Hockenheimring: Těžká havárie a triumf Audi

Daniel Šupa, 22. dubna 2007, 14:35 Google+

HOCKENHEIMRING – ZÁVOD; Sezona 2007 nezačala právě šťastně, kolize ve třetí zatáčce si vyžádala čtyři vozy mimo hru, přerušený závod a dva piloty na cestě do nemocnice. Dramatický závod přinesl dlouho očekávané vítězství Audi.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ekström - Tomczyk

Ekström - Tomczyk | foto: Audi Sport Press

Sdílejte článek

Startovní manévr vůbec nevyšel vítězi kvalifikace Spenglerovi. Vedení se ujal Tomczyk a druhé místo si obezřetně a zkušeně hlídal debutant di Resta. Ve třetí zatáčce byl Kristensen vytlačen na vnitřní obrubník kolegou z Audi Scheiderem. Následné hodiny dostaly vzpříčený vůz ke straně dráhy, kde do něj čelně narazil Premat a částečně i Susie Stoddart. Stoddart měla před sebou pruh tratě, kterým projeli před ní i další soupeři, ale vjezd Francouze do neprůhledného dýmu pod plynem byl riskantním manévrem, který se tentokrát rozhodně nevyplatil.

Závod byl okamžitě zastaven červenou vlajkou a zatímco Skotka ze zničeného vozu vystoupila bez problémů, k dalším dvěma aktérům hromadné havárie mířily sanitky. Rozházené trosky uklízela skupina traťových komisařů a na pomoc jim byl povolán i čistící vůz. Podle sdělení šéfa Audi Motorsport Ullricha Kristensen i Premat se zdravotníky komunikovali, ale byli odvezeni helikoptérou do nemocnice. Ze závodu odstoupil i Adam Carroll, jehož vůz také nebyl schopen pokračovat.

Restart závodu letmým startem proběhl bez problémů. Za Tomczykem následoval di Resta, Spengler, Ekström, Scheider, la Rosa, Margaritis, Häkkinen, Green, Abt, Schneider, Paffett. Pole uzavírala Ickx. Během několika zatáček šel Spengler před di Restu a Tomczyk na čele získával náskok. Vzadu spolu sváděli tvrdý boj Abt se Schneiderem a Paffettem. Abt s Audi následně s technickými problémy propadal polem a odstoupil. Häkkinen bránil tvrdě ale čistě svoji pozici před Greenem a následně Schneiderem.

Tomczykovi se únik nepodařil, po chybě a probrždění klesl až na třetí pozici. Vedení převzal Spengler, kterého se dokázal držet v úvodu závodu pouze di Resta. Připomínáme, že Skot pilotuje dva roky starý Mercedes. Plánované zastávky v boxech otevřel Ekström a Green.

V průběhu závodu si jezdci pozice měnili díky rozdílným strategiím. I druhé zastávky zahájil Ekström s Audi, vedení v závodě převzal di Resta, který zajel poprvé pro palivo a nové gumy až v 21. kole. Při odjezdu od mechaniků však Skotovi zhasl motor a po roztlačení se vrátil na dráhu až na třetí pozici za Tomczykem. A řadě však byla ještě jedna návštěva boxů.

Strategie brzkých dvou zastávek v případě Ekströma s sebou nesla riziko zdržení v provozu, ale tentokrát byla úspěšná. Do čela závodu vynesla šampiona z roku 2005 Ekströma, kterého po dvou povinných zastávkách následoval Spengler, Tomczyk, Scheider, la Rosa, di Resta, Margaritis, Green, Schneider, Häkkinen, Luhr a další.

Zkrácený závod přinesl dramatický závěr. Spengler chyboval, čehož využil Tomczyk a o předjetí se pokusil i Scheider, ale neúspěšně. Efektní hodiny ho stály bodovanou pozici. Vozy s reklamou Red Bull dnes získaly double, na stupních vítězů doplnil Ekströma a Tomczyka vítěz kvalifikace Spengler.

 

Vytisknout

Diskuze: Hockenheimring: Těžká havárie a triumf Audi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Wheldon, Dan

Druhé místo a celkové vedení

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud