1. Itálie: Pantano v hloubi pole, ale mistrem

Daniel Šupa, 13. září 2008, 20:55 Google+

ITÁLIE - 1. ZÁVOD; Domácí pilot Giorgio Pantano dotáhl do vítězného konce letošní působení v GP2. Přestože se dopustil neprofesionální chyby, jež ho stála pódium, zítřejší poslední závod roku už nezmění nic na skutečnosti, že bývalý pilot formule 1 je novým šampionem GP2.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Pantano, Giorgio

Pantano, Giorgio | foto: www.gp2series.com

Sdílejte článek

Závod byl odstartován za bezpečnostním vozem, neboť na trati bylo velké množství vody, která se jen velmi pomalu dostávala z ideální stopy. Vedení uhájil vítěz kvalifikace Pantano a díky slušné viditelnosti se začal soupeřům rychle vzdalovat. Ale žádný z jezdců včetně něj nedokázal jet bez jediné chyby, podmínky byly velmi náročné.

Druhé místo se ztrátou až tří vteřin držel di Grassi, za kterým jezdil Maldonado a Buemi. Pantano přišel o svůj náskok v okamžiku, kdy z boxů vyjel první jezdec na hladkých pneumatikách Filippi, jenž ho zbrzdil.

I on později zamířil pro slicky, ale sedm kol před cílem se dopustil hrubky, která pokazila jeho dnešní výkon. Ještě před nájezdem na pitlane prohrál souboj s di Grassim a při výjezdu zpět od mechaniků podcenil přilnavost nových pneumatik a přejel bílou čáru. Po Belgii byl potrestán vedením závodu i v Itálii a obdržel penalizaci průjezdu boxy, která ho svrhla za bodované pozice.

Maldonado tvrdě na di Grassiho v posledních kolech útočil, ale ke změně nedošlo. Lucas di Grassi se v závěru sezony předvádí ve výborném světle a i dnes ukázal, že si pozvánku na testy formule 1 bezesporu zaslouží. Třetí protnul cílovou čáru s větším odstupem Buemi.

Diametrálně odlišný závod předvedli proti včerejší kvalifikaci favorité Grosjean se Sennou, kteří se probili za těžkých podmínek na čtvrté a páté místo. Sennova bodová ztráta na Pantana je však před posledním zítřejším závodem větší než sedm bodů, které je možné ještě získat, proto se Ital spolu s týmem Racing Engineering radoval z titulu i přesto, že dojel až desátý. Zítra se však bude bojovat o titul vicemistra, tři jezdce od něj dělí rozestup tří bodů.

Vytisknout

Diskuze: 1. Itálie: Pantano v hloubi pole, ale mistrem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Wendlinger, Karl

V Brně padaly rekordy

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud