Martin zažil pozitivní první sezonu

iM2, 12. ledna 2015, 20:24 Google+

Maxime Martin se jako nováček dokázal prosadit do vrchních pater DTM, což dokázal tím, že vyhrál ve své nováčkovské sezoně jeden závod. Občasné neúspěchy Belgičan analyzuje pozitivně.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Martin, Maxime

Martin, Maxime | foto: dtm.de - HOCH ZWEI

Sdílejte článek

Mezi úspěšné nováčky DTM ročníku 2014 se řadí také Maxime Martin. Belgičan dostal v týmu RMG BMW velkou šanci a dokázal jí patřičně využít. Jeho týmovým kolegou nebyl nikdo menší než vloni dominantní Marco Wittmann. Jeho výkony sice Martin nedokázal úplně vyrovnat, ale v průběhu sezony dokázal předvést několik velmi solidních výsledků. 

Ročník pro něj ale začal, jako pro nováčka obvykle, ztěžka. Na  Hockenheimu a Oscherslebenu dojel Martin až na 20. a 14. místě. První body přišly se ziskem šestého místa na Hungaroringu. Na Norisringu ale byl Maxime až 17. I tyto výsledky dokazují, jak vysoká je konkurence v DTM. V Moskvě bylo ale všechno jinak. Fantasticky získal pole position a o den později dojel první také v závodě. 

Ale i ve druhé polovině sezony zažil Maxime Martin vrcholy i pády. 26letý mladík dokázal získat body už jen na Hockenheimu a Zandvoortu. V hodnocení šampionátu mu tak patřila sedmá příčka, tedy před jezdci jako Timo Scheider (Audi), Jamie Green (Audi) nebo Bruno Spengler (BMW). 



Maxime Martin se ale na sezonu dívá pozitivně: "Moje sezona byla pozitivní. Sice jsem byl nováček, ale díky minulosti v GT závodech jsem měl úplně jiné základy," odkazuje na svoje zkušenosti v dřívějším šampionátu GT1 anebo vytrvalostních závodech. "Na to by se nemělo zapomínat. Vytrvalostní závody jsou něco úplně jiného. V šampionátu jsem byl sedmý, to je třetí nejlepší z BMW a nejlepší nováček roku. Získal jsem jedno vítězství a jedno pole position. To všechno bylo tedy pozitivní."

V polovině závodů tedy Martin nedojel na bodech a jednou cíl neviděl vůbec. Body si připsal ve čtyřech z deseti závodů: "Samozřejmě, že jsme měli také pády, ale já to tak nevidím, protože to patří ke zkušenostem a procesu učení se. Takže žádné pády. Samozřejmě, že výpadek na finále - můj jediný výpadek - byl negativní, protože jsem na Hockenheimu mohl získat další body."

Jistě zajímavé také je, když se podíváme, kdo byl nováčkem roku 2013 - Marco Wittmann. O jeho dominanci v sezoně 2014 se netřeba zmiňovat. Bude tedy v nové sezoně na řadě nováček roku 2014? "Samozřejmě doufám, že se pak stanu mistrem světa. To je přece logické. Je to samozřejmě mým cílem, což je ostatně i všech ostatních jezdců. Bude to samozřejmě velice těžké, protože se nejedná o žádnou lehkou věc."


Nepovedená závěr roku a jediné odstoupení

"Každý rok je také jiný. Marco odvedl super práci a posbíral spoustu bodů. Příští rok to ale nebude stejné, protože například Ekström vyhrál oba poslední závody. Stačí se podívat jen na kvalifikaci na Hockenheimu. Mně chyběly jen tři desetiny vteřiny, ale byl jsem jen 13. To je DTM."

Teď, během zimy, může Martin svoje výkony v klidu zanalyzovat a na tu další se připravit. Navíc se možná představí ještě i v jiných závodech. "Určitě proběhnou nějaké testy, ale ještě neznám celý program. Možná, že pro BMW pojedu také v Daytoně nebo 24 hodinovku v Dubaji. Nejprve si ale vezmu pár dní volno."
Vytisknout

Diskuze: Martin zažil pozitivní první sezonu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Wittmann, Marco

Wittmann, Wehrlein a spol: Výměna generací?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud