Valencie: Farfus neporazitelný i v závodu

iM2, 29. září 2012, 20:39 Google+

ZÁVODNÍ VÍKEND; Předposlední závodní víkend DTM se koná na španělském okruhu ve Valencii (klasický okruh ne pouliční okruh postavený pro F1). Zde se vždy více dařilo Audi než Mercedesu. Letos navíc může zasáhnout do bojů o čelo BMW, jak si to tři značky rozdají? Sledujde s námi.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Farfus, Augusto

Farfus, Augusto | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Závod:
V dnešním závodu ve španělské Valencii dominoval Augusto Farfus a získal tak svoje vůbec první vítězství v DTM. To Bruno Spengler předvedl skvělou stíhací jízdu a stáhl náskok Paffetta na čele šampionátu.

Farfus dobře odstartoval a udržel si vedení před druhým Edoardem Mortarou. Později si vypracoval až pěti sekundový náskok před tím, než zajel ke svoji první zastávce v boxech. Po zbytek závodu si i nadále udržoval vedení, a tak se stal prvním Brazilcem, který vyhrál závod DTM.

Na druhém místě se neustále držel Mortara, ale sedm kol před koncem odstavil svoje Audi do karčírku s technickou závadou. Z tohoto odstoupení profitovali kolegové z týmu Abt, Adrien Tambay a Mattias Ekstroëm, kteří se tak dostali na druhé a třetí místo. Tambay tak získal své první podium v DTM.

V úvodní fází závodu jel třetí Filipe Albuquerque, toho však během prvních zastávek překonal Tambay a během druhých Ekström. Albuquerque tak dojel čtvrtý a pátá byla další Audi týmu Phoenix, kterou pilotoval Mike Rockenfeller.

Po velké stíhací jízdě dojel šestý Bruno Spengler, který byl během závodu až na 15. místě, když dostal penalizaci za velmi, velmi těsně ulitý start. Na sedmém místě dojela Rahel Frey, která předvedla nejlepší výkon ve své kariéře v DTM. Během závodu svedla pěkný souboj s Andym Priaulxem (ten jí napřed vytlačil z trati, ale ředitelství závodu mu nakázalo, aby jí pustil před sebe) i Dirkem Wernerem, kteří skončili na osmém a devátém místě.

Pro poslední bod si dojel Jamie Green, kterého až v samotném konci závodu před sebe pustil David Coulthard. Ze závodu hned v první zatáčce odstoupil Martin Tomczyk. V první zatáčce měl také kolizi, za kterou byl později penalizován dvousekundovou zastávkou v boxech, s Američanem Joeym Handtem i průběžně vedoucí muž šampionátu, Gary Paffett. Ten během závodu pro technické problémy také vzdal poté, co se pohyboval na chvostu pole a jeho rychlost byla zřejmě vinou havárie v první zatáčce velmi slabá. Rozdíl mezi průběžně prvním Paffettem a druhým Spenglerem jsou pouhé 3 body a do konce sezony zbývá už jen jeden závod.

Výsledky závodu: zde

Výsledky warm-upu: zde

Kvalifikace:
Augusto Farfus získal svoji první pole position v DTM! Všichni tři uchazeči o titul (Gary Paffett, Jamie Green a Bruno Spengler) se nevešly do TOP10. Farfus byl s svým BMW M3 DTM týmu RBM nejrychlejší ve 3 ze 4 částí kvalifikace. V Q3 byl rychlejší Adrien Tambay, jenže ten jeho čas v Q4 nepřekonal a tak se mohl radovat Brazilec. Farfus je prvním jihoameričanem, který v DTM získal pole position od doby Johnnyho Cecottoa (také BMW), jenže to už je 20 let zpět.

Druhý nejrychlejší byl Edoardo Mortara, za ním je jeho týmový kolega od týmu Rosberg - Filipe Albuquerque. Nejrychlejší čtveřici uzavírá Adrien Tambay s Audi A5 týmu Abt. Ital Mortara byl ale po kvalifikaci vyšetřován, komisaři přezkoumávali průjezd zatáčkou číslo 1 (bylo podezření, že si ji zkrátil), ale nakonec se rozhodli, že vše proběhlo podle pravidel.

Do Q4 nepostoupil Mike Rockenfeller s Audi A5 týmu Phoenix, vedle něj bude stát kolega Farfuse - Andy Priaulx. Pro něj je 6. místo nejlepším výsledkem v kvalifikaci na závod DTM. Další řadu obsadí týmoví kolegové z týmu Abt Timo Scheider a Mattias Ekström. Nejlepší desítku uzavřou Dirk Werner a Miguel Molina.

Kvalifikace se stala tragédií pro Mercedes. Hned 6 C-Coupé vypadlo v Q1. Mezi nimi byl i například Jamie Green. Kolega z týmu HWA Gary Paffett sice prošel do Q2 ale na lepší než 16. místo nedosáhl. Nejlépe se z jezdců o titul umístil Bruno Spengler s BMW týmu Schnitzer (12.).

Jezdec týmu Mücke, Robert Wickens, se stal poprvé ve své kariéře nejlepším jezdcem Mercedesu v kvalifikaci, stojí 14. Nejlepší výsledek kariéry v kvalifikaci zaznamenala Rahel Frey s Audi, je 15. Tragicky opět dopadla kvalifikace v podání dvou bývalých jezdců F1. David Coulthard bude stát až 21., Ralf Schumacher 22.

Výsledky zde

Výsledky druhého volného tréninku: zde

Výsledky prvního volného tréninku: zde

Vytisknout

Diskuze: Valencie: Farfus neporazitelný i v závodu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Také BMW s 8 vozy, novým týmem je MTEK

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud