Malajsie Čechům body nepřinesla

Jozef Smrtník, 25. listopadu 2007, 11:41 Google+

Erik Janiš a český tým tvrdě bojovali o body v Sepangu a v Hlavním závodě k nim neměli daleko, nakonec ale vyšli naprázdno a dojeli na 17. místě ve Sprintu a 16. příčce v Hlavním závodě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Janiš, Erik

Janiš, Erik | foto: A1 Grand Prix Media

Sdílejte článek

Sepang hostil třetí podnik A1GP – Světového poháru motorsportu a závodní den provázelo stejně jako předchozí dny horké, dusné počasí a panovaly určité obavy z možných bouřek. Český tým se ve Sprintu potýkal s technickými problémy s převodovkou a Janiš dojel na 17. místě. Mechanici ale dokázali do startu Hlavního závodu problémy vyřešit.

Český tým viděl v Hlavním závodě největší šanci na zisk bodů a vzrušujících 70 minut dokázalo, že úspěch byl ve hře. Start přinesl velkou strkanici ve středu startovního pole a Janiš odvedl dobrou práci, když situaci ustál bez poškození vozu. Postupně si polepšoval a díky hladkému průběhu u hektické první série zastávek jezdil na 11. místě, těsně za bodovanými příčkami.

První zastávky byly skutečně hektické, protože zpomalovací vůz vyjel na trať přesně ve chvíli, kdy se otevřelo okno pro povinnou první zastávku a prakticky celé startovní pole okamžitě zamířilo do boxů. Janiš se držel za vozem Mexika, ale musel se následně sklonit před vládcem říjnových brněnských závodů Jonny Reidem, který se prodíral vpřed ze zadních pozic.

Tým se rozhodl pro pozdější druhou zastávku, tato taktika ale úspěch nepřinesla. Janiš se na trať vrátil na 13. místě těsně před vozem Německa. Hned ve druhé zastávce ale německý jezdec bezohledně najel do českého vozu a Janiš neměl šanci zabránit smyku, který ho stál několik příček. Byl to dnes už třetí případ, kdy německý vůz způsobil kolizi. Janiš nakonec dojel na 16. místě.

Erik Janiš: „Nejsem spokojený. Ve Sprintu toho nešlo moc dělat, protože ještě před jeho polovinou začala zlobit převodovka, která při řazení z dvojky na trojku skočila do neutrálu. To se opakovalo, takže jsem byl rád, že jsem závod vůbec dokončil. Start Hlavního závodu byl hektický a bylo tam hodně strkanců. Naštěstí vůz nebyl poškozený a udržel jsem se kontakt s vozy přede mnou. První zastávka byla ošidná, v boxech byly prakticky všechna auta najednou a nedalo se najet mezi mechaniky úplně rovně. Ale nebylo to až tak špatné. Byl jsem pak těsně za bodovanými příčkami a doufal, že se při druhé zastávce podaří posunout vpřed, ale nepodařilo se. Po výjezdu z boxů jsem bojoval s německým vozem a ve druhé zatáčce mě trefil. To ukončilo jakékoliv naděje, ačkoliv vůz byl v pořádku, což dokázalo mé nejrychlejší kolo, které jsem zajel v předposledním kole.“

Antonín Charouz, šéf týmu: „Výsledek nenaplnil naše očekávání, ale byly tam věci, které byly mimo naši kontrolu, jako třeba kolize v Hlavním závodě. Každopádně teď musíme udělat pečlivou analýzu prvních tří podniků a potom uvidíme, co můžeme udělat pro to, aby zbytek sezóny byl lepší.“

Zdroj: BPA sport marketing, a.s.
Foto: A1 Grand Prix Media

Vytisknout

Diskuze: Malajsie Čechům body nepřinesla

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Jani, Neel

Švajčiarsko si odnáša z Malajzie double

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud