GP Německa: Vyhrál Sperafico, Wirdheim mistrem

ar1, 3. srpna 2003, 01:52 Google+

Brazilec Ricardo Sperafico si zajistil první místo v dnešní Grand Prix Německa, která se jela na okruhu Hockenheimring.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Bjorn Wirdheim si po svém druhém místě mohl otevřít láhev šampusu na oslavu zisku titulu mistra šampionátu FIA F3000.

Bojovný výkon a velké zlepšení předvedl český jezdec týmu Superfund ISR Charouz Jarek Janiš, když v závodu na Hockenheimu a dokázal vybojovat mistrovský bod.

Druhý jezdec týmu Superfund I.S.R. Charouz Yannick Schroeder dojel na 11. místě.


Start závodu, který se odehrál za tropických teplot (vozovka téměř 50 °C), výrazně ovlivnil průběh závodu. Do čela šel Ricardo Sperafico následován Björnem Wirdheimem, velká tlačenice se ale odehrála ve středu startovního pole. Janiš ztratil na startu jedno místo ve prospěch Tonyho Schmidta, který předjel hned několik soupeřů, ovšem daleko hůře dopadnul ve vracečce. Giorgio Pantano a Enrico Toccacelo spolu bojovali tak urputně, že došlo ke kontaktu a Toccacelo zůstal na chvíli stát na trati – Janiš neměl jinou volnu než zabrzdit, protože neměl prostor pro vyhnutí a v tu chvíli se kolem něj přehnali další jezdci. Český jezdec ale nesložil zbraně a razantní jízdou podpořenou vydařenými předjížděcími manévry se probojovával z místa mimo první desítku zpět na bodované příčky. Ve chvílích, kdy měl před sebou volnou trať patřil mezi nejrychlejší jezdce startovního pole, o čemž svědčí čtvrté nejrychlejší kolo závodu. Po úspěšných soubojích se Schroederem a Raffaelem Giammariou dokázal rychle zlikvidovat ztrátu na Zsolta Baumgartnera. Ten jeho tlaku dokázal chvíli odolávat, nakonec ale udělal v první zatáčce chybu a Janiš chtěl okamžitě nabídnuté příležitosti využít – jenže maďarský jezdec nechtěl ani přes vyjetí z tratě akceptovat ztrátu pozice a došlo ke kontaktu, po kterém dostal Janiš smyk. Ztratil ale i Baumgartner a další útok českého jezdce již byl úspěšný.

Závodu dominoval vítěz kvalifikace Sperafico, na něhož v úvodu dotíral Wirdheim. Na toho zkusil zaútočit Liuzzi, ale byl příliš optimistický a neudržel vůz na trati, čehož využil jeho týmový kolega Patrick Friesacher. Šťastný Sperafico se v cíli radoval z druhého vítězství sezony, ale nešťastnější byl druhý Wirdheim – s předstihem dvou závodů si totiž zajistil letošní jezdecký titul.

Jarek Janiš: „Byl to rušný závod a musím říci, že mám smíšené pocity. Na jedné straně jsem spokojen s výkonem, na straně druhé cítím, že jeden bod je málo. Dokázal jsem jezdit stabilně rychlá kola, bohužel hned v prvním kole jsem nabral velkou ztrátu kvůli Toccacelovi. Ten zůstal stát ve vracečce a já musel zastavit, neměl jsem kam jet a předjelo mě hodně jezdců. Dostat se zpět nebylo snadné, ale dokázal jsem se dotáhnout na Baumgartnera. Ten udělal pod tlakem chybu a vyjel mimo trať, šel jsem před něj, ale on do mě z boku narazil, přestože jsem už byl vpředu! Ale dokázal jsem ho o chvíli později znovu dojet a už definitivně předjet. Vůz po kolizi trpěl vibracemi a jsem rád, že vydržel do cíle. Možná to bude znít jako fráze, ale v průběhu víkendu jsem se opravdu hodně naučil – vždyť mé nejlepší kolo v závodu bylo jen o tři desetiny pomalejší než v kvalifikaci. U jezdců z čela závodu byl ten rozdíl zhruba 1,3s což znamená, že jsem v sobotu přibližně o sekundu zrychlil.“

Yannick Schroeder, 11.: „Není to výsledek, jaký bych chtěl. Pozitivem ale je, že jsem v závodu neměl problémy s přetáčivostí, které mě trápily v minulých závodech. Před závodem jsme zcela změnili nastavení vozu a potřebovat jsem zhruba pět kol, abych si na něj zvyknul. Pak jsem dokázal jet slušným tempem – samozřejmě jen tehdy, když jsem měl před sebou volnou trať. Bohužel jsem po většinu závodu uvíznul za Giammariou a těžko se ho dalo předjet. Celkově vzato tu jsou určité pozitivní náznaky a doufám, že na nich budeme dále stavět. Určitě chci totiž podstatně lepší výsledky.“

BPA sport marketing, a.s.



Vytisknout

Diskuze: GP Německa: Vyhrál Sperafico, Wirdheim mistrem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Elkhart Lake: Junqueira na provizorním Pole - anotační foto

Elkhart Lake: Junqueira na provizorním Pole

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud