Oschersleben: V neděli vítězí Blomqvist, BMW bere jako včera první 4 místa

iM2, 13. září 2015, 20:34 Google+

ZÁVODNÍ VÍKEND; Na polovinu září byl naplánován další závodní víkend DTM, tentokrát se jede na pro německou sérii klasickém okruhu - německém Oscherslebenu. Sledujte s námi závodní víkend.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tom Blomqvist byl dnes v čele, další kolegové od BMW ale nebyli daleko

Tom Blomqvist byl dnes v čele, další kolegové od BMW ale nebyli daleko | foto: www.dtm.de

Sdílejte článek

Nedělní závod:
Mladík BMW, Tom Blomqvist, si dojel pro 'snadné' vítězství v nedělním závodu na Oscherslebenu. BMW opět obsadilo první 4 místa v cíli. Bývalý jezdec Formule 3 startoval do závodu poprvé z první řady a ve sprintu do první zatáčky porazil Augusta Farfuse.

Po první zatáčce okupoval první místo a už jej nepustil. Celou hodinu si budoval svoje vedení a cíl protaťal s náskokem 7,8s. Tom se tak stal 10. vítězem ze 14 letošních závodů. Závod byl v samém závěru zastaven červenou vlajkou poté, co v předposlední zatáčce tvrdě havaroval Lucas Auer na Mercedesu. Mladík naštěstí vystoupil z vozu nezraněn.

Augusto Farfus si dojel, nikým neohrožován, pro druhé místo. Za ním zkompletoval podium pro BMW Marco Wittmann. Ten získal dvě místa hned na startu. V první polovině závodu úřadující mistr DTM předjel značkového kolegu, Antonio Felixe da Costu, což jej posunulo až na 3. místo.

Felix da Costa uhájil čtvrté místo i přes velký tlak ze strany Pascala Wehrleina na Mercedesu v druhé půlce závodu. Jezdec Mercedesu byl ale po závodu vyšetřován komisaři za to, že se na jeho Mercedesu C-Klasse AMG DTM pozdě rožnulo informativní světélko signalizující absolvovanou zastávku v boxech (tým HWA za to posléze dostal pokutu 1000 EUR). 

Světélko se nerosvítilo v boxech po absolvování zastávky, tým musel svého jezdce požádat o manuální zapnutí signalizace. To už ale bylo po povoleném okně pro zastávky v boxech. Němec tak z Oscherslebenu odjíždí se solidním 14 bodovým vedením v šampionátu, protože Ekström startoval až z 18. místa a cílem projel jako 11., tedy bez bodů.

Šesté místo vyjel Paul di Resta, za jeho zády byl klasifikován vítěz sobotního závodu, Timo Glock. Nejlepší Audi bylo v rukou Jamieho Greena na 8. místě. Brit celý závod tvrdě bojoval, aby za svými zády udržel výrazně lehčí BMW s Maximem Martinem za volantem. Poslední bod si vyjel za 10. místo Spengler.

BMW tedy do TOP10 dostalo hned 7 aut - jediná M4, která nedosáhla na body, byla ta, kterou pilotuje Martin Tomczyk. Bývalý mistr DTM jezdil kolem Paula di Resty, avšak nebezpečné vypuštění v boxech jej stálo lepší umístění (dostal penalizaci, po které klesl až na 20. příčku).

V závodu jsme opět zaznamenali problém v první zatáčce, i když ne tak velký jako v sobotu. Tentokrát byli aktéry Edoardo Mortara a Christian Vietoris. Závod nedokončili Nico Müller a Miguel Molina.

Výsledky nedělního závodu: zde

Sobotní závod:
Timo Glock dokázal přetavit svoje první pole position v DTM ve svoje druhé vítězství v této německé serii. BMW obecně vzato předvedlo v sobotu na Oscherslebenu velmi silný výkon, když jezdci bavorské značky obsadili sedm z prvních osmi míst. V závodě jsme zkraje mohli vidět dva výjezdy safety caru. Vždy za účelem bezpečného odklizení trosek z trati po menších nehodách ve středu pole. 

Mike Rockenfeller měl kontakt se zadní částí Audi Jamieho Greena, když Robert Wickens ťukl do Nica Müllera na vnitřku zatáčky. Green a Müller se roztočili. Tento incident vytrestal také Edoardo Mortaru a Garyho Paffetta. Všech šest jezdců ale muselo v různých fázích závodu na následky těchto nehod odstoupit. 

"Měl jsem slušný start, ne skvělý, snažil jsem se dostat na vnitřek a myslím, že jsem byl pozdě na brzdách a pak se to ve předu všechno uzavřelo. Wickens byl na mém vnitřku a ten byl opravdu, opravdu hodně dlouhý a poslal to do Jamieho. Samozřejmě, že to nebylo dobré," řekl Rockenfeller. 

Všem těmto problémům se vyvaroval Glock, který si po každém restartu udržoval vedení. Svoje vedení si dokázal uhájit před Brunem Spenglerem a získal tak první vítězství v DTM od posledního závodu své debutové sezony, Hockenheimringu 2013. Spenglerovi se podařilo předjet António Félixe da Costu po druhém restartu závodu. Na Glocka mu v cíli chybělo 1,8s.

Podium pak tedy doplnil právě da Costa. Augusto Farfus, který stál na startovním roštu v první řadě s Glockem, byl v první zatáčce závodu trochu široký a propadl se na čtvrté místo. Třetí na startu, Tom Blomqvist, se během závodu propadl až na sedmé místo. 

Nejlepším jiným autem než BMW byl Pascal Wehrlein na pátém místě. Jezdec musel navíc bojovat se selháním posilovače řízení. Šestý byl Marco Wittmann na BMW. Po sobotním závodu tedy šampionát vede Wehrlein. Před nejbližším pronásledovatelem, Mattiasem Ekströmem, má náskok 4 bodů. Švéd dojel až 14. poté, co do závodu startoval až z 23. místa. 

Osmé místo vyjel Martin Tomczyk, zatímco devátý Miguel Molina byl nejlepší Audi (!). Poslední bodované místo obsadil a jeden bod získal Daniel Juncadella.

Výsledky sobotního závodu: zde

Výsledky sobotní kvalifikace: zde

Výsledky druhého tréniku: zde

Výsledky prvního tréniku: zde

Vytisknout

Diskuze: Oschersleben: V neděli vítězí Blomqvist, BMW bere jako včera první 4 místa

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Formule 1 Toro Rosso překonala v Brně rekord Masarykova okruhu

Ojetá Formule 1 překonala rekord brněnského Masarykova okruhu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud