Bod svárů - týmová režie. Zakázat, omezit nebo povolit?

iM2, 18. listopadu 2015, 13:46 Google+

Mercedes na Nürburgringu a Hockenheimringu dost očividně taktizoval. To se nelíbilo jak konkurenci tak i fanouškům. Dojde v této otázce v roce 2016 ke změně?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Maximilian Götz sehrál důležitou roli

Maximilian Götz sehrál důležitou roli | foto: dtm.de - HOCH ZWEI

Sdílejte článek

V DTM se na konci sezony dost často skloňovalo slovní spojení "týmová režie". Už na Nürburgringu se o ní mezi Mercedesem a Audi vedly dlouhé debaty. Pascal Wehrlein, v té době již jediná naděje Mercedesu na titul, se dočkal výrazné týmové podpory.

"Měli jsme jasnou dohodu, že chceme nabízet čistý sport," zlobil se už tehdy šéf Audi pro DTM, Dieter Gass. Také na Hockenheimringu se taktizovalo. Opět sehrál důležitou roli Maximilian Götz, který zpomalil několik soupeřů, aby se na ně mohl dotáhnout Pascal Wehrlein a poté je předjet. Nejen konkurence, ale ani fanoušci nebo experti toto chování Mercedesu neschvalují.

Hlavní závodní inženýr Mercedesu pro DTM, Ulrich Fritz, k tomu řekl: "V DTM je 8 aut [na výrobce]. Díky tomu máte větší možnost ovlivnit závod, než kdybyste měli, třeba jako v F1, jen dvě auta. Nejdůležitější je, že jedete proti dalším 16 závodníkům. Proto je to v DTM velké téma."

img-responsive

Audi poukazuje: Měli jsme dohodu, že předvedeme čistý sport | foto: www.dtm.de

"Udělali jsme to, protože jako tým vyhráváme i prohráváme," popsal důvody zástupce Mercedesu. Bylo by tedy řešením týmovou režii zakázat? "To nejde," oponuje Gass. "Nejde to dokázat, pokud tedy někdo něco neřekne přes týmové rádio."

"Nejde to vyloučit. Když přijedete na poslední závod sezony a za sebou na trati jedou dva týmoví kolegové, z nichž jen jeden má šanci na titul, tak je i samotný jezdec natolik inteligentní, že pustí před sebe kolegu, který má šanci na titul. Kdo by poté rozhodoval o tom, jestli je to týmová režie nebo ne?

Nejde to tedy vymýtit - co však jde, je zakázat, aby auto zpomalilo, aby tak umožnilo jinému autu dotáhnout se a předjet," odkazuje se šéf Audi zcela jasně na Götze, který na Nürburgringu zpomalil o několik vteřin na kolo. "Pokud chceme najít dobrou variantu, pak si musíme sednout a promyslet, jak to kontrolovat."

img-responsive

Zde Götz za Wehrleinem | foto: dtm.de - HOCH ZWEI

A co k této kontroverzi říká samotný Maximillan Götz"Na Nürburgringu jsem hrál týmového hráče. O tom není třeba diskutovat. Když se za Vámi objeví někdo, kdo bojuje o šampionát, pak je Vám jasné, že se na konci může hodit každý bod. Když se už vy nemůžete posunout dopředu, pak se zamyslíte nad tím, co uděláte.

Měl jsem ojeté pneumatiky a i proto jsem Pascala nechal předjet. Není tajemstvím, že spolupracujeme. Po víkendu na Hockenheimu se Pascalovi hodilo, že byl v popředí. Mohlo to ale dopadnout zcela jinak, proto se počítá každý bod," říká Němec. 

"Pascal byl navíc za mnou také proto, že měl problémy v boxech," dodává Maximilian. Má tedy on sám pocit, že má na titulu Pascala Wehrleina svůj podíl? "Ano, ten pocit mám."

Vytisknout

Diskuze: Bod svárů - týmová režie. Zakázat, omezit nebo povolit?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Rozšíří van der Garde seznam pilotů F1, kteří se zapojili do DTM?

Van der Garde bude testovat Mercedes C-Klasse AMG DTM

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud