Australani se pokusí vzkřísit kdysi populární sérii Formule 5000

iMotorSport.cz, 6. června 2017, 22:41 Google+

Historie se opakuje, konkrétně v Austrálii. Promotér tamního šampionátu cestovních vozů Supercars zakládá novou závodní sérii Super5000, odkazující na mezinárodně populární Formuli 5000 v sedmdesátých letech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Super 5000

Super 5000 | foto: Supercars.com

Sdílejte článek

Monoposty Super5000 bude pohánět pětilitrový motor V8, který je hlavní pohonnou jednotkou v Supercars. O realizaci monopostu se postarala jihoaustralská firma Supashock Racing Engineering. Šasi je navzdory svému vzhledu ze sedmdesátých let z uhlíkových kompozitů a celý monopost disponuje moderními součástkami včetně volantu s ovládacími prvky.

Formule již absolvovala několik testovacích jízd na okruzích Phillip Island, Mallala a Adelaide International Raceway s předními jezdci Supercars Garthem Tanderem, Leem Holdworthem a Alexem Davidsonem.

Celý projekt Super5000, jehož duševním vlastníkem je Supercars, sponzorují firmy PAYCE Consolidated a Wilson Security.

Super5000 má v Austrálii sloužit mimo jiné i pro mladé talenty, které mají v plánu prorazit ve světě. První ročník odstartuje v roce 2018 jako součást doprovodného programu závodních víkendů Supercars.

Podle výkonného ředitele Supercars Jamese Warburtona teprve čas rozhodne o celkovém rozvoji série. Ta je součástí plánu udržitelného rozvoje tamní scény v čele se Supercars, kde v současnosti působí značky Ford, Holden a Nissan. Na Supercars je mezitím vyvíjen tlak na upuštění od motorů V8 a otevření pravidel pro šestiválce a jiné alternativy, které by mohly zlákat další automobilky. Stárnoucí koncepce V8 tak nachází místo právě v Super500.

Vytisknout

Diskuze: Australani se pokusí vzkřísit kdysi populární sérii Formule 5000

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Porsche 919 Hybrid posádky Marc Lieb, Neel Jani, Romain Dumas projíždí vítězně cílem závodu 24 hodin Le Mans v roce 2016

LE MANS: Porsche v zajetí čísel - díl 1.

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud