Taktika BMW - Pakt o neútočení a použité pneu

iM2, 15. května 2013, 00:50 Google+

V úvodním závodu DTM oslavil úspěch díky chytré taktice týmu BMW Augusto Farfus. Na stupních vítězů jej doplnil po nejlepší stíhací jízdě v historii DTM Dirk Werner.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Farfus, Augusto

Farfus, Augusto | foto: dtm.de - HOCH ZWEI / Juergen Tap

Sdílejte článek

Augusto Farfus:

Augusto Farfus sice úvodní závod neovládl systémem start cíl (v průběhu závodu se dokonce propadl až na 7. místo), přesto se jeho vítězství dá označit za dominantní. BMW v jeho případě použilo zajímavou pneumatikovou taktiku - Brazilec odstartoval na nových pneumatikách Option, během prvních zastávek tým přezul na klasické pneumatiky a pro závěrečnou část závodu zvolili u BMW použitou měkkou směs.

"Udělali jsme [v taktice] pokrok, závod lépe chápeme.Jde o optimalizaci stintu s měkkými pneumatikami Option," popisuje pro 'motorsport-total.com' Brazilec. Nové pneumatiky jsou sice asi o vteřinu na kolo rychlejší, ale po odjetí asi 80 kilometrů (v závislosti na okruhu) najednou odejdou (tzv. drop-off). "Když odstartujete na měkčích pneumatikách, ale nedostanete z nich hned maximum, tak vydrží. Záleží to na Vás."

Farfus nechtěl v úvodní fázi bojovat s Timem Scheiderem, protože by se zbytečně oba soubojem zdržovali. To mu před startem dokonce i slíbil - jezdec Audi a jezdec BMW tedy uzavřeli pakt o neútočení. Vzájemnému duelu se chtěla dvojice vyhnout především v prvních třech kolech, kdy není možné používat DRS. "Nebyla to opravdová strategie v pravém slova smyslu, dalo by se to nazvat spíše něčím jako dialogem. Jde o to být chytrý."


Augusto má zajímavou statistiku z posledních třech kvalifikací: 1., 1. a 2.

Tato strategie však nevyšla úplně přesně podle plánu, protože Tambayovi začala RS5 hořet. Tým RBM musel svého jezdce zavolat do boxů předčasně: "Bohůžel vyjel Safety-car a já jsem nemohl můj stint dokončit."

Dirk Werner:

Farfus na výjezd Safety-caru doplatil, kolega Werner jakoby vyhrál loterii. Jeho modrá M3 DTM startovala z chvostu pole (22. místo), ale najednou se objevila na 6. místě! "Pole tak bylo opět spojeno dohromady," říká Werner. Ten byl sice s rychlejšími pneumatikami Option zaseknutý v provozu, jenže ty mu v kombinaci s DRS umožnili předjíždět soupeře. Konečný posun z 22. místa na 2. v cíli je největší stíhací jízdou v historii DTM!

M3 DTM byla k pneumatikám velmi ohleduplná: "Šlo to velmi dobře, ani jsem nevěděl, kolik aut jsem předjel." Dirk měl však jednu výhodu - ostatní jeli s vozy nastavenými na morký povrch, jeho M3 však byla nastavená na sucho. (více o pocitech Wernera v cíli v tomto článku)


Nastavení na sucho bylo znát

Souboj o druhé místo přišel před koncem závodu s Christianem Vietorisem, jezdcem Mercedesu. A zatímco duel mezi Paffettem a Tomczykem zrovna v rukavičkách nebyl, Německý dvojboj se nesl v jiném duchu: "Byl to opravdu tvrdý oříšek. Christian byl ale fairový protivník. Nikdy jsme se nedotkli. Když jsem byl vpředu, tak toho už prostě nechal. Bylo to tak po celý závod."

Vytisknout

Diskuze: Taktika BMW - Pakt o neútočení a použité pneu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Mortara, Edoardo

Audi mělo na Hockenheimu pech

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud