Charles Leclerc vítězem sobotního závodu F2 v Barceloně

iMotorSport.cz, 13. května 2017, 22:57 Google+

Junior Akademie Ferrari, Charles Leclerc vyhrál po triumfu v nedělním sprintu v Bahrajnu i sobotní hlavní závod v Barceloně.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Charles Leclerc

Charles Leclerc | foto: Roman Klemm

Sdílejte článek

Text a foto: Roman Klemm

 „Zda je zde má pole-position velkou výhodou? S vozy Formule 2 se startuje ještě mnohem obtížněji, než s vozy F1, takže vycházím z toho, že je mé první startovní místo velmi důležité,“ prozradil před startem třetího závodu sezony F2 v Barceloně Charles Leclerc. 

Jezdec z Monaka nevyrazil v sobotu odpoledne zle, Luca Ghiotto ovšem předvedl ještě lepší start a nakrátko se dostal na první pozici. Leclerc Itala ovšem ještě v prvním kole odsunul znovu za sebe. Za nimi se tlačil Markelov na Nata a ze zadu na ně útočil Fouco tak odhodlaně, že si o Rusa ohnul přední křídlo a musel do boxů. Výborný úvod závodu předvedl i Alexander Albon, který se ve 4. kole dokázal posunout na druhé místo. Lídr Leclerc zajel ve třetím kole do té doby nejrychlejší kolo závodu a tři kola později zavítal do boxů pro druhou sadu obutí. Také Ghiotto, King, Macušita a Malja měnili již velmi brzy. Vývoj závodu pak v jejich prospěch ovlivnila nehoda mezi Boschungem a Canamasasem: Španěl zůstal v 10. kole stát na trati – pravděpodobně důsledkem zmíněné nehody. Následovala delší neutralizace, za které Leclerc, Ghiotto a spol dohnali svou časovou ztrátu.  

Po polovině z 37 kol závodu se Albon mohl radovat z vedení před Rowlandem a Markelovem – svou povinnou výměnu pneumatik ovšem ještě měli před sebou. O vítězství tedy ve skutečosti jeli Leclerc s Ghiottem, kteří se spektakulérně prokousávali polem kupředu. Leclerc držel v této fázi závodu 6. místo s náskokem 2,5s na osmého Ghiotta.

O několik kol později se Oliver Rowland po lehkém střetu dostal před vedoucího Anglo-Thajce Albona a byl i na starém obutí schopen dosahovat nejlepších časů pole. Albon měnil na měkké pneumatiky 12 kol před cílem a propadl se na 13. pozici. Rowland následoval stejnou akcí  4 kola později a na trať se vrátil jen jako 7.

Posledních 10 kol se tedy pole seřadilo i viditelně „ve správném pořadí“ a otázou bylo, zda Leclerc uhájí svůj náskok 17s na Albona a Rowlanda, kteří teď měli výhodu čerstvých a měkkých pneumatik. Albon se rychle dostal za Leclerca, Ghiotta a Macušitu na čtvrtou pozici. Stejně tak dobře postupoval i Rowland za ním. Čtyři kola před cílem se jezdec DAMSu dostal před černý ART na 4. místo a vrhl se na třetího Macušitu, zatímco si Leclerc na špičce zase jednou nedovolil ani nejmeší zaváhání a s přehledem kontroloval svůj náskok na druhého Ghiotta.

Dvě kola před cílem si Rowland podal třetího Japonce a doplnil na stupni vítězů Leclerca s Ghiottem. Charles Leclerc tedy vyhrál po sprintu v Bahrajnu i svůj první „hlavní závod F2“ a dále budoval jak svůj náskok v celkové tabulce, tak i svou cestu do kokpitu Formule 1.

„Jaký to závod – asi nejlepší mé kariéry. Rozbilo se mi rádiové spojení s týmem, přesto naše taktika znovu vyšla. Věřte mi, že to nebylo jednoduché, držet tohle tempo a nezničit si pneumatiky“ zářil vítěz. 

Na Albona zbylo 5. místo před dobrým Latifim a Maljou. O zbývající bodovaná místa se podělili Markelov, King a švýcarský nováček F2 Ralf Boschung ve voze domácího týmu Adriana Campose.  

Bývalý pilot Formule 1 Roberto Merhi ve druhém Camposově voze prožil nanejvýše frustrující debut ve Formuli 2: Závod strávil mezi posledními a k tomu ho zbrzdila i nehoda s Fuoccem, po které musel nejdříve měnit prasklou pneumatiku a později vzdal.

Výsledek sobotního závodu Formule 2 v Barceloně:

1. Charles Leclerc, Prema
2. Luca Ghiotto, Russian Time
3. Oliver Rowland, DAMS
4. Nobuharu Macušita, ART
5. Alexander Albon, ART
6. Nicolas Latifi, DAMS
7. Gustav Malja, Racing Engineering
8. Artem Markelov, Russian Time
9. Jordan King, MP
10. Ralf Boschung, Campos

Vytisknout

Diskuze: Charles Leclerc vítězem sobotního závodu F2 v Barceloně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Charles Leclerc

F2 v Barceloně: Leclerc podruhé na pole-position

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud