Sobotní vítězství na Nürburgringu daroval Auerovi jeho kolega, di Resta

-haj / iMotorSport.cz, 13. září 2017, 19:50 Google+

V sobotu jsme na Nürburgringu mohli sledovat fascinující závod, v jehož konci svoje první místo přepustil Paul di Resta svoje první vítězství svému týmovému kolegovi, Lucasi Auerovi.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lucas Auer se vítězstvím vrátil do boje o titul

Lucas Auer se vítězstvím vrátil do boje o titul | foto: dtm.de - HOCH ZWEI

Sdílejte článek

Někdejší šampion DTM a expilot F1, Paul Di Resta, vedl ještě kolo před cílem závodu, když pak zpomalil před nájezdem do poslední šikany a nechal volno cestu Auerovi. Rakušan byl totiž jediným jezdcem Mercedesu, který byl v TOP8 hodnocení šampionátu, avšak toto vítězství jej katapultovalo přímo do boje čelo. Po sobotním vítězství mu patří společně s René Rastem z Audi druhá příčka, jen čtyři body za Mattiasem Ekströmem. 

Závod jako takový začal na osychající trati, když před startem silně zapršelo. Na startu hodně vydělal Augusto Farfus s BMW M4 DTM, který se vyhoupl až na druhé místo. Ještě před první zatáčkou ale překonal také vítěze kvalifikace, Lucase Auera. Brazilec si vybudoval vedení více než 7 vteřin, v době, kdy zajel do boxů, měl náskok asi 6,2 vteřiny. Několik jezdců, včetně uchazečů o titul, Marco Wittmanna a Mike Rockenfellera, zariskovalo a šlo při brzkých zastávkách hned na slicky. Trať tou dobou rychle osychala. 

V době, kdy do boxů zajel Augusto Farfus, tak zrovna Nico Müller tou dobou už jedoucí na slickách zajel nejrychlejší kolo, což značilo, že tzv. crossover point, tedy bod, ve kterém je už lepší mít přezuto, uplynul. Zrovna v době, kdy byl Farfus v boxech, tak začalo pršet znovu a Brazilec nebyl schopen držet tempo s ostatními kolegy na slickách, ti měli totiž výhodu, že jejich Hankook pneumatiky byly rozehřáté. V podobné pozici byl také Mattias Ekström, který zajel do boxů ve stejném kole jako Farfus a do té doby si dokázal polepšit o šest míst. 

Na čele se tak ocitl Lucas Auer před svými značkovými kolegy, Paulem di Restou a Robertem Wickensem. Když Auer s Wickensem společně zajeli do boxů, tak vzali mokré gumy. Di Resta zůstal na trati o několik kol déle a do boxů zajel až pak, což ho dostalo do čela mezi piloty se zastávkou v boxech . Auer pak chyboval, když byl v zatáčce číslo 2 až moc široký, což ho stálo dost času a také musel znovu předjet Mercedes Edoardo Mortary, který do té doby ještě nebyl v boxech. 

Na čele závodu dlouho figurovali Maro Engel a Jamie Green, kteří zajeli k mechanikům později. Po jejich zastávkách se do čela dostal Paul di Resta, za ním byl Lucas Auer a Robert Wickens. Čtvrtý byl Engel, za nímž byl Rast. Ten se hodně trápil během prvního stintu, ale díky pozdní zastávce dost vydělal. Rast tak byl nejlepší jezdcem v cíli s jiným vozem než Mercedes AMG C 63 DTM na pátém místě.

Šestý byl Jamie Green a sedmý Edoardo Mortara. Farfus, který se tak dobře performoval do první zastávky v boxech byl až osmý, když musel znova do boxů pro mokré gumy. Poslední body bral Marco Wittmann (musel také zastavovat dvakrát) a Gary Paffett, jehož Mercedes se na slickách dost klouzal, ale před ostatními, kteří také nepřešli na mokré gumy, měl ohromný náskok. 

Výsledky sobotního závodu naleznete zde.

Vytisknout

Diskuze: Sobotní vítězství na Nürburgringu daroval Auerovi jeho kolega, di Resta

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Šéf BMW pro motorsport by rád podpořil nové výrobce ke vstupu do DTM

Jens Marquardt: DTM musí poskytnout stimuly pro nové výrobce

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud