Infineon: Andretti se konečně dočkal

iM3, 28. srpna 2006, 00:40 Google+

Infineon - závod: Předposlední podnik sezóny provázelo napětí a různorodá strategie, která dovezla teprve devatenáctiletého Marca Andrettiho na victory lane.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Andretti, Marco

Andretti, Marco | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Z pole-position startoval Scott Dixon, který po zelené vlajce udržel vedení před Marcem Andrettim. Za nimi se seřadili Helio Castroneves, Dario Franchitti a Tony Kannan. Pětičlenná skupinka se ihned odpoutala od šestého Dana Wheldona, jehož pozici ohrožoval Vitor Meira. Sam Hornish zůstával nadále desátý, ovšem na jezdce před ním ztrácel, zatímco jedenáctá Danica Patrick mu dýchala na záda.

Po zahřátí vozu na provozní teplotu se Dixon vzdaloval pronásledovatelům. Andretti na zkušeného Dixona nestačil, ale před třetím Castronevesem udržoval bezpečný odstup. Poslední Scott Sharp měl po deseti kolech již půlminutovou ztrátu.

V 11. kole přišla první žlutá fáze. V poslední zatáčce před cílovou rovinkou se pokusil o předjetí Jeff Bucknum. Za cíl si vybral Jeffa Simmonse, jenže Bucknum předjížděcí manévr nezvládl a se Simmonsem kolidoval. Dan Wheldon využil žluté fáze a zajel pro nové pneumatiky a palivo. Následovali jej i Hornish a Patrick. Vedoucí pětice se zatím boxům vyhnula.

O tři kola pozdě se znovu závodilo. Pořadí na špici zůstalo nezměněné. V druhé polovině startovního pole se o pozice bojovalo poněkud častěji. V souboji Kosuke Matsuura versus Ryan Briscoe nechyběl kontakt ani vyjetí z dráhy. Naštěstí se vše obešlo bez následků.

Ve 28. kole zajel jako první ze špičky do boxů Castroneves. O kolo později jej následoval Dixon a druhý Andretti. Ten se jen těsně vrátil před Castronevesem. Brazilec velmi rychle zaútočil, ale k předjetí to nevedlo.

Na prvním místě se ocitl Wheldon, který tankoval pod žlutými vlajkami. Ze stejné strategie těžil i Hornish a Patrick. Wheldon držel vedení, ale týmový kolega Dixon jej mílovými kroky stahoval. K přímému souboji však nedošlo, protože Wheldon zajel do depa doplnit palivo.

Pořadí se tak po 42. kolech ustálilo v podobě: Dixon, Andretti, Kanaan, Castroneves a Franchitti. K naprosto stejné kolizi jako mezi Bucknumem a Simmonsem došlo mezi Matsuurou a Ryanem Briscoe. Druhá žlutá fáze byla tedy na světě. V boxech se objevili Andretti, Kanaan a Wheldon, což ještě více zamíchalo hlavy stratégům konkurenčních týmů.

Po restartu docházelo ve středu pole k častým předjížděcím manévrům. Hbitě kupředu postupoval Andretti. Krátce na to byly vyvěšeny žluté vlajky z důvodu nečistot na trati způsobeném kontaktem mezi Wheldonem a Simmonsem. Do boxu zamířil skoro celý peloton vozů. U Dixona nepodali mechanici stoprocentní výkon a Australana odsunuli na dvanácté místo.

Za krátko se znovu závodilo. Andretti vedl před Kanaanem a Patrick. Hornish se opět objevil u mechaniků pro tzv. „splash“, tedy minimum paliva potřebné na dojetí závodu. Jenže Hornish těsně po výjezdu chyboval a dostal smyk. Naštěstí se v pohodě vrátil na trať.

Osm kol před cílem zůstal stát mimo dráhu Sharp a pace car vyjel počtvrté. Restart se pět kol před cílem obešel bez kolizí a Andretti udržel první místo před Francittim, který šetřil palivo. Naopak Tony Kanaan musel v posledním kole tankovat a ztratil tím tak jisté třetí místo.

Vítězství Marca Andrettiho se neobešlo bez rodinných emocí. Andrettiho matka skákala radostí a otec Michael rozdával rozhovory se slovy: „Kid is good.“

Výsledky závodu výrazně promluvili do průběžného pořadí šampionátu, kde se do čela dostal Castroneves s náskokem pouhého bodu před Hornishem.

Foto: IndyCar Media

Vytisknout

Diskuze: Infineon: Andretti se konečně dočkal

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Zuber, Andreas

2.Turecko: Zuber získal první vítězství

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud