Robert Kubica se účastnil tradičního závěrečného Rookie testu WEC v Bahrajnu

iM1, 23. listopadu 2016, 13:00 Google+

V neděli 20. listopadu, po posledním závodě letošní sezóny, se v Bahrajnu uskutečnil tradiční test nováčků. V jeho rámci se představil i známý polský závodník Robert Kubica, který se posadil do prototypu LMP1 týmu ByKolles Racing.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Robert Kubica se připravuje ke svému testu v prototypu LMP1 týmu ByKolles Racing

Robert Kubica se připravuje ke svému testu v prototypu LMP1 týmu ByKolles Racing | foto: Bykolles Racing

Sdílejte článek

Robert Kubica utrpěl v roce 2011 tříštivou zlomeninu ruky, která ukončila jeho slibnou kariéru ve F1. Na svět rychlých kol však tento polský závodník nezanevřel a v současné době jsme jej mohli vidět nejen za volantem vozu WRC, ale například i v okruhovém seriálu Renault Sport Trophy. Pro sezónu 2017 měl Kubica rozjednáno angažmá v rallyovém týmu Volkswagenu, který byl ale pod tlakem Dieselgate rozpuštěn. Záložním řešením sezóny 2017 byla pro Kubicu účast v DTM u Mercedesu, ale i tyto plány vzaly za své, když pořadatel tohoto okruhového seriálu přistoupil k silné redukci startovního pole. Kubicovi tedy nezbylo, než se rozhlížet dále a snažit se uplatnit v některé další oblasti motorsportu. Proto rád přijal nabídku týmu ByKolles vyzkoušet si v rámci posezónního testu v Bahrajnu jízdu s prototypem nejrychlejší kategorie LMP1. Hlavní otázkou před touto zkouškou nebyla rychlost, ta je v podání Roberta Kubici vždy na vysoké úrovni, ale velice důležité bylo vyzkoušet si, zda jej nebude při jízdě limitovat právě jeho zranění.

31 letý Robert Kubica se do prototypu CLM P1/01 posadil v odpolední části a v rámci testu dosáhl času 1:47,222 min, který byl, jej tak mimochodem, srovnatelný s výkony kmenových jezdců týmu. „Jsem si celkem jistý, že bych zvládl dlouhé jízdy, které absolvují piloti ve vytrvalostních závodech, to byla velmi důležitá součást mého dnešního testu,“ řekl Robert Kubica. „Myslím, že ty stinty zvládnu a dokonce více, než jen jeden. V poslední době jsem na sobě hodně pracoval a mám dobrou fyzičku. Pokud se v autě cítím pohodlně a nic mne neomezuje, tak je to dobré.

Ohledně svého angažmá ve WEC uvedl: „Kategorie LMP je něco jako F1 se zakrytými koly. Samozřejmě tovární speciály jsou ještě mnohem rychlejší, to je úplně jiný level, ale celý šampionát je velmi těžký. Ano, jízdy s vytrvalostními prototypy se mi líbí, rád bych to zde zkusil, pokud přijde nějaká nabídka.

Pokud jde o vlastní vůz, Kubica uvedl, že by pro sebe potřeboval kokpit mírně upravit. „Mé testování bylo domluveno poměrně pozdě, vlastně jsme se napevno dohodli až ve čtvrtek, takže na přípravu nebyl žádný čas. Hlavním cílem bylo vyzkoušet si, jak se budu ve voze cítit a zda mne nebude při jízdě limitovat mé zranění. S mým omezením se nemohu posadit do jakéhokoli auta a hned ho řídit, ale tady jsme neměli žádný čas na jakékoli úpravy a změny. Díky tomu to pro mne nebylo úplně stoprocentní, ale opravdu šlo jen o to, abychom zkusili, jaký mám pocit z LMP. Fyzicky jsem to zvládnul v pohodě, hlavní problém je v prostoru a uspořádání kabiny, zde budou potřeba určité úpravy, ale není to nic zásadního, co by se nedalo jednoduše zvládnout.

Pro polského závodníka byl limitující hlavně vstupní otvor a s ním spojené nasedání a vystupování z kokpitu. „Ve WEC se při závodech jezdci ve voze střídají a to je pro mne nyní asi hlavní limit. Střídání posádky je nutné zvládnout v co nejkratším čase, protože jakákoliv časová ztráta se projeví v konečném výsledku. Pro mne je právě tato oblast asi největším problémem, ale není to nic, co by mi zásadně bránilo v mém angažmá zde. Vše se dá upravit a nacvičit. Co se týká vlastních jízd, tam je to absolutně v pořádku,“ uzavřel Robert Kubica své testování v Bahrajnu.

Celkové výsledky ze závěrečného testování naleznete ZDE.

Vytisknout

Diskuze: Robert Kubica se účastnil tradičního závěrečného Rookie testu WEC v Bahrajnu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Prototyp BR-01 týmu SMP Racing s posádkou Viktor Shaitar, Kirill Ladygin, Vitalij Petrov

Bahrajn: SMP Racing dokončil zdárně svou první sezónu ve WEC

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud