Homestead: Poslední závod, poslední rozhovor

iM3, 8. října 2009, 17:43 Google+

IndyCar vstupuje tento víkend do své závěrečné fáze. Poslední závod sezóny bude hostit ovál Homestead-Miami, kde se rozhodne o celkovém vítězi šampionátu 2009. Bude to Dixon, Franchitti nebo Briscoe? A jaké mají šance? O tom a dalších věcech se dočtete v následujícím rozhovoru. Zdroj: indycar.com

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dixon, Scott

Dixon, Scott | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

OTÁZKA: První otázka. S jakým přístupem vstupujete do posledního závodu, kde vítěz bere vše? Je odlišní od předchozích 16 podniků?
SCOTT DIXON: Nevím, většina z nás ho bere jako normální závod. Pokud se budete snažit měnit strategii za pochodu a vymýšlet různé postupy, může vám to pomoci v boji o titul stejně lehce jako vás z něj vyřadit. Takže základem je zachovat věci jednoduché a příliš na sebe netlačit.
DARIO FRANCHITTI: Souhlasím se Scottem. Je to stejný závod jako všechny ostatní. Body se počítají od začátku až do konce sezóny. Prostě vyjedete na dráhu a odvedete maximální výkon, přičemž nejlepší vyhraje. Všichni jsou připravení stejně kvalitně jako na kterýkoliv předchozí závod.
RYAN BRISCOE: Pro mě je nejdůležitější, abych se v poslední fázi závodu nacházel před Dariem a Scottem. Nezáleží na tom, jestli dojedu druhý nebo desátý, nejpodstatnější je, abych skončil před nimi. Takže největší rozdíl je v tom, že musíme dojet před vozy Target. Co se týče přístupu, je naprosto stejný.

O: Budete používat Push to Pass hned po startu nebo si necháte nějakou zásobu do konce závodu, kde ho možná bude potřeba.
RYAN BRISCOE: Musíte ho použít pokaždé, když je to třeba. Kdykoliv během závodu. Pokud vedete závod, máte náskok a ještě přitom šetříte palivo, nepotřebujete ho. Nicméně v závěru závodu ho možná využijete. Podívejte se na Kentucky, tam jsem se propadl do středu pole a potřeboval jsem se dostat dopředu, v tu chvíli jsem Push to Pass používal.

O: Co je zapotřebí udělat, abyste minimalizoval chyby v závodě. A další věcí je, že neuvěřitelně riskujete ve vysokých rychlostech. Jak moc na sebe spoléháte? Mluvili jste spolu o tom, co dělat a nedělat při startu závodu a následných restartech?
RYAN BRISCOE: My tři jsme spolu závodili po celý rok, máme mezi sebou důvěru a víme, jaké jsou schopnosti toho druhého. Musíme být chytří, agresivní, ale zároveň se chovat bezpečně. Za tu dobu jsme si vypracovali vzájemný respekt.

O: A co minimalizování chyb, řekněme třeba na pitlane.
DARIO FRANCHITTI: Každý musí zvládnout svou práci. Je nutné oddělit všeobecný tlak od práce, kterou je zapotřebí udělat. Platí to pro jezdce, pro mechanicky i strategii. Pokud bude někdo v poslední závodě chybovat, může ho to stát titul.

O: Ryane, jaké to je být v pozici jeden proti dvěma?

RYAN BRISCOE: Stejně jako se cítím v početní nevýhodě, cítím, že jsme všichni na jedné lodi. Jeden z nás musí vyhrát závod, aby mohl slavit titul. Navíc abych mohl slavit titul já, musím získat ještě nějaké bonusové body. Jsem si jistý, že Scott a Dario budou spolupracovat, aby získali maximální výkon vozu. Ale to stejné budu dělat já s Heliem Castronevesem.

O: Pojďme si povídat o vašich týmem. Target Chip Ganassi Racing a Team Penske bojují o šampionát téměř každý rok. Co stojí za tak vysokou úrovní stájí?
DARIO FRANCHITTI: Myslím, že na tuto odpověď nejlépe odpoví Ryan, protože má zkušenosti s oběma týmy. (smích).
RYAN BRISCOE: Oba týmy jsou na špičkové úrovni a podle toho i pracují. Od pitstopů přes mechaniky až k inženýrům, všichni jsou na nejvyšší úrovní. Určitě hraje velkou roli všeobecná spokojenost, protože každý závodní víkend bojují o vítězství. Naše týmy mají hodně společného.

O: Probíhá během závodu nějaká diskuze s týmem, na které pozici jste, kolik máte bodů a kolik ještě potřebujete?
DARIO FRANCHITTI: Pokud sledujete závody IndyCar, víte, že situace na dráze se může měnit každým kolem. Bylo by zapotřebí se soustředit ještě na body a to je moc. Prostě závodíme a snažíme se být na co nejlepší pozici.
SCOTT DIXON: V závodě víte, kdo si odnesl bonousové body za pole-position a kdo získá body za nejvyšší počet kol strávených na čele. Ale z celkového pohledu body nepočítáte, už předem víte, koho musíte porazit.

O: Myslíte si, že vám budou ostatní jezdci uhýbat z cesty?

RYAN BRISCOE: Nemyslím si, že se bude poslední závod lišit od těch ostatních. I ostatní si chtějí vylepšit pozici a dosáhnout svých cílů. Neočekávám, že nás budou pouštět.

O: Scott a Dario, sdílíte navzájem své poznatky a informace o vozu nebo tak činí pouze vaše týmy mezi sebou?
DARIO FRANCHITTI: Mluvíme spolu o různých věcech. Každý sice zkouší jiná nastavení, ale pak to probíráme. Třeba Scott za mnou přijde a zeptá se mě, jestli jsem zkoušel tohle, že budu rychlejší v zatáčkách. Ano, navzájem si pomáháme a zároveň spolu soupeříme. Někdy má navrch Scott a někdy zase já.
SCOTT DIXON: Na některých tratích bychom potřebovali jeden vůz s dvěma volanty, protože oba zajíždíme lepší časy v různých segmentech.
DARIO FRANCHITTI: Ano, máš pravdu. (smích)

O: Ryane, otázka na vás. Scott a Dario už šampionát vyhráli. Když se podíváte na svou kariéru, na své úspěchy a návrat za volant, jak velkou cenu by pro vás měl zisk titulu?
RYAN BRISCOE: Bylo by to neuvěřitelné. Nemyslím si, že bych někdy po něčem toužil víc. Rok 2009 je pro mě fantastický. Sice jsem udělal pár chyb, ale zlepšují se a získávám sílu. Když to shrnu, vítězství nebo prohra, s touto sezónou budu naprosto spokojený.

O: Scotte, můžete vyhrát svůj třetí titul a přitom obhájit ten poslední. A Dario, můžete získat svůj další v řadě, protože v roce 2008 jste v IndyCar nestartoval. Co pro vás znamená třetí resp. druhý titul šampióna?
SCOTT DIXON: Pro mě to znamená rekord, třetí titul by byl fantastický. Dario vyhrál v roce 2007 a po svém návratu by mohl titul „obhájit.“ Pro Ryana by to byl první, takže všichni máme motivaci.
DARIO FRANCHITTI: Ano, rok 2007 byl fantastický, ale teď se soustředím na ten aktuální. Cokoliv se stane, můžu zavzpomínat a říct si, že ten jeden už jsem získal. Soustředím se na to, co bude v Homesteadu.

O: Homestead poprvé uzavírá sezónu. Jaké to pro vás je, ta víkendová horečka v porovnání s jinými okruhy, které uzavírali šampionát.
SCOTT DIXON: Je to trochu divné. V IndyCar jsem sedm nebo osm let a Homestead byl vždy úvodním podnikem. Určitě to má vliv na průběh šampionátu a možná i na výsledky, pokud se podíváte do statistik, zjistíte že jezdec, který zvítězil v Homesteadu, velmi často slavil na konci roku titul.(smích) Ale myslím, že Homestead je perfektním místem. Počasí v Miami je ještě teplé a v noci bude závod nesmírně zajímavý.
Vytisknout

Diskuze: Homestead: Poslední závod, poslední rozhovor

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Patrick, Danica

Danica Patrick je na cestě do NASCAR

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud