Bahrajn: Ford pojede s restrikcemi

iM1, 17. listopadu 2016, 15:45 Google+

Pořadatel WEC rozhodl o tom, že vozy Ford GT budou pro poslední závod v Bahrajnu omezeny restrikcemi. Je to důsledek jejich výkonnostní dominance v uplynulých dvou závodech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vozy Ford GT ve WEC provozuje tým Chip Ganassi UK Racing

Vozy Ford GT ve WEC provozuje tým Chip Ganassi UK Racing | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

V minulém závodě v Šanghaji dospěla situace v kategorii GT tak daleko, že italská stáj AF Corse vydala oficiální prohlášení, ve kterém si stěžovala na dominantní výkonnost konkurenčních Fordů. FIA sice toto prohlášení nepřímo odmítla, ale jak je vidět, tak v zájmu sportu přikročila k opatření, které má za úkol přistřihnout rychlým Fordům křídla. Je škoda, že se FIA k tomuto kroku odhodlala až před posledním závodem a ne dříve, ale na druhou stranu lze ocenit, že k takovému zásahu vůbec došlo. Je vidět, že promotér úzkostlivě dbá na vyrovnanou soutěž. Obzvlášť v situaci, kdy před posledním závodem je průběžné pořadí celkem těsné, rozhodnout může jakákoliv maličkost. A přitom Ford, proti kterému jsou tyto restrikce namířené, již do souboje o mistrovský titul značek zasáhnout nemůže. Ale mohl by jej ovlivnit a o to jde organizátorům především.

Oba dva Fordy, které do závodu nasazuje Chip Ganassi UK Team, dostanou dodatečná závaží, která zvednou hmotnost vozu na 1268 kg a motor bude mít omezený tlak turbodmychadla. Pro Ford jsou to první letošní omezení, pokud nepočítáme omezení kapacity nádrží před závodem v Le Mans. Mimochodem díky těmto restrikcím pojedou Fordy v Bahrajnu se stejnou hmotností, jako konkurenční Ferrari.

Zatím poslední výkonová omezení byla vyhlášena před minulým závodem v Číně. Tam byl u motorů Ferrari omezen plnící tlak turbodmychadla a motory Aston Martin a Porsche dostaly restriktory sání s větším průměrem.

Šéf týmu Chip Ganassi UK George Howard-Chappell k uvedeným omezením řekl: „Je to významná změna, omezení je větší, než jsme očekávali, ale respektujeme důvody, které FIA a ACO pro jejich zavedení mají. Změny na motoru sníží náš výkon o 3-4% a ve spojení s navýšením hmotnosti o 20 kg povedou ke ztrátě v podobě jedné sekundy na kolo. Uděláme vše pro to, abychom i přes tato omezení podali v Bahrajnu co nejlepší výkon a doufáme, že závod bude díky těmto změnám vyrovnanější.

Vytisknout

Diskuze: Bahrajn: Ford pojede s restrikcemi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Okruh Bahrain International Circuit v Sakhiru

Bahrajnské výzvy: Boje vrcholí

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud