Vonka: V Německu to byl perný víkend

Daniel Šupa, 20. května 2004, 13:38 Google+

Modré Porsche česko italské dvojice sice cílovou čáru neprotnulo, přesto tým hodnotí další závod kladně.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vonka, Jan

Vonka, Jan | foto: DPPI / FIA GT

Sdílejte článek

Víme, že všechny závody jsou pěkná makačka, ale takhle perný víkend jsme na FIA GT ještě nezažili. Po příjezdu jsme, jako již tradičně, absolvovali bez problémů administrativní a technickou přejímku a pozdravili se se všemi našimi zahraničními kamarády. Od této chvíle již mezi ně patří i Karl Wendlinger (bývalý pilot F1), se kterým si Jan Vonka ve čtvrtek večer udělal procházku po okruhu, aby od zkušeného jezdce dostal co nejvíce informací a jiných ponaučení o záludnostech tratě, jelikož náš pilot na této trati nikdy nejel.

Terno začalo v pátečním druhém tréninku, kdy se nám vylámaly zuby na stálém převodu a vzhledem k tomu, že převodovka není nic jednoduchého, tak nezbývalo nic jiného než věnovat celou noc její opravě, na které se podílely i přátelské konkurenční týmy. Také stálý převod, který jsme jezdili se už nevyrábí, tak jsme byli donuceni vyměnit i další ozubená kola 4.,5., a 6. převodu. Tím se ovšem změnila celá charakteristika převodovky ve voze. Takže Jan Vonka i Mauro Casadei zjistili, že to, co se naučili ve čtvrtek od Karla Wendlingera, můžou zapomenout a začít se učit nanovo a to hned při kvalifikaci do závodu.

Vzhledem k probdělé noci Jana Vonky se čekalo, že vůz kvalifikuje do závodu Mauro Casadei. Časy by odpovídaly až do té doby, kdy nám byly ředitelem závodu vynulovány kvůli nedorozumění mezi Maurem a komisaři, kterým údajně ujel při kontrole pneumatik. Unavený český pilot tedy musel počítat s účastí i na druhé kvalifikaci, kde se již žádný problém nevyskytl a do závodu jsme se kvalifikovali.

Závod rozjížděl Jan a dlouho jezdil na 5. místě. Zastávkou v boxu, přesně po hodině a půl s rozsvícenou palivovou rezervou, jsme se o jednu příčku propadli. Šance ale byli veliké, dokonce jsme pohlíželi i na 4. místo, ale jen do doby, kdy přišel rozhodující okamžik celého závodu. Roztrhnul se kloub zadní hnací hřídele a auto zůstalo stát na trati. Tím pro nás závod skončil. Ale i to k závodění patři. Závod sice nedokončen, ale zase jsme se hodně naučili, získali nové přátele a kontakty a celkově máme z toho všeho dobrý pocit.

Všechny fanoušky motoristického sportu, a Jana Vonky zvlášť, srdečně zveme jednak na další závod FIA GT, tentokrát na domácí půdě v Brně 30.05. a také na tento pátek 21.05. do Futura, kde bude od 17 hodin probíhat autogramiáda Jana Vonky a všichni návštěvníci si budou moci z blízka prohlédnout vystavené Porsche.



Zdroj: Vonka Racing
Foto: Archiv

Vytisknout

Diskuze: Vonka: V Německu to byl perný víkend

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Enge chce v Monaku využít zkušeností

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud