Rozhovor s Janem Vonkou

Daniel Šupa, 28. dubna 2004, 14:11 Google+

Jaké jsou blízké i vzdálené cíle předního českého jezdce v seriálu FIA GT i mimo něj?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Konopka/Vonka

Konopka/Vonka | foto: DPPI / FIA GT

Sdílejte článek

S jakým vozem startuje, jaká je situace mezi účastníky šampionátu a kdy by si mohl splnit svůj velký sen? To jsou oblasti otázek, na které jsme se zeptali majitele týmu a současně jezdce Jana Vonky.

Honzo, jsem rád, že jste souhlasil s poskytnutím rozhovoru pro zpravodajský server Auto News Network a první otázka se nabízí skoro automaticky. Byl start ve Valencii ojedinělým výletem a nebo se zúčastníte i zbývajících závodů sezony?
Start ve Valencii byl plánovaným vstupem opět do seriálu FIA GT. Rád bych absolvoval co nejvíce těchto závodů v letošním roce.

Víme, že jste v seriálu FIA GT okusili jeden závod v Brně 2002. Využili jste ve Španělsku tehdejších zkušeností a nebo je dnes FIA GT o řádný kus dále a bylo to znovu poprvé?
Některé zkušenosti jsme využili, ovšem opět se startovní pole zrychlilo, zprofesionálnělo a náš soukromý tým patří k výjimkám ve startovním poli.

Jaký byl nejsilnější zážitek z Vašeho návratu do padocku tohoto šampionátu?
Přátelské přijetí od všech organizátorů, přes přísné ale vstřícné technické komisaře až po opětovné osobní setkání s Franz Konradem. Už jenom možnost jízdy po dráze mezi světovou špičkou je velkým zážitkem.

Jak se vůbec přední týmy kategorie GT dívají na konkurenci z GT-N. Panuje zde všeobecně tvrdá konkurence a nebo je to tak trochu rodinná společnost a především zábava? Jak Váš tým mezi sebe konkurence přijala?
Před rozpravou s jezdci nás v seriálu uvítali osobně loňský šampion S. Orteli se svým partnerem Colardem. GT-N má svoji špičku dnes již v týmu Freisinger Porsche s tovární podporou. Při příjezdu do boxu jsme neměli žádný kamion jako ostatní týmy a tak trošku po nás sousední týmy pokukovali. Až po závodě kdy jsme dojeli do cíle tak nám chodili blahopřát všichni.

Můžete našim čtenářům trochu přiblížit Váš vůz Porsche 911 GT3 RS? Váže se k jeho historii nějaký zajímavý příběh, osobnost?
Naše Porsche 911 GT3RS má původ do anglického týmu G-force a potom jej provozoval tým Coca-cola racing za který startoval v FIA GT i Tomáš Enge. Více technických informací na www.vonka.cz

Laděním vozu se zabýváte pouze vy sami a nebo využíváte služeb a zkušeností renomovaných ladičů?
Přípravou našeho závodního vozu se zabýváme pouze mi. Pouze speciální díly kupujeme přímo u Porsche.

Plánujete na voze v nejbližší době další technická vylepšení?
Již dnes se dokončuje v Porsche nový motor pro náš vůz. Měl by mít o hodně koní víc než tento původní.

Jaké jsou cíle stáje Vonka Racing pro rok 2004 a jaké ty ještě vzdálenější?
Pro letošní sezónu jsou cíle pouze získávat zkušenosti z nových tratí a z celkového systému velkých závodů. Chtěl bych, abychom dojížděli do cíle bez vážnějších problémů. Mimo seriál FIA GT bych velmi rád letos absolvoval některý ze závodů Le Mans Endurance Series (LMES). To jsou závody podle Le Mans předpisů a jedou se na 1000km na čtyřech okruzích v Evropě.


Honzo, na vašich webových stránkách www.vonka.cz se zmiňujete o snu, znovu se zúčastnit legendárního závodu 24h Le Mans. Můžete zavzpomínat na Váš francouzský debut a učinit předpověď, kdy se na startu objevíte znovu?
Musíme ještě hodně tvrdě pracovat a věřím, že se opět na trať do Le Mans vrátím.

Velmi Vám za naše čtenáře i celou redakci Auto News Network děkuji za rozhovor a těším se na další zprávy a zajímavosti ze šampionátu FIA GT. Přeji Vašemu týmu hodně úspěchů nejen v Magny-Cours, ale i při dalších Vašich závodech.
Já také děkuji a přeji všem čtenářům hodně zdraví.


Exkluzivně pro Auto News Network odpovídal Jan Vonka, Vonka Racing
Foto: Vonka Racing

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor s Janem Vonkou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Bobbi/Gardel

Druhý závod opět rozhodly technické potíže

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud