Lausitzring: Závěrečné drama pro Bourdaise

ar1, 11. května 2003, 16:23 Google+

Francouz Sebastien Bourdais zvítězil ve velkém dramatickém závěru závodu German 500, kdy v posledních kolech bojoval kolo na kolo s Mariem Dominguezem. Bourdais se tak stal necelý týden od prvního vítězství v kariéře na okruhu Brands Hatch nositelem trofeje i zde na Lausitzringu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Sebastien Bourdais je právem srovnáván s takovou legendou, kterou je bez pochyby Nigel Mansell. Tento Brit při svém vstupu do seriálu také nenechal nic náhodě a hned se ujal vedení v šampionátu. Od letošního roku má šampionát Champ Car jasnou novou hvězdu první třídy, která bezpečně nahradila původního favorita Bruna Junqueiru. Junqueira měl být favoritem i zde v Německu co se nestalo. Nemyslím si, že by šampionát byl tak nekvalitní. Spíše je Bourdais předurčen stát se novou SUPERSTAR.

Dnešní závod se v mnohém podobal napínavým závodům na oválech tzv. IRL IndyCar, kde je možné také vidět mnoho soubojů kolo na kolo a únikům před nehodou na poslední chvíli. Po celý den byl nejsledovanějším jezdcem a jezdcem v akci právě Sebastien Bourdais.

Samotný závěr závodu předčil veškerá očekávání. Tento finish byl nejdramatičtější části závodu v letošním šampionátu vůbec. Tomu odpovídají i odstupy prvních tří jezdců od sebe. Bourdais zvítězil o pouhých 0,084 sekundy nad druhým Dominguezem a třetí Jourdain junior skončil za Bourdaisem jen o 0,245 sekundy.

Bourdais jel na prvních třech pozicích 154 kol. Nedokázal ale setřást oba Mexičany, se kterými, jak jsme již psali, bojoval o samotné vítězství.

O čtvrté místo a pouhých 12 sekund za vítězným triem, bojovali Bruno Junqueira v ostrém boji s mladým Španělem Oriolem Serviou.

Newman – Haas duo kontrolovalo vedení po prvních 27 kol, potom je vystřídal Mario Dominguez a od 35 kola začala epická bitva mezi ním a Bourdaisem. Mario bránil svoji pozici tak silně, až v jednom okamžiku nechtěně vytlačil Bourdaise do zdi u boxů. Bourdais se dokázal vrátit na trať a naštěstí se nic nestalo.

Asi kolem 10 kola, byl oficiální cestou tým Herdez varován činiteli Champ Car, ohledně taktice Maria Domingueze na trati, která byla dosti nebezpečná. Jakmile první trojka absolvovala jejich třetí zastávku v boxech, Dominguez jako trest za blokování na trati musel posečkat v boxech o 5 sekund déle, než Bourdais a Jourdain junior. Členům týmu Herdez se tento verdikt moc nelíbil a projevovali dostatečně svoji nespokojenost. Dominguez se tak vrátil na páté pozici.

Ve 135 kole podnikl lídr závodu poslední zastávku v boxech. Nyní byl Bourdais v čele závodu a Dominguez ho dokázal dojet. Ačkoli se Dominguez několikrát snažil dostat před Francouze, ten si ale nezapomněl pohlídat vnitřní stranu tratě, která je na oválech tak důležitá. “Byla to zábava, ale pod velkým tlakem“, řekl Bourdais. “Byl to velký závod s Mariem. Tým mi poskytnul skvělé auto. Byl to perfektní víkend. V souboji s Mariem jsem se mnohému naučil“.



Mario Dominguez je bezpochyby dalším překvapením sezony 2003. “Hodně jsem se pobavil v souboji se Sebastienem“, řekl Dominguez po závodě. “Bylo to velmi rychlé a agresivní. Jsem ale hodně zklamaný z trestu, který mi organizátoři udělili za blokování. Pokud k tomu mohu něco říct, nedělal jsem nic špatného. Když jsem v závěru jezdil za Sebastienem, on dělal přesně stejnou věc jako já a nedostal žádný trest“, dodal Dominguez. “Je potřeba, aby si někdo z týmu s nimi o tom promluvil, protože je to velmi špatné. Myslím, že jsem jel správně a pokud ne, tak chci vidět video záznam“.


Jourdain junior k závodu řekl: “Moje Lola nebyla dosti rychlá k tomu, abych zaútočil na vítězství“. “Těžký den“, dodal Jourdain junior. “Při poslední žluté fázi jsem snížil náskok vedoucí dvojky, ale neměl jsem na to abych je ohrozil“.



Smolař Junqueira má jedinou útěchu po Grand Prix Německa a to, že odjíždí z Evropy jako druhý jezdec v průběžném pořadí. Dosavadní lídr šampionátu Paul Tracy doplatil na hodně nízký přítlak, díky němuž skončil až na 12. pozici.

Skvělý závod zajel také Oriol Servia, který zde skončil na skvělém 5. místě a za ním nováček Darren Manning.

Příští závod se pojede 31. května 2003 na 1 mile dlouhém ovále v Milwaukee.


Vytisknout

Diskuze: Lausitzring: Závěrečné drama pro Bourdaise

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

GP Německa: Zázračný Bourdais získal pole position ! - anotační foto

GP Německa: Zázračný Bourdais získal pole position !

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud