Helio Castroneves to konečně dokázal

iM3, 25. srpna 2008, 02:18 Google+

INFINEON - ZÁVOD; Už v Sears Point mohl Dixon slavit titul. V případě vítězství a Castronevesova devátého a horším místě, by Dixon bral šampionát. Navíc by se stal prvním jezdcem v historii IndyCar, který v sezóně triumfoval sedmkrát. Pojďme se tedy podívat, jak probíhal patnáctý boj o titul 2008.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Castroneves, Helio

Castroneves, Helio | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Slavná kalifornská trať Infineon Raceway čítá v IndyCar sérii patnácti zatáček. Okru využívá i NASCAR nebo závody dragsterů. Závodní areál uprostřed pouště je tak hojně využívaný.

Hradbu červenobílých monopostů po startu nikdo nepřekonal. Castroneves si udržel vedení před Briscoem a Powerem. Dixon musel zpočátku odolávat útokům ze strany Justina Wilsona, ale jakmile se dostal do tempa, Wilson už útok zopakovat nedokázal. Vzadu startující Wheldon musel překonávat mnohem pomalejší jezdce a na dráze, kde je obtížné předjíždět, měl plné ruce práce.

Už v desátém kole zajeli na pitlane Meira a Rice. Nejednalo se o nečekanou zastávku, nýbrž o snahu změnit klasickou zastávkovou sekvenci a odstartovat strategickou hru. O kolo později dvojici následoval i Wheldon.

Šestnácté kolo přerušilo koncentrovanou jízdu všech pilotů. Roth přetočil na nebezpečném místě svůj černý monopost a slova se ujal pace car. Různá strategie jezdců dále míchala pořadím. Z favoritů navštívili mechaniky Castroneves a Dixon. Avšak na dráze zůstali Briscoe, Kanaan a Patrick. Vítěz z Milwakuee a Mid-Ohia nedal Kanaanovi příležitost zaútočit a vytvořil si nepatrný odstup. Patrick začala ihned ztrácet, ale čtvrtým Rahalem ohrožována nebyla.

Problémům neunikl Hunter-Reay. V zatáčce číslo sedm neudržel Wilson vnitřní stopu a při výjezdu poslal Američana do hodin. Ten se okamžitě zařadil na konec startovního pole a musel začít od začátku.

S vysychající nádrží přijela na pitlane Patrick a otevřela sérii zastávek jezdců, kteří dosud netankovali. Vedoucí dvojice Briscoe - Kanaan své mechaniky nenechala dlouho postávat, rychlá práce obou stájí však na udržení vedení nestačila. To převzal Viso s Wheldonem v zádech.

V šestatřicátém kole už Viso potřeboval jako jeden z posledních nutně doplnit palivo. Na čelo se po dlouhé době vyhoupl Castroneves před Briscoem a Dixonem. Ale o deset kol později byla řada na Castronevesovi a dalších pilotech jako Dixon nebo Wilson. Briscoe, jedoucí s rozdílnou strategií, převzal vedení a čekal na svůj čas.


Speciální zbarvení k animovanému filmu Star Wars Marcu Andrettimu štěstí nepřineslo

Castroneves se propadl pouze na třetí místo za Kanaana. Na krajane tvrdě dorážel, ale úzká trať neposkytovala mnoho příležitostí k předjetí a Castroneves pouze čekal na chybu. Briscoe šestadvacet kol před cíle zajel na poslední zastávku, ale hned při výjezdu ztratil drahocenný čas. Na studených pneumatikách podcenil přilnavost a ztratil dvě pozice. Krátce po něm musel do boxů Kanaan a Castroneves měl před sebou volnou dráhu.

O lepší pozici se vlastní chybou připravil po celý víkend výborný Power. Zkrácením šikany padl v nemilost traťovým komisařům, kteří ho odměnili penalizací průjezdu boxy. Mezitím přispěchal k mechanikům i Castroneves. Rychlými časy s prázdnou nádrží si vypracoval dostatečný náskok, jenž mu stačil k udržení první pozice před Briscoem, Kanaanem. Dixon se dvacet kol před cílem pohyboval až na čtrnáctém místě, které později vylepšil na konečné dvanácté.

Zbytek závodu už probíhal v poklidném tempu a Castroneves se nikým neohrožován blížil k vysněnému triumfu, na který čekal už od dubnového závodu v St. Petersburgu 2007. Ještě v posledním kole stihl Power o umělou bariéru z pneumatik rozbít monopost a zakončit tak katastrofální závod. Do potíží se dostal i Carpenter, ale na vítěznou jízdu Helia Castronevese to nemělo žádný vliv.

Úžasně radující se Brazilec ihned vyskočil z monopostu a podle svých zvyků vyšplhal na plot, jenž přelezl a s ohromnou radostí skákal spolu s fanoušky na tribuně. Jeho vítězství dalo šampionátu dva závody před koncem zcela nový náboj. Dixon už nemá natolik pevnou půdu pod nohama, aby mohl pouze stabilně dojíždět do cíle, o svůj titul se nyní musí poprat s Castronevesem.

Průběžné pořadí
Vytisknout

Diskuze: Helio Castroneves to konečně dokázal

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Deletraz/Fässler

Fässler a Deletraz slaví mezi svodidly

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud