Technické novinky v roce 2010

iM3, 13. ledna 2010, 21:16 Google+

Sportovní ředitel IRL Brian Barnhart na včerejší tiskové konferenci představil několik změn připravovaných na letošní sezónu série IndyCar. Největší novinkou je zrušení čtyřpolohového systému spotřeby paliva.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Doornbos, Robert

Doornbos, Robert | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Ještě do loňského roku měli závodníci možnost nastavit spotřebu paliva ve čtyřech variacích, od minimální až po maximální spotřebu. Díky této strategii občas vyhrávali jezdci, kteří téměř celý závod šetřili palivem a v posledních kolech se dostali do vedení díky krátké nebo žádné zastávce v boxech. Na tomto systému nejvíce vydělal úřadující šampión Dario Franchitti, jenž při loňském finále v Homesteadu šetřil palivem a pak projel cílem jako vítěz.

„Týmy a jezdci mohu stále šetřit palivem a vymýšlet strategii, ale namísto technické pomoci se budou muset spolehnout na pravou nohu,“ uvedl technický ředitel IRL Les Mactaggart. „Pokud budou chtít šetřit palivem, musí správně zacházet s plynovým pedálem. Takže i systém Push to Pass bude efektivnější.“ Jediné co zůstává je pozice „žlutá fáze“, kterou jezdci používají při jízdě za pace carem.

Systém Push to Pass tak zůstává v sérii nadále. Jde o časově omezený přídavný výkon, kdy motor upustí uzdu a zvýší výkon o několik koní. Tento systém byl představen loni na oválu Kentucky Speedway a velmi se osvědčil. Míra přídavných koních záležela na zvolené spotřebě paliva, pokud jezdec šetřil, dostal více, pokud jel na maximální výkon, byl rozdíl menší.

Další novinkou je pěnový chránič hlavy, jenž je umístěn za hlavou jezdce. Účelem tohoto komponentu je ochrana hlavy při nárazech pozadu a absorbování energie. Ačkoliv díl není povinnou výbavou, vedení sérii doporučuje jeho nasazení.

Došlo i na redukci cen. Startovné na celou sezónu bylo sníženo o 27 000 dolarů na částku 935 000 dolarů, což je téměř o polovinu méně něž v roce 2005. I týmy startující pouze na Indianapolis ušetří. Loňská částka 225 000 dolarů se snížila na 150 000 dolarů.

Poslední novinkou v sérii IndyCar je zpátečka. Informovali zde: Novinka v IndyCar: plnou parou vzad

Vytisknout

Diskuze: Technické novinky v roce 2010

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Wilson, Justin

Dale Coyne a americká mládež

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud