Hockenheim: Paffet šampiónem DTM 2005

ar1, 23. října 2005, 17:15 Google+

Gary Paffett třetí pozicí v posledním závodě seriálu cestovních vozů DTM na německé trati Hockenheimring potvrdil status nového šampióna DTM 2005.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Paffett, Gary

Paffett, Gary | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Bernd Schneider zvítězil při svém 200. závodě DTM a posledním v letošní sezoně. Připsal si tak na své konto již 39. triumf. Mercedes-Benz obsadil první tři příčky, když druhý do cíle dojel Jamie Green a třetí pozici a první titul mistra DTM si zajistil Gary Paffett. Paffett se stal prvním britským šampiónem v seriálu německého mistrovství DTM. "Miluji tento okruh," říká čerstvý mistr DTM Gary Paffett.

Po zaváděcím kole musel být start finálového závodu přerušen. Druhý start už byl téměř v pořádku a mohlo být odstartováno. Bleskurychlý startovní manévr předvedl tentokrát na mokru excelentní Bernd Schneider, následoval Green a Kristensen. První zatáčku po startu nezvládl Tomczyk, který jen se štěstím prolétl po hodinách napříč závodní dráhy bez kontaktu s jiným jezdcem. Heinz Harald Frentzen bojoval s Gray Paffettem o pátou pozici.

Závod se jel z počátku na mokré trati, která se postupem času vysušovala, i když ještě dlouho za auty poletovala voda. Obhájce titulu z loňské sezony Mattias Ekström startoval do závodu z 15. pozice, tuto ztrátu dokázal snížit posunutím se na 9. místo. Vedení si držel Schneider, následován Greenem a Kristensenem.

Christian Abt s rok starým Audi zavítal po kontaktu s Margaritisem a dvojitých hodinách mimo závodní dráhu, odkud se ale dostal a závod nakonec dokončil na 14. pozici.

Paffett se vrátil na pátou pozici pozorujíc jak Stippler a následně i Aiello zkusili také funkčnost štěrkové záchytné zóny. Ekström se posunul na osmou pozici a za jeho zadní spojler se pověsil Manuel Reuter s vozem Opel Vectra GTS V8.

Kristensen znovu v jedné ze zatáček atakoval Greena, což se mu nevyplatilo, když se po kontaktu jeho auto roztočilo. Schneider, Green, Paffett a Frentzen aboslvovali společně zastávku v boxech, kde nejdéle zůstal stát Frentzen, jemuž potíže s pravým předním kolem neumožnily rychlý pit stop. Formace prvních tří po výjezdu zůstala stejná. Po návratu na trať měl však Schneider s Häkkinenem menší kontakt, naštěstí pro oba to dopadlo dobře. Alexandros Margaritis v tuto chvíli končí závod ve zdi s pneumatik.

Ekström nic nevzdával a bojoval dál. Překonal rok starý Mercedes-Benz Stefana Mückeho a snažil se dál snižovat ztrátu. Další, kdo odstoupil ze závodu, byl Martin Tomczyk s vozem Audi, které skončilo také po krátkém seznámení se štěrkem mimo závodní trať.

Paffett překonal Stipplera a dostal se na čtvrtou pozici. Stippler byl prvním jezdcem, jenž odstartoval druhé zastávky v boxech. Frentzen prodělal další spining. Kristensen vyjel z boxů těsně před Paffettem a pak začala bitva kolo na kolo. 

Frentzen končí prozatím kariéru v DTM silným nárazem do zdi z pneumatik. Dlouho trvalo, než se podařilo jej dostat z auta, byli přivoláni i záchranáři a doktor. Přestože se zdálo, že nemá zranění, zatím nevíme, jak je na tom.

Fässler nakonec překonal Mattiase Ekströma, kterému nakonec patřila šestá pozice a Ekströmovi sedmá. Na víc to bohužel letos nestačilo. Závěr závodu patřil Berndu Schneiderovi, jenž protnul v DTM už po 39. cílovou pásku jako první. Jamie Green svoji druhou pozici obhájil a nový mistr DTM nakonec vybojoval třetí místo v cíli.

Velká nevýhoda Ekströma byla nevydařená kvalifikace, praktický celý závod musel dohánět ztrátu, což se mu dařilo, ale závod by musel mít ještě mnoho kol, aby dosáhl na bednu. Nutno říct, že Paffett si titul zasloužil,  protože i nyní jel skvěle! 

DTM, jak jsme již zvyklí, bylo i letos napínavé až do posledních metrů. Doufejme, že i příští sezóna bude minimálně tak stejná.

Foto: dtm.de

Vytisknout

Diskuze: Hockenheim: Paffet šampiónem DTM 2005

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Lapierre, Nicolas

Estoril(1): Premat dostal Piqueta na lopatky

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud