Příčina srdcervoucí prohry Toyoty v 24h Le Mans objasněna

iM1, 9. července 2016, 01:10 Google+

Toyotě se podařilo identifikovat příčinu, která způsobila zastavení vozu se startovním číslem 5 na cílové rovince okruhu de la Sarthe při slavném závodu 24h Le Mans.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tovární vůz Toyota TS050 Hybrid posádky Nakajima / Davidson / Buemi ztratil vítězství v Le Mans 2016 doslova v posledních minutách

Tovární vůz Toyota TS050 Hybrid posádky Nakajima / Davidson / Buemi ztratil vítězství v Le Mans 2016 doslova v posledních minutách | foto: Toyota Motorsport GmbH

Sdílejte článek

Vůz Toyota se startovním číslem 5 vedl v závodě o necelou 1 minutu před vozem Porsche se startovním číslem 2. V polovině předposledního kola, po 23 hodinách a 55 minutách se z vysílačky ozval zděšený hlas K. Nakajimy „No Power  - No Power!“

V tu chvíli se na boxové zídce Toyoty spustilo horečnaté snažení techniků identifikovat závadu. Mezi tím vůz sice pokračoval v jízdě, ale citelně nižší rychlostí. Ve tvářích představitelů Toyoty se mísilo zděšení se slzami zklamání. V garáži Porsche se také objevily nechápavé pohledy, nikdo z německé stáje zprvu nechtěl věřit údajům časomíry, ale postupně zde zavládla euforie. Zlí jazykové tvrdí, že se prý v zázemí narychlo začala hledat a rozbalovat vítězná trička s nápisem odkazujícím na obhajobu vítězství v tomto slavném vytrvalostním závodě.

Problém způsobila porucha napájení senzoru, který mapoval tlak v potrubí spojujícím turbodmychadlo a mezichladič. Inženýři z boxové zídky na dálku restartovali systém, po několika pokusech se jim tuto banální poruchu podařilo vyřešit a vůz tak mohl dokončit poslední kolo závodu.

Odstranění poruchy a následné objetí posledního kola však vozu se startovním číslem 5 trvalo déle, než stanovených 6 minut. Pro posádku K. Nakajima, A. Davidson a S. Buemi to znamenalo diskvalifikaci i přes to, že v konečném součtu absolvovala v závodě stejný počet kol, jako vítězové N. Jani, M. Lieb, R. Dumas ve voze Porsche.

Toyota zdůraznila, že tato závada nijak nesouvisí s potížemi, které vozy TS050 postihly v květnovém závodě v belgickém SPA.

Vytisknout

Diskuze: Příčina srdcervoucí prohry Toyoty v 24h Le Mans objasněna

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Ekström, Mattias

Ekström po Norisringu: Nejhorší závod mé kariéry

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud