Porsche a Ferrari mají novou konkurenci

Daniel Šupa, 14. října 2004, 10:24 Google+

Panoz Esperante GT-LM je nyní ke koupi i pro soukromé stáje. Projekt dostal zelenou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jeannette/Saelens

Jeannette/Saelens | foto: ALMS/Rick Dole

Sdílejte článek

Stavbou, přípravou a servisem byla pověřena společnost Elan Motorsports Technologies (EMT), skupina se širokým zaměřením, jež byla založena podnikatelem a spoluzakladatelem seriálu ALMS Donem Panozem. Vůz Panoz Esperante je osazen pětilitrovým osmiválcem Elan a debut v továrním týmu na okruhu Mid-Ohio dopadl poměrně úspěšně.

Druhý čas ve třídě GT v kvalifikaci a nejrychlejší kolo v závodě bylo na první start příjemným překvapením. Konec účinkování v závodě přinesla až kolize se soupeři. Následovaly dlouhé a pečlivé testy nejen na dráze, ale i v aerodynamickém tunelu a na simulátorech.

Tovární tým by měl startovat v ALMS příští rok se dvěma vozy a dva speciály by měly být nasazovány i v Evropském seriálu LMES. Setkat by se pak měly při 24hodinovém závodě v Le Mans.

„Don Panoz nepřestal podporovat tento program. Vložili jsme do vývoje během 18 měsíců mnoho milionů dolarů a jsme schopni nyní postavit deset podvozků pro sezonu 2005. Každý kdo si bude chtít koupit tohle "závodní nářadí", bude ohromen, jaký servis a podporu jsme mu schopni nabídnout,“ slibuje David Bowes, šéf EMT.

Proti vozu z Mid-Ohio bude Esperante 2005 značně vylepšený. „Šasi je o 10 kilogramů lehčí, má 3krát větší torzní pevnost a motor je o 10% výkonnější.“


Foto: ALMS / Rick Dole

Vytisknout

Diskuze: Porsche a Ferrari mají novou konkurenci

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Tomáš Enge Q&A

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud