Hockenheimring: Hattrick a titul pro Audi!

iM2, 18. října 2014, 11:50 Google+

ZÁVODNÍ VÍKEND - HOCKENHEIMRIGN; Poslední závod sezony DTM se klasicky koná na německém Hockenheimringu. O titulech mezi jezdci a týmy je rozhodnuto, avšak mezi značkami se čeká boj Audi proti BMW. Jak to padne?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ekström, Mattias

Ekström, Mattias | foto: dtm.de - HOCH ZWEI

Sdílejte článek

Konečné pořadí jezdců, týmů a značek: zde

Závod:
Mattias Ekström před třemi týdny konečně vyhrál, dnes zopakoval svůj úspěch z Holandska i na německém Hockenheimringu. Švéd dojel do cíle před svými kolegy od Audi, Mikem Rockenfellerem a Jamie Greenem.

Závěr závodu rozhodoval souboj mezi Greenem a Ekströmem, do kterého se ale vložil safety car. Green začal závod na měkkých pneumatikách a vybudoval si v prvním stintu pohodlný 20 vteřinový náskok na Ekströma, který naopak začal na pomalejších tvrdších pneumatikách.

Během zastávek došlo k povinné změně směsí u obou rivalů a Švéd na rychlejších gumách začal nahánět Brita na čele s pomalejší směsí. Šest kol před cílem se náskok oranžové Audi RS5 DTM před modrým identickým vozem smrskl na 4,8s a vypadalo to na krásný a napínavý finiš. 

Jenže v nájezdu na stadion dostal Juncadella defekt zadní pneumatiky a narazil do zdi, což vyústilo ve výjezd zpomalovacího vozu. Tím došlo k absolutnímu smazání náskoku Greena na čele. Po restartu závodu, zbývala 2 kola do cíle, už byl Jamie bezmocný v boji proti Ekströmovi a také Rockenfellerovi, který celý závod kroužil v dosahu zhruba 2 vteřin za Ekströmem a jel stejnou strategii.

"Je skvělé zakončit [rok] na čele. Jsem za to moc rád, ale na druhou stranu jsem pokojný, protože vím, jak rychle se věci mohou změnit. Letos jsem zkoušel opravdu všechno, jednou jsem byl na čele jednou na chvostu. Je hezké být na čele, to musím přiznat!" radoval se v cíli dvojnásobný mistr DTM.

Jamie Green byl nakonec za svoje třetí místo rád, protože těsně za jeho zadním křídlem do cíle dojel Paul di Resta, který stejně jako vítězná dvojice finišoval na rychlejší směsi. Bývalý jezdec Mercedesu však nakonec poslední podiový stupínek uhájil o 0,2s, Audi tak slaví kompletní podium a také díky tomu v posledním závodu předstihlo BMW v souboji o titul mezi značkami.

Nejlepším jezdcem BMW byl, jako již letos v sezoně obvykle, Marco Wittmann. Mistr DTM pro sezonu 2014 však po restartu přišel o čtvrtou příčku ve prospěch Di Resty na Mercedesu. Navíc dlouho to vypadalo, že nejlepším jezdcem BMW bude Farfus, kterému ale také uškodil pozdní výjezd safety caru a také mu brzy odešly měkké pneumatiky.

Šesté místo vyjel Timo Scheider, který dlouho kontroloval čtvrtou příčku, ale po restartu se neměl šanci na tvrdé sadě ubránit Di Restovi a Wittmannovi. Martin Tomczyk (7.), Antonio Felix da Costa (9.) a Gary Paffett (10.) dlouho kroužili mimo body, ale v závěru na měkkých pneumatikách útočili a to se jim vyplatilo.

8. byl v cíli vítěz kvalifikace Molina, který špatně odstartoval a pak ještě v průběhu prvního kola probrzdil, takže svoji výhodnou pozici nedokázal zúročit. Také Edoardo Mortara si dnešek nedá za rámeček. Ital startoval třetí na tvrdé sadě gum (což nakonec mohla být ta pravá strategie), ale start se mu vůbec nepovedl, propadl se až do druhé desítky a v průběhu závodu po kontaktu s Joey Handem musel odstoupit.

Poslední kolo ještě "spestřili" Vitalij Petrov a Adrien Tambay (penalizace za ulitý start), když vzájemně kolidovali na stadionu. Hodně smutná tečka za dost špatnou sezonou Rusa v DTM...

Výsledky závodu: zde

Kvalifikace:
Audi dnes na Hockenheimringu získalo trojnásobné vítězství v kvalifikaci. Na pole position si zítra stoupne Miguel Molina. Španěl svedl o čelní postavení na startu moc pěknou bitvu s Mattiasem Ekströmem v posledních minutách v Q3. Svoje nejrychlejší kolo Molina zajel, a na čele vystřídal Ekströma, v době, kdy do konce poslední části zbývalo 90 sekund. 

Švéd se pokusil ještě zaútočit, ovšem jeho kolo bylo o 0,016s pomalejší. Miguel Molina tak získal už druhou pole position na finálovém závodu DTM na Hockenheimringu. Předtím to bylo na finálovém závodu roku 2011 na okruhu ležícím v Badensku-Württembergsku. "Vždycky je to skvělé. Během sezony jsme měli několik těžkých momentů, takže toto vám vždy pomůže zlepšit důvěru."

Edoardo Moratara, který byl v Q2 až osmý nejrychlejší, završil hattrick Audi v kvalifikaci. "Po volném tréninku jsem měl obavy, protože jsme nemohli auto přinutit k tomu, aby pracovalo. Q1 nevypadala vůbec dobře, Q2 byla už lepší a v Q3 jsme zajeli dostatečně dobře na třetí místo. Myslím, že progres byl docela pěkný," řekl Ital.

Jediným jezdcem BMW, který se dostal do Q3, byl Augusto Farfus. Ten bral místo čtvrté před Jamiem Greenem a Pascalem Wehrleinem, ten byl zase jediným Mercedesem v Q3. Kolegové z Audi týmu Phoenix Mike Rockenfeller a Timo Scheider brali místa sedm a osm. Deváté místo si zajistil Antonio Felix da Costa a za ním bude na startu stát Paul di Resta. 

Zajímavostí je, že Marco Wittmann, nový mistr DTM, se poprvé v letošní sezoně nedokázal prokousat do Q3. Odstartuje až z 13. místa. Zklamáním je výkon Tima Glocka, který vyhrál v DTM závod před 12 měsíci. Němec neprošel přes Q1 a bude startovat až jako 19. V kvalifikaci se také moc nepředvedli Martin Tomczyk (20. pozice) a Christian Vietoris (22. pozice).

Výsledky kvalifikace: zde

Výsledky 2. volného tréninku: zde

Výsledky 1. volného tréninku: zde
 
Vytisknout

Diskuze: Hockenheimring: Hattrick a titul pro Audi!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

da Costa, Antonio Felix

Da Costa: Mým cílem je jezdit v DTM 10 let

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud