Český pilot startuje do Indy 500 z 10. místa

Daniel Šupa, 16. května 2005, 11:59 Google+

V rozhodující den dokázal Tomáš Enge dále vylepšit své maximum a zajistil si 10. místo na startu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: Panther Racing

Sdílejte článek

Původně byly plánovány kvalifikační jízdy na sobotu i neděli, první den se mělo rozhodnout o prvních jedenácti místech, druhý den pak o pořadí na 12. až 22. místě. Do hry se ale v sobotu vložilo počasí a veškeré jízdy musely být zrušeny. V neděli se tak rozhodlo o pořadí na prvních 22. místech. O pořadí rozhodnul průměr čtyř po sobě jdoucích kol, Enge při své premiéře v Indy dosáhnul průměru 226,107 mil/h a po Danice Patrickové je druhým nejlepším nováčkem. Fakt, že se Tomáš kvalifikoval do závodu, znamená, že se stane teprve třetím jezdcem v historii, který v Indy nastoupí k 500 mil Indianapolis i Grand Prix formule 1. Enge dojel v roce 2001 při startu v týmu Prost na 14. místě.

Tomáš Enge: „Byla to velmi dobrá jízda a jsem spokojený. Vše proběhlo bez problémů a jsem rád, že má první kvalifikace v Indy je za mnou. Nyní můžeme hledět směrem ke konci příštího týdne a práci na nastavení vozu pro závod. Vůz byl velmi dobrý a motor Chevy je velmi silný. Dívá se hodně lidí i doma v České republice, kteří se hodně těší na největší závod světa. Trvalo mi čtyři dny, než jsem si zcela zvyknul na tuto trať a všechny čtyři zatáčky, ale spotter Tom Sneva a celý tým Panther Racing mi skvěle pomáhali.“

Indy má speciální kvalifikační systém, odlišný od ostatních závodů Indy Racing League. Každý jezdec má k dispozici tři pokusy na zajetí čtyř kol. V případě, že ale svůj pokus dokončí a chce přesto nastoupit k dalšímu, musí si nechat smazat původní čas a začíná zase od nuly.


Tisková zpráva: BPA, a.s.
Foto: Panther Racing
Vytisknout

Diskuze: Český pilot startuje do Indy 500 z 10. místa

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Tomáš Enge v pátek dále zrychlil

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud