Tisková konference IRL a její detaily + VIDEO

iM3, 27. února 2008, 22:00 Google+

Dnes proběhla oficiální společná tisková konference dvou představitelů obou sérii. Celá akce byla přenášena televizí. Kromě Tonyho Georgeho a Kevina Kalkhovena byli přítomni i jezdci IndyCar a ChampCar.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
George - Kalkhoven

George - Kalkhoven | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Středa vstoupila do historie formulových sérií v USA. Po dvanácti letech se konečně dva nepřátelé dohodli a uzavřeli mír. „Za ty roky jsme byli několikrát blízko dohodě, ale někdy to zase moc dobré nebylo,“ řekl Tony George, který byl taktéž dotázán na délku trvání této úmluvy.

„Na dlouho. Ale neexistují žádné záruky. Budeme se snažit držet pohromadě, obzvlášť když jsme to dotáhli tak daleko.“

Kalkhoven přiznal, že jednání v posledních čtyřech letech nabralo na intenzitě, nicméně sjednocením příběh nekončí. „Byla to dlouhá a náročná cesta, ale zvládli jsme to. Vítězi jsou fanoušci, týmy a jezdci. V následujících letech máme potenciál udělat z toho sportu velkou věc.“

Při jednání musel každý ustupovat. Největším problémem byla kolize dvou podniků - Long Beach a Motegi. Nakonec se podle očekávání pojedou oba závody ve stejný den. V Long Beach naposledy pojede Champ Car s monoposty Panoz. V Motegi se o zábavu japonským fanouškům postará IndyCar. Body s obou závodů se započítají do průběžného pořadí.

Co se týče ostatních závodů, šanci se letos prosadit má pouze Edmonton a Surfers Paradise v Austrálii. Avšak dosud žádné jednání s promotéry neproběhlo a čas se krátí. Surfer Paradise by mohl najít místo v kalendáři v říjnu jako nemistrovský závod. George slibuje na rok 2009 vyrovnaný kalendář. Ovály a klasické okruhy by si jej měly rozdělit půl na půl. Také se pravděpodobně celá série častěji podívá do širého světa.

IRL může čelit nečekanému problému. Pokud by všech devět týmů přestoupilo do IndyCar, série by neměla dostatek monopostů Dallara a motorů Honda. Stávajícím týmům IRL bylo oznámeno, ať prodají své náhradní podvozky, jelikož by je Dallara nemusela do prvního společného závodu stihnout vyrobit.

Dlouhodobá budoucnost monopostů je zatím neznámá. Platnost současných pravidel motorů a podvozků končí rokem 2009. „Budeme hledat různé možnosti, které budou spojeny s novými technologiemi,“ řekl Geroge. „Turbomotory nebo etanol mohou být součástí. Zatím nevím.“

Zahájení tiskové konference předcházelo společné focení všech závodníků obou sérii. „Po mnoho let jsme od sponzorů slyšeli, 'V které sérii závodíte? Pojedete na Indy?'“, řekl spolumajitel Panther Racing Mike Griffin. „Teď máme konečně jednu sérii a jednu televizní show. Všichni jsme na stejné lodi.“

V Homesteadu dnes začalo první oficiální testování série IndyCar. Jelikož pro stáje CCWS nebylo v tak krátkém čase možné zařídit potřebné podmínky, na příští měsíc byl oznámen speciální test pro nově příchozí týmy. Testy se budou konat v Homesteadu a Sebringu.

Zpočátku bude pravděpodobně mezi týmy vytvořena spolupráce. Už nyní začal Newman/Haas/Lanigan Racing blízce spolupracovat s Rahal Letterman Racing. KV Racing se snaží dohodnout s Ganassi Racing.

Shrnuto a podtrženo, celá tisková konference jen potvrdila to, co bylo již předem známo.

Video z konference můžete shlédnout zde.
Vytisknout

Diskuze: Tisková konference IRL a její detaily + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Ekström, Mattias

Ekström nemá strach z velké společnosti

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud