Lausitzring: Mercedes znovu zvítězil

Daniel Šupa, 1. května 2005, 15:12 Google+

Britský pilot obhájil svoje loňské vítězství. Na stupně vítězů ho doprovodil Kristensen a Häkkinen.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Paffett, Gary

Paffett, Gary | foto: Mercedes-Benz Motorsport

Sdílejte článek

Po zhasnutí startovních světel nedal Paffett nikomu šanci a svoji první pozici s přehledem udržel. Na špinavé straně dráhy Jamie Green nedokázal vzdoroval perfektnímu startu Häkkinena a musel se spokojit se třetí pozicí před Ekströmem.

V prvním kole měl opět problémy Tomczyk, který zamířil hned k mechanikům a ve druhém kole podobně Margaritis s pravou přední gumou a dýmem z prostoru blatníku. Oba v závodě pokračovali.

Paffett získával stále větší náskok a velmi brzy si zajeli pro palivo a nové pneumatiky Fässler a Schneider, který těsně předtím kapituloval při útoku Alesiho, jenž se již při startu propracoval do Top10.

Green musel odolávat tlaku loňského šampiona a podobně jako na Hockenheimringu došlo mezi nimi ke kontaktu při pokusu Švéda o předjetí. Vzájemným soubojem ztráceli na Paffetta a Häkkinena cenný čas. Na pátou pozici se protáhl kolem Spengler Kristensen s Audi.

Ve 12. kole měl Mercedes v boxech první problémy. Alesi sešlápl plyn příliš brzy a odjel od mechaniků s kanystrem na doplňování paliva zasunutým v nádrži, kterou ale po pár zatáčkách ztratil. O kolo později drama trojcípé hvězdy pokračovalo. Jamie Green nedokázal zabránit tlaku Ekströma a ten chyboval a poslal Brita do kačírku, za což dostal penalizaci průjezdu boxy.

Za záblesků plamenů od výfuků sledovali diváci souboj obou jezdců Audi. Kristensen se po dvou kolech soustředěných a přesných útoků dokázal na třetí pozici před Ekströma dostat. V 16. kole se ujal vedení poprvé v DTM Häkkinen, když Paffett zamířil do boxů a propadl se na 4. pozici. Také Kristensen a Fin museli záhy do boxů a opět měl potíže Mercedes, když Fin vyrazil dříve, než automatický zvedák pod přední nápravou sundal kola na asfalt.

Problematickou první zastávku měl také Frentzen s Opelem, jemuž nemohli mechanici 26 vteřin přidělat pravou zadní pneumatiku. Pořadí po první zastávce všech jezdců v boxech bylo následující: Paffett, Kristensen, Häkkinen, Spengler, Stippler a Kaffer.

V polovině závodu vzdal s poškozenou přední částí vozu Allan McNish po kolizi s Fässlerem a Mika Häkkinen zajel nejrychlejší kolo. Druhou sérii zastávek zahájil Alesi, kterému pro změnu nešlo přidělat pravé přední kolo, což vítěze prvního závodu zase mírně zdrželo. Po 27 kolech skončil v kačírku Manuel Reuter. Druhý Kristensen mírně snižoval náskok vedoucího Paffetta, ale pořád šlo o 9 vteřin, což je v DTM vskutku slušný náskok. Třetí Häkkinen naopak snižoval ztrátu na Audi.

Poslední zastávka v boxech u Paffetta byla přesná, bezchybná a rychlá. Jean Alesi se dostal do přímého souboje s Tomczykem a nakonec ji po strhující podívané prohrál, horší bylo, že si výrazně probrzdil zadní pneumatiky. Přes penalizaci čtvrtý Ekström bojoval jako lev, bohužel přišel přemírou snahy o třetinu přední kapoty.

K poslední zastávce společně zamířili Kristensen a Häkkinen, ale pořadí se nezměnilo. Do čela se tak opět vrátil Paffett, i když jeho náskok klesl na 8 vteřin. V závěru závodu měl problémy Schneider, který se postupně propadal startovním polem dozadu a nakonec odstoupil. Häkkinen při stíhací jízdě přidal další nejrychlejší kolo. Další dvojice bojující v těsné blízkosti byl Ekström a Kaffer, který se v závěru závodu dostal před další nováčky Spenglera a Stipplera.

Suverénním vítězem druhého závodu sezony se dnes stal zcela zaslouženě Gary Paffett s Mercedesem, který se vyvaroval jakékoliv chyby a závod se pro něj vyvíjel s problémy Ekströma a Häkkinena příznivě od startu až do cíle. Přes soustředěný tlak Häkkinena Kristensen nechyboval a nepustil Fina k jakémukoliv útoku.


Vytisknout

Diskuze: Lausitzring: Mercedes znovu zvítězil

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Wheldon, Dan

Motegi: Wheldon si vítězstvím pojistil vedení

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud