Kornfeil vybojoval v Brně sedmou příčku, Abraham nedojel

mediafax, 14. srpna 2011, 15:55 Google+

Český závodník Jakub Kornfeil obsadil v nedělní Velké ceně České republiky silničních motocyklů ve třídě do 125 ccm sedmou pozici. Vítězem se stal díky odstoupení lídra šampionátu Španěla Nicolase Terol poprvé v kariéře německý jezdec Sandro Cortese.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: www.karelabraham.com

Sdílejte článek

Kornfeilovi nevyšla sobotní kvalifikace, a proto startoval až ze sedmé řady. Hned v úvodu mu ale vyšel záměr posunout se výrazně dopředu, když v prvním kole předjel pět soupeřů. Tím však jeho boj neskočil a v posunu mu pomohly i havárie či technické potíže ostatních jezdců.
 
Devatenáctiletý český závodník, který vloni skončil na Masarykově okruhu senzačně pátý, se nejprve zbavil Itala Grotzkého a po odstoupení Kenta z Velké Británie držel místo na konci elitní desítky. O další dvě pozice se posunul poté, co odstoupili kvůli technické závadě do té doby vedoucí Terol a o chvíli později i jeho krajan Vázquez.
 
Poté jezdil Kornfeil dlouho osamoceně, protože skupina před ním mu odjela a Grotzkyj jedoucí za ním na něj nestačil. Závod vyvrcholil v posledním kole, kdy do té doby druhý Cortese předjel Francouze Johanna Zarka a v dramatické koncovce svůj náskok uhájil. V další skupince spadl Portugalec Oliveira, což znamenalo pro Kornfeila konečnou sedmou pozici a vyrovnání letošního maxima ze Španělska.
 
Další český jezdec Miroslav Popov obsadil 17. příčku, Ladislav Chmelík skončil pětadvacátý.
 
Abraham nedojel Velkou cenu České republiky ve třídě MotoGP, z výhry se radoval Stoner
 
Český závodník Karel Abraham nedokončil nedělní Velkou cenu České republiky silničních motocyklů ve třídě MotoGP. Svou letošní suverenitu v Brně potvrdil Australan Casey Stoner, který vyhrál pošesté v sezoně a zvýšil svůj náskok v čele šampionátu.
 
Čeští fanoušci se těšili, že po 28 letech zase uvidí domácího závodníka v nejprestižnější kubatuře seriálu mistrovství světa silničních motocyklů, ale jejich sen o dobrém umístění Abrahama se brzy rozplynul. Brněnský rodák se sice v prvním kole probojoval z poslední řady na bodovanou 15. příčku, jenže při průjezdu pátým okruhem havaroval a než se dostal zpátky na trať, nabral obrovskou ztrátu.
 
Přesto svůj boj nevzdal a kvůli pádům jiných závodníků mohl i bodovat, jenže ani tentokrát do cíle na Masarykově okruhu nedojel, když kvůli technickým potížím odstavil motorku v boxu. Stále proto platí, že Abrahamovi se v Brně nedaří. V předchozích šesti startech dojel do cíle pouze v roce 2007, tehdy skončil v kubatuře do 250 ccm čtrnáctý. Vloni ani nenastoupil na start, protože po pádu v kvalifikaci utrpěl otřes mozku a lékaři mu zakázali závodit.
 
Nedělní závod dobře nedopadl ani pro vítěze kvalifikace Španěla Pedrosu, který z prvního místa upadl hned v úvodním kole a přenechal pozici lídra krajanu Lorenzovi. Toho poté předjel Stoner, svůj náskok se strojem Honda stále navyšoval a nakonec si mohl připsat druhé vítězství na brněnském okruhu v kariéře a celkově šesté v letošní sezoně.
 
Druhé místo obsadil Andrea Dovizioso z Itálie, který letos počtvrté zaujal stejnou pozici. Nadvládu Hondy potvrdil jeho krajan Marco Simoncelli, ten se vůbec poprvé v kariéře dostal v MotoGP mezi tři nejlepší.
 
Ital Iannone vyhrál Velkou cenu České republiky v Brně ve třídě Moto2
 
Ital Andrea Iannone se stal vítězem nedělní Velké ceny České republiky silničních motocyklů v Brně ve třídě Moto2, v níž nestartoval ani jeden domácí závodník. Druhý skončil Marc Márquez ze Španělska, třetí byl lídr šampionátu Němec Stefan Bradl.
 
Ve třídě Moto2 se po delší době neobjevil v Brně při Velké ceně ani jeden český účastník, protože Lukáš Pešek jezdící letos za německý tým německé formaci IAMT kvůli nevyhovující motorce nevyužil divokou kartu od pořadatelů.
 
Od startu se v čele drželi nejrychlejší závodníci ze sobotní kvalifikace v čele s jejím vítězem Márquezem a vedoucím jezdcem průběžného pořadí MS Bradlem. Z druhého vítězství se po dramatickém závěru nakonec radoval Iannone, za nímž zaostal Márquez o necelé dvě desetiny vteřiny.
 
MS silničních motocyklů, Velká cena České republiky (Brno, Masarykův okruh):

Do 125 ccm:
 1. Cortese (Něm./Aprilia) 40:59,229, 2. Zarco (Fr./Derbi) +0,397, 3. Moncayo (Šp./Aprilia) +10,773, 4. Faubel (Šp./Aprilia) +10,794, 5. Gadea (Šp./Aprilia) +11,144, 6. Viňales (Šp./Aprilia) +11,473, 7. KORNFEIL (ČR/Aprilia) +24,720 ...17. POPOV (ČR/Aprilia) +1:06,817, 25. CHMELÍK (ČR/Aprilia) +1:45,564.
 
Průběžné pořadí MS:
 1. Terol (Šp./Aprilia) 166, 2. Zarco (Fr./Derbi) 154, 3. Viňales (Šp./Aprilia) 132, 4. Cortese (Něm./Aprilia) 131, 5. Folger (Něm./Aprilia) 110, 6. Faubel (Šp./Aprilia) 103, ... 12. KORNFEIL (ČR/Aprilia) 43.
 
--------------------------------------------------------------------------------

Moto2:
 1. Iannone (It./Suter) 41:13,255, 2. Márquez (Šp./Suter) +0,161, 3. Bradl (Něm./Kalex) +0,407, 4. De Angelis (San Marino/Motobi) +0,870, 5. Lüthi (Švýc./Suter) +4,225, 6. A. Espargaro (Šp./Pons Kalex) +13,636.
 
Průběžné pořadí MS:
 1. Bradl (Něm./Kalex) 183, 2. Márquez (Šp./Suter) 140, 3. De Angelis (San Marino/Motobi) 95, 4. Iannone (It./Suter) 91, 5. Corsi (It./FTR) 91, 6. Lüthi (Švýc./Suter) 88.
 
--------------------------------------------------------------------------------

MotoGP:
 1. Stoner (Aust./Honda) 43:16,796, 2. Dovizioso (It./Honda) +6,532, 3. Simonceli (It./Honda) +7,792, 4. Lorenzo (Šp./Yamaha) +8,513, 5. Spies (USA/Yamaha) +10,186, 6. Rossi (It./Ducati) +12,632, ...ABRAHAM (ČR/Ducati) závod nedokončil.
 
Průběžné pořadí MS:
 1. Stoner (Aust./Honda) 218, 2. Lorenzo (Šp./Yamaha) 186, 3. Dovizioso (It./Honda) 163, 4. Rossi (It./Ducati) 118, 5. Pedrosa (Šp./Honda) 110, 6. Spies (USA/Yamaha) 109, ...12. ABRAHAM (ČR/Ducati) 46.

Vytisknout

Diskuze: Kornfeil vybojoval v Brně sedmou příčku, Abraham nedojel

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Miroslav Popov se těší na premiérový start při GP České republiky

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud