Francie: Audi ovládlo kompletní víkend

iM2, 7. dubna 2012, 12:12 Google+

ZÁVODNÍ VÍKEND; Tento víkend startuje šampionát MS FIA GT1 vozů. První dějiství letošní sezony se odehraje od pátku do pondělí na Circuit Paul Armagnac v Nogaru. Pojďme se podívat na výsledky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: JohnRourke/SRO

Sdílejte článek

Závod (pondělí, 14:15 - 15:15):

Audi WRT absolutně dominovalo úvodnímu závodnímu víkendu ve francouzském Nogaru. Audi R8 LMS triumfovalo i v hlavním závodu víkendu, který byl na pořadu dnes. Z vítězství se opět radovala posádka Stephane Ortelli a Laurens Vanthoor, kteří včera triumfovali na vlhké trati, dnes už ale bylo slunečno a sucho. Druhý vůz týmu s posádkou Frank Stippler a Oliver Jarvis závod dokončil pouze 3,7s za nimi.

Ortelli vedl po startu z prvního místa, před tím, než zajel do boxů, tak měl náskok 2,1s na sesterskou R8 pilotovanou Stipplerem, který zastavil o 2 kola později. Jarvis vyjel z boxů asi o půlku auta před Vanthoorem. Krásný souboj obou černých R8 byl ozdobou závodu.

Vanhoor se prvně pokusil o předjetí kolegů 3 kol od začátku svého stintu, to mu manévr v zatáčce číslo 7 nevyšel. O 4 kola později už byl ale úspěšnější. Dvojici Audi se navíc zezadu začaly přibližovat Mercedesy SLS AMG. Rychlejším z dvojice Mercedesů týmu All-Inkl byla dvojice Markus Winkelhock a Marc Basseng. Němci byli klasifikování 1,5s za druhou Audi týmu WRT. Druhá posádka týmu ve složení Nicky Pastorelli a Thomas Jäger byli 4. před dvojicí vozů Ferrari 458 Italia týmu AF Corse.

Čech Filip Salaquarda získal body za 6. místo. Jeho závod ovlivnila penalizace, kterou obdržel kolega Vilander za ulitý start. Stejnou penalizaci obdržela i posádka vozu Porsche Parisy a Halliday (bez ni by mohli pomýšlet na mnohem lepší umístění, Parisy před udělením penalizace stíhal dvojici Audi na čele). Tomáš Enge dojel závod na 8. příčce, jeho kolegovi se vůbec nepovedl start, když se ze 3. příčky propadl až na 14. místo.

Výsledky:
1. Ortelli/Vanthoor WRT Audi 1h00m26.801s
2. Stippler/Jarvis WRT Audi + 3.731s
3. Basseng/Winkelhock Munnich Mercedes + 4.421s
4. Pastorelli/Jager Munnich Mercedes + 6.366s
5. Ide/Castellacci AF Corse Ferrari + 18.925s
6. Vilander/Salaquarda AF Corse Ferrari + 21.231s
7. O'Young/Kox Reiter Lamborghini + 21.682s
8. von Thurn und Taxis/Enge Reiter Lamborghini + 35.234s
9. Parisy/Halliday Exim Porsche + 49.619s
10. Buurman/Bartels Vita4One BMW + 1m00.307s
11. Mayr-Melnhof/Lauda Vita4One BMW + 1m05.808s
12. Martin/Vasiliev Valmon Aston + 1m27.167s
13. Zuber/Afanasyev Valmon Aston + 1 kola
14. Pavlovic/Cressoni Sunred Ford + 2 kola
15. Lariche/Wei Exim Porsche + 3 kola
Nedojeli:
Demoustier/Parente Hexis McLaren 18 kol
Makowiecki/Dusseldorp Hexis McLaren 3 kol

Kvalifikační závod (neděle, 14:15 - 15:15):

Tým WRT Audi získal při prvním letošním závodu první dvě místa. Po startu sice chvilku vedl Filip Salaquarda, ale v mokrých podmínkách byl nejrychlejším mužem na trati Tomáš Enge s Lamborghini týmu Reiter, který se brzy dostal do vedení a začal si budovat náskok. Jenže jeho relativně nezkušený kolega Albert von Thurn und Taxis stál před velkou výzvou: udržet za zády obě Audi R8 LMS, což se mu nepovedlo.

Poměrně brzy ho dotáhl Stephane Ortelli, který se ve voze střídá s Laurensem Vanthoorem. Druhý vůz belgického týmu WRT s posádkou Frank Stippler a Oliver Jarvis se v průběhu závodu také dokázal před Lamborghini Gallardo dostat a zajistili tak pro Audi kompletní první řadu pro pondělní závod.

Thurn und Taxis si však nevedl až tak špatně, když dokázal držet pod tlakem druhé Audi R8, které tou dobou pilotoval Stippler a zároveň ustál tlak od McLarenu týmu Hexis, který pilotuje posádka Gregoire Demoustier/Alvaro Parente . Ferrari, které stálo na pole position se propadlo během prvního stintu, kdy za volantem seděl Filip Salaquarda. Jeho kolega, Toni Vilander, se tak během svého stintu musel na páté místo dostat přes dva Mercedesy SLS týmu Münnich. Smůlu měl McLaren, když Stef Dusseldorp při najíždění na start auto neudržel na trati, poškodil ho tak, že s ním nebylo možné startovat.

Výsledky

Kvalifikace (sobota, 15:45 - 16:45): Výsledky

Druhý volný trénink (pátek, 15:45 - 17:05): Výsledky

První volný trénink (pátek, 9:05 - 10:25): Výsledky

Fotogalerie ze závodního víkendu: zde

 

Vytisknout

Diskuze: Francie: Audi ovládlo kompletní víkend

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Schumacher, Ralf

Hockenheim: Vietoris s nejlepším časem

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud