Ekström vyhrál chaotické mokré Le Mans

Daniel Šupa, 5. října 2008, 17:07 Google+

LE MANS - ZÁVOD; Průběh předposledního závodu donutil na celé čáře prohrávajícího di Restu hrát vabank a riskantní rozhodnutí se nakonec ukázalo tím nejlepším možným, když Skota vrátilo do hry o titul. Z vítězství se radoval Ekström, Scheiderův náskok se výrazně ztenčil, rozhodne se až v Německu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ekström, Mattias

Ekström, Mattias | foto: Audi Sport Press

Sdílejte článek

Start se nesl v duální situaci. Audi nastoupilo se suchými pneumatikami, naopak několik Mercedesů vsadilo po krátké deštivé přeháňce na gumy do mokra. Mezi nimi i favorité na titul di Resta a Green.

Startovní manévr vyšel Ekströmovi výborně. Ale Audi důsledně pracuje v týmové strategii a v boji o titul podporuje Timo Scheidera, jehož dvojnásobný šampion pustil do vedení.

Zatímco si obě Audi budovala náskok, Green a di Resta se propadali závodním polem zpět. V tu chvíli se zdálo, že mokré gumy definitivně pohřbily naděje Mercedesu na zisk letošního titulu. Po předčasné výměně gum klesl di Resta až na třinácté místo a fanoušci Mercedesu mohli pomalu balit vlajky.

Ale i tentokrát se ukázalo, že dělat závěry před šachovnicí se nevyplácí. Před polovinou závodu začalo opět mírně pršet, intenzita však nebyla nijak výrazná, proto Scheider i záda mu jistící Ekström obdrželi slicky.

Vody však přibývalo a di Resta, jehož teprve druhá zastávka čekala, obul pneumatiky do deště a jal se postupně kolem plovoucích soupeřů výrazně snižovat ztrátu na hlavního konkurenta Scheidera.

Ten rychle přehodnotil situaci a následovala neplánovaná zastávka v boxech, která však pozměnila průběh závodu v neprospěch kruhů.

Ekström zůstal s náskokem v čele, Scheider neriskoval a klesl až za di Restu, jehož Mercedesu se však v mokrých podmínkách dařilo výrazně lépe.

Pátý Němec musel odrážet tvrdé útoky znovuoživeného Schneidera, vlastní chybou pak klesl na konečné šesté místo. Di Restovi se dařilo výrazně lépe a dostal se až na druhé místo za vítězného Ekströma. Na třetím a čtvrtém dojeli Premat s Paffettem s rok starými vozy, kteří zůstali na hladkých pneumatikách, pátý skončil Bernd Schneider, šestý Scheider, sedmý Spengler. Až osmé místo nakonec zbylo na suveréna tréninků Kristensena.

Boj o titul se dnešním deštěm řádně zdramatizoval, rozdíl mezi vedoucím Scheiderem a druhým di Restou klesl na pouhé dva body, Ekström a Green jsou však již mimo hru. Rozhodovat se tak bude ve finále, které se uskuteční na německém Hockenheimringu.

Průběžné pořadí

Vytisknout

Diskuze: Ekström vyhrál chaotické mokré Le Mans

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Bayliss šampionem SBK 2008

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud