Toyota hýří sebevědomím. Jak vysoké má v USA cíle?

iM1, 14. září 2016, 12:00 Google+

Tým Toyota Gazoo Racing se hned po závodě v Mexiku přesunul o 1500 km na sever ke druhému závodu na americkém kontinentu. Celý tým se v maximální možné míře připravuje na šestý závod letošního seriálu WEC, který se tuto sobotu odehraje na okruhu Circuit of the Americas nedaleko texaského Austinu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tým Toyota Gazoo Racing nastoupí v Austinu v plné sestavě, tedy i s uzdraveným Anthony Davidsonem

Tým Toyota Gazoo Racing nastoupí v Austinu v plné sestavě, tedy i s uzdraveným Anthony Davidsonem | foto: Toyota Motorsport GmbH

Sdílejte článek

Tým Toyota Gazoo Racing nastoupí v Austinu v plné síle, včetně Anthony Davidsona, který vynechal mexický závod kvůli zranění hrudníku, které utrpěl při intenzivním testování během srpnové závodní přestávky (psali jsme ZDE). Davidson doplní posádku Sébastien Buemi a Kazuki Nakajima ve voze #5, která minulý závod nedokončila kvůli technické poruše hybridního systému. Podobně, jako v minulých dvou závodech (Nürburgring a Mexiko), nasadí Toyota do nadcházejícího závodu aerodynamickou specifikaci C, která při jízdě generuje vysoký přítlak.

Závodní dráha, která leží necelých 20 km jižně od Austinu, je mezi jezdci oblíbená pro svůj specifický charakter kombinující rychlé pasáže s ostrými zatáčkami. Celý závodní víkend bude pro všechny členy týmu velmi náročný, protože kromě očekávaných vysokých teplot (nad 30°C) se jede proti směru hodinových ručiček a navíc celá druhá polovina závodu se odehraje ve tmě. Start 6 hodinového závodu je naplánován na 17:00 a slunce by mělo zapadat přibližně okolo 19:30 hodin místního času.

Zdejší nevyzpytatelné počasí ovlivnilo závod v roce 2014, kdy se nad oblastí spustila prudká bouře. Týmy zde tedy musí být stále ve střehu.

Toyota Gazoo Racing bude v Austinu chtít rozšířit počet svých letošních pódiových umístění. Ve hře je ještě velká porce mistrovských bodů, o které se bude bojovat ve zbývajících závodech (kromě Austinu se pojede ještě v Japonsku, Shanghai a Bahrainu). Toyota je připravena znovu bojovat na čele se svými největšími konkurenty Audi a Porsche. Prezident týmu Toshio Sato k tomu říká: „Rádi jsme znovu zde v Austinu. S naším posledním vystoupením jsme spokojeni (3. místo v Mexiku), ale ještě více nás potěšila naše výkonnost. Tvrdě jsme pracovali na vývoji aerodynamiky specifikace C pro vysoký přítlak a toto naše úsilí přináší své ovoce. V Mexiku jsme dobře zahájili zámořskou část šampionátu a v tomto závodě očekáváme další souboje o čelo startovního pole.

Co k nadcházejícímu závodu říkají samotní jezdci Toyota Gazoo Racing?

Anthony Davidson (TS050 Hybrid #5): „Austin je fantastický okruh, je to skutečná výzva. Výškový rozdíl, rychlé vlásenky, ostré zatáčky, rovinky, vysoká rychlost, je to skvěle nakombinované. Doposud jsem se nesetkal s jezdcem, kterému by se zdejší okruh nelíbil. Jedinou nevýhodou zde je extrémní vedro a vysoká vlhkost. Jsem rád, že budu znovu závodit, sedět v Mexiku mimo vůz bylo velmi skličující, ale bylo to správné rozhodnutí.

Sébastien Buemi (TS050 Hybrid #5): „Než nás v Mexiku zastavila technická porucha, měli jsme z auta velmi dobrý pocit. Měli jsme dobrou rychlost a v porovnání s Audi a Porsche jsme byli velmi konkurekceschopní. Myslím si, že charakteristika zdejší trati nám bude sedět a proto jsem optimista. Očekávám těsný souboj a doufám, že díky naší vysoké výkonnosti budeme mít dobrý závod.

Kazuki Nakajima (TS050 Hybrid #5): „Je to zde velmi zábavné, jízdu si opravdu užívám. První část je velmi rychlá, potřebujete chytit dobrý rytmus ve vlásenkách a to mne velmi baví. Je tu velké vedro, i přes dodatečné chlazení je to za volantem velmi náročné, takže je dobrá kondice velmi důležitá. Těším se na závod a doufám, že dosáhneme na dobrý výsledek.

Stéphane Sarrazin (TS050 Hybrid #6): „Po závodě v Mexiku jsem se nemohl dočkat. Cítíme se velmi silní a myslím si, že můžeme bojovat na čele. Tým pracoval velmi tvrdě, abychom se se specifikací pro vysoký přítlak vrátili zpátky do bojů o čelo a velmi si tohoto úsilí cením. Nebude to zde vůbec jednoduché, ale uděláme vše pro to, abychom vůz připravili co nejlépe a mohli na to tvrdě tlačit.

Mike Conway (TS050 Hybrid #6): „Austin je jedním z mých nejoblíbenějších okruhů v celém mistrovství. Má skvělý profil, který je na jednu stranu velmi zábavný, ale na druhou stranu také velmi náročný. Austin je krásné město, které mám rád. Před závodem jsem strávil několik dnů v Arizoně, abych se co nejlépe aklimatizoval a připravil na zdejší náročné podmínky. Díky tomu mám pro závod dobrou motivaci a doufám, že se zde postavím na pódium.

Kamui Kobayashi (TS050 Hybrid #6): „Těším se na jízdu v LMP1 na zdejší trati. Mám s okruhem zkušenosti ze svého působení ve F1, takže vím, že je to zábavná trať. Bude zajímavé porovnat tuto mou zkušenost s jízdou v TS 050 Hybrid. O jednom rozdílu vím dopředu a to je teplo. Závody F1 se zde jedou v pozdějším termínu, kdy jsou denní teploty nižší a navíc má formule otevřený kokpit. Moji kolegové mi říkají, že v uzavřeném voze je skutečně velké vedro. Ale všichni jsme na to připravení, takže se nebojím, že bychom to nezvládli.

Vytisknout

Diskuze: Toyota hýří sebevědomím. Jak vysoké má v USA cíle?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Podaří se napotřetí posádce Dumas, Jani, Lieb prolomit smůlu v Austinu?

Svoji krutovládu v těsných finiších chce Porsche udržet i v USA

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud