Indy 500: Rice vyhrál deštěm zkrácený Indianapolis 500

ar1, 1. června 2004, 00:30 Google+

Po svém velkém úspěchu v kvalifikaci na závod Indianapolis 500, kdy obsadil Buddy Rice z týmu Rahal Pole-position, dokázal v neděli těsným rozdílem vyhrát i závod.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: IRL

Sdílejte článek

Závod tedy zakončil na pozici, na které do něj odstartoval. Letošní ročník, již 88., ukázal divákům vše, déšť, drama a přerušení s nehodami. Nakonec, před blížícím se ještě horším počasím, než byl jemný déšť, ředitelství závodu rozhodlo ukončit závod po odjetém 180 kole. Buddy Rice tak ve 180 kole protnul cílovou pásku. Původně se mělo jet kol 200.

Rice byl v týmu Rahal-Letterman Racing pravidelně zmiňován majitelem a šéfem týmu Bobby Rahalem a operačním šéfem Scottem Roembkem již od roku 1998, kdy Rice závodil v seriálu Toyota Atlantic. Ale dokonce, když Rice vyhrál v roce 2000 titul této série, byl stále bez angažmá.

V minulých sezonach závodil v týmu Red Bull Cheever Racing, kde po čase v roce 2003 byl vyhozen. To byla zřejmě chyba šéfa týmu Eddieho Cheevera. V lednu tohoto roku podepsal s Rahatovým týmem smlouvu náhradního jezdce za zraněného a nehabilitujícího se jezdce Kennyho Bracka. Rice zde neměl žádnou jistotu. Dnes je však jisté, že letos vstoupil do své hvězdné sezony.

Vše začalo 15. května, kdy zajel nejrychleji kvalifikační MBNA Pole position. Samozřejmě, nejsladší je ale výhra v závodě.

„Nevím, co říct,“ pronesl Rice po závodě, jenž vyhrál jako 18. jezdec Indy500 při své první sezoně. „Musel jsem zaskočit za Kennyho a to není lehké takto zastoupit jezdce, když vím, co se mu stalo.“

Kvůli dešti byl start závodu odložen na druhou hodinu a jedenáct minut. Rice hned od začátku vedl startovní pole jezdců s počtem 33 vozů. Své vedení ztratil při první zastávce v boxech. Nutno dodat, že Rice se po většinu závodu pohyboval na první pozici, následován Adrianem Fernandezem a Tony Kanaanem. Díky další sprše deště byl závod ukončen po 1 hodině a 47 minutách, tedy po 180 kolech.

Tým Rahal-Letterman Racing měl dalšího jezdce Vitora Metru na 6. pozici a Rogera Yasugawu na 10. pozici.

„Tři jezdci v top 10, myslím, že to nemohlo dopadnou lépe,“ řekl Rahal po závodě. „A Buddy, ten byl samozřejmě nejlepší.“

Tony Kanaan z týmu Andretti Green Racing dojel do cíle těsně za Ricem (0,1559s). Jeho týmový kolega Dan Wheldon a Bryan Herta skončili závod na 3. a 4. pozici. Bruno Junqueira doplnil top 5.

Adrian Fernandez nakonec protnul cílovou čáru na sedmé pozici. Hned za ním skončil úřadující mistr Scott Dixon.


Vytisknout

Diskuze: Indy 500: Rice vyhrál deštěm zkrácený Indianapolis 500

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Alzen/Bartels

Brno: Druhé vítězství pro Vitaphone Racing

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud