Backova nehoda přišla po dlohé době

Michal Schmoranzer, 19. října 2003, 14:52 Google+

Když v roce 1996 seriál IRL IndyCar začínal, potřeboval si něčím získat identitu a zájem diváků.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

IRL IndyCar je kombinací vysokého přítlaku, dlouhých, krátkých i středních oválů, na kterých z počátku jezdci doshovali 210-215 mil za hodinu.

Šéf IRL IndyCar Tony George zajistil pro svůj seriál tratě jako Texas, Chicago, Michigan, Kansas City, Nazareth a California.

Závody IRL jsou však obrovským hazardem.

V 87 závodech, které se odjeli za osm sezon bylo neuvěřitelných 76 závodníků utrpět otřesy mozku, nebo zlomeniny lebky, krku, zad, pánve, nohou, paží, zápěstí, kotníků, chodidel, kyčle a ramena. A to zde nejsou započítané čtyři vážné nehody z Infinity Pro Series z období v letech 2002 a 2003.

Pro srovnání CART má zasebou 147 závodů za stejnou dobu a pouze 32 jezdců utrpělo podobná zranění. Bohužel Jeff Krosnoff, Gonzalo Rodriguez a Greg Moore nepřežili své nehody v závodech CART a v roce 1996 přišel o život Scott Brayton při závodě v Indianapolis. V roce 2000 ochrnul při testování v IRL Sam Schmidt.

Skutečnost, že za dva měsíce se Brackovi narodí první dítě ho určitě psychycky povzbudí po nehodě v Texasu. Ovšem to, že Brack přežil takto hrozivou nehodu je spíš jen náhoda a obrovské štěstí.

"Je to jako ruská ruleta", prohlásil jeden ze závodníků po závodě v Texasu. "Dříve nebo později na vás dojde."

Onzvláště, když se kola všech závodníků proplétají mezi sebou v rychlosti 215 mil za hodinu. Zdá se, jako by si jezdci ani neuvědomovali následky a někteří jen pro to, že ještě nebyly zraněni.

Kenny Brack je jedním z mála jezdců, kteří dokázali vyhrát závod IRL i CART. Pár dní před osudným závodem v Texasu sedmatřicetiletý švéd prohlásil, že by se chtěl vrátil do konkurenční série CART.

Anita Brack, manželka Kennyho Bracka, která je v sedmém měsíci těhotenství může děkovat bohu a trošce toho štěstíčka za to, že dnes není vdova.
Vytisknout

Diskuze: Backova nehoda přišla po dlohé době

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Závod v neděli dopoledne? - anotační foto

Závod v neděli dopoledne?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud