LE MANS: Forza Ferrari (3)

iMotorSport.cz, 11. června 2017, 21:35 Google+

V letošním závodě 24 hodin Le Mans uvidíme ve startovním poli LMGTE celkem 11 vozů z Maranella. V našem seriálu představíme postupně jednotlivé posádky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Zelené Ferrari 488GTEv barvách týmu Krohn Racing

Zelené Ferrari 488GTEv barvách týmu Krohn Racing | foto: Ferrari S.p.a.

Sdílejte článek

V prvních dvou dílech jsme představili posádky zákaznických týmů, které se účastní vytrvalostního mistrovství světa.

V tomto díle představíme posádky některých dalších amatérských týmů, které se kvalifikovali do letošního závodu 24 hodin Le Mans.

DH Racing Ferrari 488GTE #83

Tým DH Racing byl založený teprve v loňském roce a jeho hlavní prioritou bylo vítězství v seriálu ELMS. Tým nasazoval dva vozy a v konečném účtování hned svou prvou sezónu skutečně proměnil v mistrovský titul. Tímto počinem se kvalifikoval do Le Mans. Pro závod bude vůz #83 vyvedený v zelených barvách Krohn Racing.

Andrea Bertolini - závodí od svých 11 let, jak jinak, než v motokárách. První zkušenosti v závodech „dospělých“ vozů absolvoval v roce 2001 v kategorii GT. O rok později se za volantem Ferrari 360 Modena týmu JBM probojoval na celkovou čtvrtou pozici. V roce 2003 už to Bertolinimu ve stejném týmu i voze vyšlo a byl z toho titul ve třídě N-GT, který mu pro nadcházející sezónu vynesl angažmá v podobě testovacího jezdce Scuderia Ferrari. V této době se začalo připravovat tovární Maserati MC12. Andrea Bertolini nastoupil, společně s Mikem Salou, do posledních 4 závodů sezóny 2004 a od té doby závodí Bertolini převážně právě s vozem Maserati, ve kterém získal mnoho vavřínů. V roce 2015 si odskočil do Le Mans a ve Ferrari 458 Italia patřícím týmu SMP Racing se společně s Rusy Alekseyem Basovem a Voktorem Shaytarem radoval z vítězství.

Niclas Jonsson - 50letý švéd se pokoušel nastartovat svou závodnickou kariéru ve Formuli 3 a pak se jeho kroky ubíraly na americký kontinent, kde se spojil s Tracy Krohnem. V Le Mans se Jonsson letos objeví již po dvanácté, v roce 2007 dojel s Krohnem a Colinem Braunem ve Ferrari 430 týmu Risi Competizione druhý. O dva roky později dojel v Le Mans třetí a toto umístění zopakoval ještě v roce 2012, tehdy to bylo ve Ferrari 458 Italia a znovu u toho byl i Tracy Krohn, tentokráte už také jako šéf vlastního týmu Krohn Racing.

Tracy Krohn - tento americký veterán (ročník 1954) nasbíral ve své dlouhé kariéře mnoho vytrvalostních závodních zkušeností v seriálech Grand-Am a IMSA. Tracy Krohn se letos, podobně jako Jonsson, objeví v Le Mans po dvanácté, z toho po deváté pojede s vozem Ferrari. A protože jsou závodní kariéry Krohna a Jonssona již dlouho propojené, sdílejí oba závodníci v Le Mans i stejné výsledky.

JMW Motorsport Ferrari 488GTE #84

Jim McWhirter založil JMW Motorsport v roce 2009 a spojil jej se značkou Ferrari. Tým soutěží v ELMS, kde se v posledních sezónách stal jedním z nejlepších GT týmů. Vše začalo vítězstvím v závodě 4H Silverstone 2015 a od té doby JMW Motorsport okupuje pravidelně přední příčky šampionátu. V loňském roce tým v ELMS dominoval, ale šampionát ztratil v posledním, posledním smolném závodě. Letošní vystoupení JMW Motorsport v Le Mans bude jejich první s vozem Ferrari 488GTE.

Robert Smith - australský veterán začal svou kariéru poměrně pozdě, Až ve svých 42 letech nastoupil v sérii ATCS. V letech 2000 - 2003 nastupoval v šampionátu V8 Supercars s vlastním týmem. V roce 2014 se přesunul k vytrvalostním závodům a v následujícím roce se poprvé objevil ve WEC s Ferrari 458 Italia týmu JMW Motorsport. Souběžně ale nastupoval i v australském seriálu GT. Vloni to Robertu Smithovi konečně vyšlo a stal se australským šampionem v sérii GT Trophy. Zároveň skončil druhý v ELMS. V Le Mans nastupuje letos poprvé.

Will Stevens - britská naděje začínala stejně, jako mnoho jiných v motokárách. Odtud vedla jeho cesta do formulových závodů, ve kterých se dopracoval až do F1. Bohužel se pro něj našlo místo pouze v týmech Caterham (2014 a Marussia (2015). Sezóna 2016 znamenala pro Willa Stevense přechod k závodům GT a objevil se také v několika závodech WEC. V Le Mans bude startovat poprvé v kariéře.

Dries Vanthoor - tohoto 19 letého holandského mladíčka si mnozí pletou s jeho starším bratrem Laurensem. Dries se nejprve pokoušel prosadit ve formulových vozech, ale rychle si přesedl do „kapotovaného“ vozu. V letošním roce se Vanthoor účastní série Blancpain Sprint Cup. Vzhledem ke své kratičké závodní kariéře se v Le Mans jedná o jeho debut.

Vytisknout

Diskuze: LE MANS: Forza Ferrari (3)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Callaway-Corvette C7

Corvette a Lamborghini vítězí při GT-Masters na Red Bull Ringu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud