Infineon: Druhé letošní vítězství Kanaana

ar1, 28. srpna 2005, 23:59 Google+

Tony Kanaan díky bezchybné jízdě a ušetřenému palivu dokázal zvítězit v inauguračním závodě na trati Infineon Raceway v Sonomě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kanaan, Tony

Kanaan, Tony | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Tento první závod v Sonomě se již od kvalifikace, tedy postavení na startu dobře vyvedl i českému jezdci Tomáši Engemu, který se od startu držel v čelní skupince jezdců, kterou vedl Ryan Briscoe (Chip Ganassi Racing). V této skupině jezdců jezdil ještě Buddy Rice, Helio Castroneves a Tony Kanaan s Tomášem Engem.

Tomáš Enge po prvních zastávkách v boxech udržel kontakt s předními jezdci, respektive zůstal za jezdci, kteří netankovali zároveň s ním a Kanaanem. Poté, co i tito jezdci zajeli do boxů, Tomáš Enge po druhé v kariéře vedl závodní pole IndyCar Series.

Neustále se jej ovšem držel Tony Kanaan, kterému po pár kolech Tomáš nadělil 6,5 sekundy. V jednu chvíli Tomáš vyděsil všechny české fanoušky chybou, kterou vyrobil při dobývání statusu nejrychlejšího kola a vytváření náskoku před Kanaanem. V jedné ze zatáček Tomáš nezvládl svůj vůz, jenž se smýkl a vytvořil hodiny. Jako zázrakem se Tomáš vrátil zpět na trať a dokonce svůj vůz nepoškodil!

Kanaan se mu ale začal velmi přibližovat. Problémy s vozem měl Sam Hornish jr., který měl potíže pravděpodobně s převodovkou. Ztartil 26 kol, ale na trať se nakonec vrátil, protože pro týmy je velmi důležité sbírat data pro další ročníky a závody. Další kdo měl v závodě potíže byl Dan Wheldon (Andretti Green racing), který nejdříve měl technické problémy, díky kterým ztratil mnoho času v boxech a nakonec jeho vůz zastavil na trati z důvodu prázdné nádrže.

Velmi slušně se v seriálu předsatvil Giorgio Pantano, který nahradil v týmu Chipa Ganassiho vyhozeného Jacquese Laziera. V závodě Panatno ukazoval, že okruhy mu opravdu sedí a dokázal využít svých zkušeností až do osudné chyby, kdy z 9. pozice vyjel z tratě a tím jeho závod skončil.

Danica patrick zažila kolizi a závod také předčasně ukončila. Tomas Scheckter, týmový kolega Tomáše Engeho odstoupil pro technické potíže a v rozhovoru přiznal, že se bude snažit na tento závod co nejrychleji zapomenout a že se již těší na další závod na ovále. Na trati byly dvě žluté fáze a šest vozů včetně Helia Castronevese (Marlboro Team Penske) závod nedokončilo.

V poslední fázi se Tomáš Enge držel v čelní skupině jezdců, kterou vedl zkušený Tony Kanaan (Adretti Green Racing), za ním Buddy Rice (Rahal Lettermann Racing), Alex Barron a Patrick Carpentier (oba Red Bull Cheever Racing) a pátý již zmíněný Tomáš Enge (Panther Racing).

Zpočátku poslední fáze se zdálo, jakoby český jezdec měl na to, aby Patricka Carpentiera stáhnul a pokusil se o předjetí, ale nakonec z neznámého důvodu, snad šetření paliva a nebo vozu jezdil pomalejší časy než jezdec vozu Red Bull Cheever Racing a musel se bohužel smířit s pátou pozicí. Ale i tak je to jeho nejlepší výsledek kariéry jezdce IndyCar Series.

Zaslouženě a mazácky zvítezil Tony Kanaan, který si letos připsal "teprve" druhé vítězství, druhý skončil Buddy Rice (po dlouhé době stanul na bedně) a třetí Alex Barron (Red Bull Cheever Racing), čtvrtý pak Patrick Carpentier.

Celkově to byl zajímavý závod, který šampionát IndyCar Series poměrně dobře obohatil o zajímavé momenty. Samotná trať není situovaná pro časté předjíždění, ale mnoho jezdců se sažilo využít několik úseků pro tuto akci. Krásné předjetí jsme několikrát mohli sledovat od Tomáše Engeho, Giorgia Pantana a naopak Bryan Herta zase doplatil na méně zkušeností, když se snažil předjet pomalejšího Kosuke Matsuuru a zvolil nevhodný způsob manévru. Prakticky se o něj rozbil sám.

Příští závod opět zavítá na klasický ovál. Hostitelem bude ovál Chicagoland. Naopak, klasický okruh je v kalendáři ještě jeden, a to Watkins Glen.

Infineon Raceway - 80. kol (výsledky závodu)

Průběžné pořadí jezdců po závodě v Infineon Raceway:

1. D. Wheldon 517
2. T. Kanaan 438
3. S Hornish jr. 421
4. D. Franchitti 395
5. S. Sharp 366
6. H. Castroneves 360

12. D. Patrick 271
17. T. Enge 208

Foto: IndyCar Media

Vytisknout

Diskuze: Infineon: Druhé letošní vítězství Kanaana

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Paffett, Gary

Prohlášení jezdců a týmů po závodě

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud