. Jeho ohromnou sílu pochopíte ve chvíli, kdy nahlédnete pod hladinu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Indianapolis (USA)

Indianapolis (USA) | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Text: Aleš Sirný

Své první Indy 500 od zelené vlajky po šachovnicový praporek jsem viděl v roce 2005. Tehdy závodu dominoval nezapomenutelný Dan Wheldon a na mě celý podnik zanechal dojem nepochopitelného megalomanství. Měl jsem rok na to, abych pochopil, co Indianapolis opravdu znamená, proč Al Unser Jr. po svém vítězství v roce 1992 tak procítěně prohlásil „You just don´t know, what Indy means“ (překl. red.: zkrátka nevíte, co (pro mě) Indy znamená.)

Uplynulo dvanáct měsíců a s přispěním knih, dokumentárních filmů a záznamů předchozích ročníků jsem konečně dosáhl zasvěcení a pochopil. Nemusí to potkat každého, ale pokud se tak stane, dopadnete jako já. Každý rok, poslední květnovou neděli, vám nikdo nevezme. Bude to vaše podvečerní neděle. Pro mě už dvanáctá v řadě.

Vítězové uplynulých sto ročníků se nesmazatelně zapisují do paměti příznivců Indy 500 – a samozřejmě na trofej Borg-Warner, kde má svou podobiznu 70 jezdců. Na světě ale existují jen tři muži, kteří se mohou pyšnit čtyřmi profily na trofeji v hodnotě 3,5 milionu dolarů. Jsou to legendární neurvalec A.J. Foyt, tichý Al Unser a precizní Ricky Mears.

Fakt, že letos se letos koná již 101. ročník Indy 500, a za tu dobu čtyřikrát zaparkovali v Aleji vítězů jen tři muži, podtrhuje vzácnou skutečnost – v Indianapolisu může vyhrát kdokoliv, dokonce i nováček. Ovšem zopakovat prvenství je už nad sílu a schopnosti některých startujících.

Loni si hned při premiéře dokroužil k láhvi mléka a vavřínovému věnci Alexander Rossi. Domácí miláček, jenž se zastavil na prahu formule 1 a dál nedošel, ačkoliv všichni opakovaně upozorňují, jak nutné je mít v F1 Američana. Rossi místo toho našel útočiště v IndyCar a tuto neděli bude startovat z první řady.

Letos se s čtyřkilometrovým oválem a čtyřmi zatáčkami symbolicky popasují čtyři nováčci. Z nich na míle daleko vyčnívá dvojnásobný šampion formule 1 Fernando Alonso. Španěl, jenž nešetří kritikou ve vztahové mizérii McLaren-Honda na závodech grand prix, v Indianapolisu doslova září. Honda je jedním z dodavatelů motorů a oproti konkurenčnímu Chevroletu měla v trénincích a kvalifikacích viditelnou výkonnostní převahu. Pro Alonsa je poprvé za tři roky výhoda, že na kombinéze nosí velké písmeno H.

Alonso má reálnou šanci vyhrát, startuje ze druhé řady a nebyl by prvním nováčkem, který by upil ze sklenice mléka. Na roštu však bude řada velkých favoritů, kteří znají recept na úspěch v Indianapolisu. Scott Dixon vyhrál kvalifikaci a vedle něj se do první řady postaví na oválech vždy rychlý Ed Carpenter a loňský vítěz Alexander Rossi. Celkově se na startu sejde sedm šampionů Indy 500 a největší šanci vstoupit do privilegovaného klubu čtyřnásobných vítězů má již od roku 2009 Helio Castroneves. Důležité je, aby ustál prvních 150 kol. Rozhodovat se bude až ve zbývajících klíčových padesáti kolech. Pokud budeme mít štěstí, bude se rozhodovat v posledním kole nebo v poslední zatáčce. Případně v posledních metrech. Všechny tyto scénáře jsme v Indianapolisu již viděli a 28. května na televizní stanici Nova Sport 1 od 17:45 možná znovu uvidíme, s komentářem Michala Berana a Martina Straky.

Vytisknout

Diskuze: Indy 500: Pohádka o pěti stech mílích a jednom vítězi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Robert Kubica ve voze týmu ByKolles Racing

Na Roberta Kubicu čeká další zkouška, tentokrát v prototypu LMP2

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud