WEC - SPA-Francorchamps: Porsche vypálilo Toyotě rybník a překvapivě získalo pole position

iMotorSport.cz, 6. května 2017, 00:35 Google+

Překvapení ve SPA Francorchamps se jmenuje Porsche. Německý tým vyhrál přetahovanou o nejrychlejší průměrný čas a raduje se z pole position.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prototyp Porsche 919 Hybrid s posádkou Neel Jani, André Lotterer, Nick Tandy

Prototyp Porsche 919 Hybrid s posádkou Neel Jani, André Lotterer, Nick Tandy | foto: Porsche

Sdílejte článek

LMP1

Po volných trénincích nenechala Toyota nikoho na pochybách o tom, kdo by měl ve SPA-Francorchamps tahat za kratší konec. Druhá a třetí sekce naznačily, že Toyota je jednoznačně rychlejší a že se v Belgii bude rozhodovat pouze o pořadí japonských prototypů. Otázkou bylo, zda se některému z německých prototypů podaří rozbít japonskou formaci.

Průběh kvalifikace byl dlouho vyrovnaný a časy jednotlivých jezdců byly víceméně shodné. Porsche ale Toyotu nakonec dokázalo zcela paralyzovat. André Lotterer položil základ pole position časem 1:54,438 min. Neel Jani z něj dokázal stáhnout ještě dalších 7 desetin a výsledkem je nejrychlejší průměr s hodnotou 1:54,097 min. pro posádku Porsche #1. André Lotterer se díky tomu stal pilotem, který dokázal získat pole position ve dvou týmech LMP1. Porsche #1 doplní v první řadě Toyota #7, Mike Conway a Kamui Kobayashi dosáhli kombinovaného výkonu 1:54,693 min. Třetí místo na startu obsadila „nováčkovská“ Toyota #9 s průměrným časem 1:54,701 min. Stéphane Sarrazin dokonce zajel absolutně nejrychlejší kolo kvalifikace, když mu časomíra ukázala hodnotu 1:53,658 min. Čtvrtou pozici zaujme s časem 1:54,907 min. zbývající Toyota #8. Posádce Porsche #2 se letos ve SPA-Francorchamps nedaří, o čemž svědčí kvalifikační čas 1:55,440 min. který za vítězem kvalifikace zaostal o 1,343 sec.  Zbývá doplnit kvalifikační čas stříbrného prototypu týmu ByKolles Racing, čas 2:03,827 min znamená 11. startovní pozici.

LMP2

Druhý závod sezóny znamená druhou pole position pro tým G-Drive Racing. Alex Lynn a Pierre Thiriet dosáhly kvalifikačního výkonu s hodnotou 2:02,601 min. O 23 tisícin pomalejší byli na okruhu SPA-Francorchamps Gustavo Menezes a Matt Rao s vozem Signatech Alpine A470 #36. Jejich týmoví kolegové Nelson Panciatici a André Negrao se na třetím místě opozdili o pouhopouhých 5 tisícin!!! První čtveřici prototypů LMP2 dělí mezi sebou nicotných 0,031 sec, což znovu potvrzuje předsezónní očekávání o vysoce konkurenčním prostředí v této kategorii startovního pole letošního ročníku vytrvalostního mistrovství světa.

Ke kvalifikačním jízdám pomalejších prototypů se váže ještě „demoliční výkon“ Vitalije Petrova, který se již po 4 minutách kvalifikace postaral o její přerušení. Vůz CEFC Manor TRS Racing #25 díky tomu nezaznamenal žádný kvalifikační čas a do závodu odstartuje až z posledního místa startovního roštu, což znamená až zpoza vozů kategorie LMGTE Am. Ovšem pouze za předpokladu, že jej mechanici dokáží uvést do provozuschopného stavu.

LMGTE Pro

Kvalifikace továrních týmů v kategorii GéTéček ovládlo Ferrari #71. Davide Rigon se navíc stal králem belgické kvalifikace časem 2:14,938 min. Jeho kolega Sam Bird byl o 158 tisícin pomalejší a výsledkem je nejlepší kvalifikační čas s hodnotou 2:15,017 min. Druhé a třetí místo patří oběma továrním Fordům GT v pořadí #66 (2:15,418 min.) a #67 (2.15,565 min.)

LMGTE Am

Nejrychlejším jezdcem amatérských posádek byl Portugalec Pedro Lamy. Díky překročení limitu trati mu bylo anulováno jedno z jeho prvních odjetých kol, ale i tak jeho výkon na tétoi trati stačil na položení základu pro nejrychlejší čas letošní belgické kvalifikace. O zbytek se postaral Paul Dalla Lana a výsledkem je pole position pro Aston Martin #98 s hodnotou 2:18,659 min. Druhá pozice patří vozu Porsche 911RSR v barvách týmu Dempsey-Proton Racing #77, Matteo Cairoli s Christianem Riedem dosáhli na kombinovaný čas 2:19,065 min. Ze třetího místa odstartuje Ferrari #54 (2:19,658 min.).

Kompletní výsledky kvalifikace naleznete ZDE

Vytisknout

Diskuze: WEC - SPA-Francorchamps: Porsche vypálilo Toyotě rybník a překvapivě získalo pole position

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Posádka Stéphane Sarrazin, Nicolas Lapierre, Yuji Kunimoto s prototypem Toyota TS050 Hybrid na okruhu SPA-Francorchamps

WEC - SPA-Francorchamps: Ve volných jízdách Toyota deklasuje soupeře

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud