Portugalsko zcela ovládl Biaggi

Jakub Strnádek, 6. dubna 2010, 01:20 Google+

PORTIMAO - ZÁVOD; Velmi ceněný double se podařilo ukořistit Maxi Biaggimu ve druhém podniku mistrovství světa superbiků v Portugalském Portimau. Jakub Smrž po výborném pátku a sobotě neviděl ani v jedné z jízd šachovnicový prapor. Celkově vede Leon Haslam.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: www.worldsbk.com

Sdílejte článek

Ještě nezačaly ani první kvalifikační tréninky a už startovní pole bylo ochuzeno o jednu z největších hvězd. Měsíční pauza byla krátká pro rekonvalescenci Chrisi Vermeulenovi po pádech v Austrálii.

Jakuba pád v Phillip Island také postihl, ale bez vážnějších následků a tak byl plně připraven na jeden ze svých oblíbených okruhů. Že mu trať svědčí, potvrzoval už od prvních měřených kol a konečná šestá startovní pozice po superpole byla více než fantastická.

Takové hodnocení určitě nepadalo v továrním týmu Xerox Ducati. Stát v páté řadě nebylo ničím příjemným a hlavně dávalo do neděle minimální šance na přední umístění. Svoje první pole position si připsal dravý nováček Carl Crutchlow na Yamaze.

Max Biaggi startoval do obou závodů z první řady  a když k tomuto předpokladu přidáte Maxovy tradiční parádní starty, nebylo ničím překvapivým úvodní vedení v závodě. A to takové, že jeho tempo stačil akceptovat překvapivě pouze Leon Haslam na Suzuki. Obě jízdy si byly velmi podobné, s tím, že v odpolední rundě se těmto dvou suverénům víkendu snažil znepříjemňovat život poleman Crutchlow, který si tedy dojel pro bronz. A mohly být dva, nebýt pádu při pekelné stíhací jízdě za čelem závodu v dopoledne. Toho tak využil jeho krajan Rea.

Leon Haslam opět demonstroval svoji kvalitu výbornou rychlostí, ale na lišáka Biaggiho byl krátký, byť to vždy bylo velmi těsné. Římanova motorka těžila zejména při top speedu a ač se Biaggi nevyvaroval drobných chybiček, docílil pro italskou továrnu Aprilia double a tím tak třetí prvenství pro superbikový projekt RSV4. Úspěšný víkend pro Aprilii dovršil dvěma velmi působivými jízdami Leon Camier.

Záchrany pro značku Ducati se zhostil Carlos Checa, dojel si pro dvě čtvrtá místa a potvrzuje tím parádní úvod sezony.

Nadějné vyhlídky Jakuba Smrže na top ten se bohužel nenaplnily a třetí nula v řadě ze čtyř závodů v takto vyrovnané společnosti dává značný handicap do následujících závodů. Jakub je ale bojovný a přemýšlivý jezdec a tešme se tedy na jeho odpověď v následujících závodech. V dubnu nás čekají hned dva evropské zastaveníčka: Valencie v půli měsíce, poté Assen.

KL Intermoto v top ten
Velmi strhující závod opět předvedla třída supersport. Nerozlučná trojička Sofuoglu – Laverty – Lascorz si opět nedarovala ani centimetr trati, což dokazuje těsné vítězství Sofuogla před Lascorzem na Kawasaki o pouhých třicet jedna tisícin. To už s nimi  ale nebyl vítěz od protinožců Laverty, který si ustlal pár kol před cílem a s poškozeným strojem ještě stihl dokončit na jedenácté pozici. Oba jezdci KL Intermoto Czech zajeli velmi slušný závod, když mladík Rea zastínil svého zkušenějšího kolegu Roccoliho a dojel osmý, Ital hned za ním.

MS Racing také na bodech
Českobudějovický tým MS Racing čekal v Portimau nejen premiérový závod sezony Evropského poháru FIM, ale také ostrý debut jejich nového náčiní v podobě Aprilie RSV4. Tým si na novou techniku zvyká, nastavení na tento okruh není vůbec snadné, což
dokazovali oba jezdci týmu. Ondřej Ježek přes bojovný výkon, kdy startoval z devatenácté příčky, dokončil dvanáctý, Michal Salač dvacátý a tudíž nebodoval.
Závod vyhrál Ital Ayrton Badovini, jezdec se zkušenostmi z WSBK, letos po tratích vodící BMW, před Maximem Bergerem. Za nimi se značným odstupem dokončil sedmnáctiletý čtyřtaktní talent z Francie Loris Baz na Yamaze.

Jakub Smrž o Portugalsku:
„Po skvělých trénincích se dneska opět nedařilo a oba závody jsem nedojel. První jízdu kvůli poruše benzínové pumpy a druhou jsem pak nedokončil pro pád. V první jízdě jsem totálně zkazil nájezd do první zatáčky a stálo mě to hodně míst. Snažil jsem se to dohánět, ale dělal jsem až moc chyb. Postupně jsem se sice dostal do tempa a propracoval se až na 10.místo a pomalu se i přibližoval dvojici jezdců před sebou, pak mi ovšem z ničeho nic přestala jet motorka. Co bylo na vině mechanici zjistili posléze. Do druhé jízdy jsme udělali nějaké změny na pérování, protože mi i moc klouzala zadní guma. Vůbec se mi nepovedl start, neboť spojka opět nefungovala jak by měla a závod jsem tak začínal okolo 13.místa. Postupně jsem zrychloval, ovšem změny na podvozku byly nakonec příčinou, která ovlivnila chování zadního kola. Snažil jsem se tento handicap dohánět v nájezdech a v momentě, kdy jsem si myslel, že bude možnost dojet Hagu, Fabrizia a i Toselanda, přišel z přemíry této snahy lehký pád na předek. Dnešní neděle se tak vůbec nepovedla, ale víme, na čem je třeba pracovat. Rozhodně budeme měnit dodavatele spojky, protože pokud nemůžu pořádně odstartovat, tak nemám šanci jet vepředu, i když časy k tomu rozhodně mám.“

Zajímavosti z Portimao

Haslam zatím válí
Brit Leon Haslam jako jediný jezdec v šampionátu dokázal vystoupat v každém z dosavadních čtyř podniků na stupně vítězů. S jedním vítězstvím a třemi druhými místy dále vede šampionát WSBK.

Zklamání u „kopírek“
Nepodařený víkend mají za sebou jezdci továrního týmu Xerox Ducati. Po nešťastné kvalifikaci, kdy oba jezdci vypadli už v první části superpole, následovala dvě osmá místa Hagy a totéž jedenáctá místa Fabrizia v nedělních závodech.

Kyalami letos naposled
Jihoafrický okruh Kyalami po sezoně opustí kalendář WSBK, ač měl tento okruh podepsanou smlouvu s promotérem seriálu minimálně do roku 2012. Důvodem je, jak uvádí jihoafrická strana, ekonomická krize. Tento okruh se vloni vrátil do seriálu WSBK po šesti letech.

ProRide znovu v problémech
Italsko-japonský tým ProRide po vynechání prvního závodu v Phillip Island neabsolvuje  ani dva podniky konané na apeninském poloostrově – Portimao a Valencii. Tým má stále problémy se sháněním sponzorů a přípravě motocyklu Honda. Jejich jezdec Makoto Tamada přesto Portimao absolvoval, ale v týmu Reinwagen BMW za zraněného Rolanda Resche, který by už na Valencii měl být plně připraven.

Portimao na Eurosportu v HD
Diváci televizní stanice Eurosport měli možnost shlédnout závod v portugalském Portimau premiérově v HD rozlišení. Tato kvalita obrazu bude letos dostupná pro všechny evropské závody letošní sezony.

Výsledky WSBK Portimao:
1.jízda: 1.Biaggi (ITA/Aprilia), 2.Haslam (ENG/Suzuki) + 0,2, 3.Rea (ENG/Honda) + 6,901, 4.Checa (SPA/Ducati) + 7,457, 5.Camier (ENG/Aprilia) + 7,564, 6.Byrne (ENG/Ducati) + 11,42, 7.Toseland (ENG/Yamaha) + 18,391, 8.Haga (JAP/Ducati) + 18,536, ..DNF Smrž (CZE/Ducati) - technická závada.
2.jízda: 1.Biaggi, 2.Haslam + 0,191, 3. Crutchlow (ENG/Yamaha) + 0,658,  4.Checa + 1,015, 5.Camier + 3,123, 6.Toseland + 9,131, 7.Byrne + 11,033, 8.Haga +13,452,..DNF Smrž – pád.
Průběžně: 1.Haslam 85, 2.Biaggi 69, 3.Checa 60, 4.Fabrizio 46, 5.Haga 43, 6.Rea 39, ..15.Smrž 8.

Vytisknout

Diskuze: Portugalsko zcela ovládl Biaggi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Couthard bude jezdit sérii DTM! - anotační foto

Couthard bude jezdit sérii DTM!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud