Bitva o kontrakt na motory

Daniel Šupa, 29. listopadu 2003, 23:33 Google+

Monopolní dodávky snižují náklady a vyrovnávají seriály, být jediným dodavatelem je lukrativní.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Když končívá platnost takových kontraktů, zájem o převzetí zakázky je pochopitelný. Když máte navíc zboží prakticky ihned k dispozici a jinak nemůže být upotřebeno, Váš zájem je o to intenzivnější. A podobná situace je právě nyní i ve Formuli 3000.

Konkrétně se jedná o hnací agregáty a do celé věci vstupuje i Mezinárodní automobilová federace (FIA) se svými budoucími plány. Pokud dojde k přetvoření F3000 v dříve oblíbenou Formuli 2, budou se výrazným způsobem měnit i technické předpisy. A to je šance udat staré motory a znovu využít výrobní prostředky. Navíc pokud za touto věcí stojí Flavio Briatore, zasvěceným je jasné, že současný dodavatel Zytek nebude mít na růžích ustláno.

Pokud by skutečně došlo k vypsání nového seriálu jako náhrady stávající F3000 a s podobnými předpisy, dle zákulisních informací by stavěla šasi asi opět britská Lola, ale s motory je to jiné. Současný dodavatel Zytek by mohl být nahrazen společností Mecachrome. Dříve narození ví, že se jedná o společnost, ve které figuruje na vysokém postu šéf týmu F1Renault Briatore.

Pro monoposty F2 by tak měly být údajně použity agregáty, které používaly týmy F1 v druhé polovině 90tých let a které pochází z motoru Renault V10, s nímž kralovaly stáje Williams a Benetton. Po odchodu Renaultu z F1 byly prodány právě společnosti Mecachrome, která je nasazovala pod označením Mecachrome a následně Supertec.

Zytek dodává motory pro F3000 od roku 1996 a kontrakt vyprší na konci roku 2004. Současné motory jsou velmi spolehlivé a cenově relativně dostupné, přestavba je prováděna jen jednou za 2000 mil. Společnost koupila v roce 2002 zaniknuvší Reynard, jenž stavěl podvozky, s tím, že bude konstruovat nejen motory, ale i šasi. Očekává se, že by se mohla postavit proti Lole, ale velká šance se v tuto chvíli takové změně nedává.


Foto: Archiv

Vytisknout

Diskuze: Bitva o kontrakt na motory

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Opel Vectra DTM 2004 - anotační foto

Opel Vectra DTM 2004

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud