Volno na Dakaru potřeboval každý

Martin Juřička, 10. ledna 2009, 21:43 Google+

Konečně první den volna si mohli dopřát všichni, kteří se účastní letošního Dakaru. Kromě motocyklistů si dopřáli volna také závodníci vozidel i kamiónů. Většina trávila čas regenerací nebo opravami na svých strojích. Letošní rally je opravdu náročná jak pro závodníky, tak pro techniky a stroje.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: www.moto365.cz

Sdílejte článek

Konečně se závodníci dočkali prvního volna na Dakaru a mohli využít volný den na údržbu lidského potenciálu. Jelikož se jede letošní Dakar v Jižní Americe a jedná se o úplně jiný závod, tak jak lidé, tak technika dostává pořádně zabrat. Po sedmé etapě si skutečně vydechli všichni, kteří se pohybují v průběžném pořadí. Terén je nesmírně náročný, protože se jede v prašných cestách, které nejsou vždy úplně přesně značené a navigace hraje mimořádně důležitou roli a jakákoliv chybička v navigaci může závodíka vyhnat o několik kilometrů mimo plánovanou trasu a v konečném účtování to stojí drahocenný čas.

Nejvíce si oddychnou tovární jezdci, o které se starají týmy techniků a tím ušetří drahocenný čas motocyklistů na regenraci, masáži, odpočinek a také léčení šřámů. Hůře jsou na tom jezdci soukromníci, kteří se musí o svoji motorku postarat sami a tím si "čas pro sebe" zkrátí. Nicméně ani technici nejsou zcela bez odopočinku, protože v etapách jsou mechanici zaměstaní prakticky přes noc a přes den se přesunují se servisem do dalšího bivaku kde čekají na závodníky! Koneckonců kdo by si myslel, že se jedná o lehkou rally, tak se hluboce plete. Většina těch, kteří nejedou Dakar poprvé se shodla, že letošní závod je o dost těžší než ten africký.

V neděli pokračuje Dakar 8. etapou, která vede z Valparaiso do La Sereny, která měří celkově cca 650 km ale měřený úsek je 294 km, ostatní kilometry jsou spojovací cesty k RZ a do bivaku.

Vytisknout

Diskuze: Volno na Dakaru potřeboval každý

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

7. etapa - Dakar 2009

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud