Novinka v IndyCar: plnou parou vzad

iM3, 9. ledna 2010, 14:04 Google+

Vedení série IndyCar včera představilo novinku, která má pomoci jezdcům při návratu do původního směru. Převodovku v monopostech totiž vedle šesti stupňů směrem vpřed doplní i zpáteční převod, jenž bude aplikován u přírodních a městských okruzích.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Franchitti, Dario

Franchitti, Dario | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Zpátečku dodá společnost Xtrac, do monopostů se nainstaluje v devíti případech. Poprvé se představí na úvodním podniku v brazilském Sau Paulu 14. března. Cílem této novinky je umožnit jezdcům jednodušší manipulaci s vozem. Doposud se mohli po případné chybě otočit do správného směru pouze pomocí rychlého smyku – nebo za pomocí tratových komisařů, ale to už ve většině případů přebíral hlavní slovo pace car.

Právě díky zpátečce může jezdec téměř okamžitě zareagovat a vrátit se do původního směru, tím nebude zapotřebí pace caru. „Je to dobrý nápad,“ uvedl úřadující šampión Dario Franchitti. „Snad to sníží počet žlutých fází a sníží tlak na záchranářský tým,“ pokračoval.

Závodníci tak budou mít šest převodů dopředu a jeden dozadu, to ovšem neplatí pro závody na oválech, kde je instalace zpátečky bezpředmětná. Jakmile totiž dojde na dráze k jakýmkoliv potížím, okamžitě kvůli bezpečnosti vyjíždí pace car.

„Určitá vylepšení provádíme každý rok, měníme rozložení převodů, zaměňujeme manuální řazení za poloautomatické, toto nejnovější vylepšení přišlo v pravý čas,“ komentoval zpátečku technický ředitel IndyCar Kevin Blanch.

Použití zpátečky bude povinné, Kevin Blanch důvod vysvětlil. „Pokud se do sebe zaklesnou dva vozy a jeden nebude mít zpátečku, díky čemuž nebude moci vycouvat, bude to pro druhého jezdce, jenž je zablokovaný a zpátečku má, nefér.“

V dřívějších dobách monoposty IndyCar zpátečkou disponovaly, nicméně po rozdělení sérií ji vedení ligy IRL z vozů vyřadilo.

Vytisknout

Diskuze: Novinka v IndyCar: plnou parou vzad

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Jak by mohl vypadat kalendář na rok 2010?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud