WEC: Restrikce v LMGTE pro oficiální testy před Le Mans

iMotorSport.cz, 28. května 2017, 20:00 Google+

Pro společný testovací den před závodem 24 hodin Le Mans stanovil technický výbor WEC úpravy, které mají za úkol srovnat výkonnost jednotlivých vozů v kategorii LMGTE na přibližně stejnou úroveň.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ford přijede do Le Mans s cílem obhájit své loňské vítězství

Ford přijede do Le Mans s cílem obhájit své loňské vítězství | foto: Adrenal Media

Sdílejte článek

Pro testovací den, který se uskuteční 4. června, byly vyhlášeny technické úpravy známé pod ozn.  Balance of Performance. Ty mají za úkol vyrovnat výkonnost závodní techniky na přibližně stejnou úroveň. Pro letošní sezónu vstoupilo v platnost pravidlo, podle kterého bude tyto technické úpravy navrhovat zvláštní software. První změny BoP dle nové metodiky však budou oznámeny až pro 4. závod, který se koná v polovině července na Nürburgringu.

Navržené úpravy pro test před Le Mans vychází z technických parametrů, které byly pro jednotlivé výrobce nastaveny pro loňskou čtyřiadvacetihodinovku. Samozřejmě při návrhu restrikcí bylo přihlédnuto k výkonnostním rozdílům v prvních dvou závodech letošní sezóny. Jakými úpravami tedy projdou vozy jednotlivých továrních týmů LMGTE Pro?

Vozy Aston Martin navýší svou pohotovostní hmotnost o 10 kg, ale zároveň zvětší restriktor sání o 0,8 mm.

Americké tovární speciály Corvette dostanou restriktor sání zvětšený o 0,7 mm.

Ford bude muset u svých vozů zvýšit hmotnost o 20 kg a zároveň redukovat tlak v přeplňování.

Porsche přiváží do Le Mans zcela nový vůz, pro který byla nově nastavena pohotovostní hmotnost na hodnotu 1258 kg a restriktor sání motoru bude mít průměr 30,1 mm.

Vozy Ferrari budou jako jediné beze změn oproti loňskému roku.

S ohledem na extrémní délku závodu byl pro všechny vozy zvětšen objem palivové nádrže.

Také vozy amatérských posádek projdou určitými úpravami výkonnosti, které ale nebudou tak zásadní, jako v podání továrních týmů. Technické úpravy v kategorii LMGTE Am však postihnou, na rozdíl od profesionální kategorie, i vozy zn. Ferrari. Oproti loňskému roku jsou pro Le Mans, resp. pro společný test před vlastním závodem, navrženy tyto úpravy:

Aston Martin - snížení hmotnosti o 5 kg

Ferrari - snížení hmotnosti o 10 kg

Porsche (amatérské posádky pojedou, na rozdíl od továrního týmu Porsche, s loňským modelem 911RSR-991) - zvýšení hmotnostního limitu o 10 kg.

Zároveň dojde u všech tří zmíněných značek k omezení výkonu motoru o cca 10 kW.

Technická komise WEC si vyhradila právo případných dalších technických úprav před přípravným týdnem nebo i bezprostředně před vlastním závodem. Cílem těchto úprav je snaha o maximální sblížení výkonnosti jednotlivých vozů a zajištění co největší atraktivity závodu.

John Gaw, výkonný ředitel týmu Prodrive, který ve vytrvalostním mistrovství světa zastupuje tovární tým Aston Martin, k uvedeným technickým úpravám poznamenal: „Jsme spokojeni s procesem, který podnikli ACO společně s FIA před závodem v Le Mans. Stanovení BoP je správná cesta. Jsem si jistý, že to naší soutěži prospívá.

Vytisknout

Diskuze: WEC: Restrikce v LMGTE pro oficiální testy před Le Mans

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

FIA a ACO

FIA: Jak se vyhnout kolizím termínů?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud